Masterclass s mezinárodním expertem Willi Balanjukem
Poslední březnový týden se BS obchodní a enologický tým účastnil přednášky a degustace vedené odborníkem na evropský trh s vínem.
Během jeho osobitého přístupu se v přednášce věnoval tématům jako je problematika prodeje vín na evropském trhu, zhodnocení kvality a ceny moravských vín v kontextu s evropskými.
Součásti byla degustace, kde se chutnalo celkem 15 pečlivě vybraných vzorků vín ze zahraničí a tuzemska. Proběhla zde možnost srovnání kvality v závislosti na stylu a ceně vína.
Při otázce blendování vín upozornil Balanjuk, že na evropském trhu jsou cuveé naprosto běžnou záležitostí, tuzemští vinaři, avšak zůstávají spíše konzervativní a volí prodej vín po jednotlivých odrůdách.
V dnešní době je poptávka spíše po regionálních vínech, lehčích s nižším obsahem alkoholu. Ovšem při párování vín s jídlem můžou například vína s větším podílem tříslovin krásně doplnit chuť jídel z asijské kuchyně.
U hodnocení červených vín se podle Balanjuka degustátor nechá výrazně ovlivnit hlavně barvou vína a posléze to ve svém hodnocení promítne.
Na závěr přednášky zazněla zajímavá věta: „Vyrobit skvělé víno, znamená udělat méně chyb než ostatní“.
Za celý tým BS vinařské potřeby – Bronislav Hejl