
Moderní způsob síření barikových sudů
Sklep
Síření je klíčovým krokem při výrobě vína – chrání víno před oxidací a nežádoucí mikrobiální aktivitou.Jak jednoduše aplikovat oxid siřičitý (SO₂) do vína během zrání v sudech?
Zvláštní důraz je kladen na správnou a rovnoměrnou aplikaci oxidu siřičitého (SO₂) do vína během zrání v sudech.
EFFERBARRIQUE – efektivní síření bez míchání
EFFERBARRIQUE je šumivý granulovaný disiřičitan draselný určený k přímé aplikaci do sudu nebo tanku. Po vložení do nádoby se rychle rozpustí a rovnoměrně uvolní SO₂ – bez potřeby míchání.Hmotnost: 5 g
Složení: 75 % disiřičitan draselný (E224), 25 % hydrogenuhličitan draselný (E501)
Tato kombinace zajišťuje efektivní uvolnění oxidu siřičitého, čímž spolehlivě chrání víno před oxidací a mikrobiální kontaminací.
Dávkování:
- 1 sáček (5 g) zvýší obsah volného SO₂ o 20 mg/l ve 100 litrech vína
- 1 sáček (5 g) zvýší obsah volného SO₂ o 9 mg/l v barikovém sudu o objemu 225 l
EFFEGRAN DOSE 5 – vyšší dávka pro větší objemy
EFFEGRAN DOSE 5 má stejné složení a účinek jako EFFERBARRIQUE, liší se však množstvím látky v jednom sáčku – a tedy i dávkováním.Hmotnost: 12,5 g
Dávkování:
- 1 sáček (12,5 g) zvýší obsah volného SO₂ o 50 mg/l ve 100 litrech vína
- 1 sáček (12,5 g) zvýší obsah volného SO₂ o 22 mg/l v barikovém sudu o objemu 225 l
Proč zvolit EFFERBARRIQUE nebo EFFEGRAN DOSE 5?
- Rychlý nástup účinku
- Rovnoměrné rozložení SO₂ bez potřeby míchání
- Přesné a snadné dávkování díky jednotlivě baleným sáčkům
- Nižší riziko podráždění – bezpečnější manipulace pro pracovníky ve sklepě
Za enologický tým BS: Bronislav Hejl a Ing. Miloš Vidlář, Ph.D.