Kyselina vinná skladem na prodejnách i e-shopu - BS vinařské potřeby
Letošní rok byl extrémně slunečný a ikdyž vinobraní začalo dříve, u řady odrůd se sklízejí hrozny s vysokou cukernatostí a s nízkým přirozený obsahem kyselin.
Letošní rok byl extrémně slunečný a ikdyž vinobraní začalo dříve, u řady odrůd se sklízejí hrozny s vysokou cukernatostí a s nízkým přirozeným obsahem kyselin.
Zatímco v jižních státech je přikyselování vína zcela automatické, u nás je potřeba svolení Evropské unie prostřednictvím ministerstva zemědělství. Svaz vinařů ČR si pro letošní ročník 2017 vymohl ministerské požehnání, aby mohli vinaři víno dokyselovat. Nejde přitom o žádnou chemii, ale o přirozenou úpravu vína například kyselinou vinnou či jablečnou. Naše společnost pomáhala Svazu vinařů ČR s přípravou žádosti o přikyselování vín.
Mošt lze ze zákona přikyselit o 1,5 g a víno znovu o 2,5 g. Celkově lze tak přikyselin o 4 g/l. Možné kyseliny, které lze použít na přikyselování: L-kyselina vinná a L-kyselina jablečná a DL-kyselina jablečná a kyselina mléčná.
Přikyselování vlastně znamená, že vínu vrátíme tu kyselinu, která unikla při vysokém dozrávání.
Aplikace do moštu a vína: kyselinu vinnou rozpustit v 10ti násobku moštu či vína a důkladně promíchat do celého objemu.
Kyselinu vinnou koupíte na našich prodejnách a e-shopu v 25 kg, 1 kg a 250 g balení.
Doporučené dávkování jednotlivých kyselin do moštu a vína:
* dávka je uváděna v gramech nebo ml na 100 litrů moštu nebo vína
Kompletní návod k dokyselení stáhnete kliknutím na tabulku nebo ZDE.