
Oxid siřičitý ve víně
Množství přidaného SO2 záleží především na hodnotě pH vína. Při vyšších dávkách dokáže zkazit aromatický profil vína. Naopak nižší dávky oxidu siřičitého ovlivňují rychlost zrání vína.
Oxid siřičitý je jedovatý, štiplavě páchnoucí a vysoce dráždivý plyn, který používali již staří Řekové a Římani. Používá se v různých formách jako prostředek k ošetření vína. Oxid siřičitý je základním kamenem při výrobě reduktivních vín. Má antibakteriální účinky (omezuje růst mléčných, jablečných a octových bakterií), funguje jako antioxidant, deaktivuje enzymy a zároveň chrání vínům aroma.
Množství přidaného SO2 záleží především na hodnotě pH vína. Při vyšších dávkách dokáže zkazit aromatický profil vína. Naopak nižší dávky oxidu siřičitého ovlivňují rychlost zrání vína.
Oxid siřičitý ve víně rozdělujeme na dvě podoby, volnou a vázanou formu, jejich součet pak udává veškerý SO2.
Volný SO2, respektive jeho molekulární forma je mnohonásobně účinnější při eliminaci nežádoucích mikroorganismů.
Tabulka s účinností volného SO2, v závislosti na hodnotě pH vína:
pH | % molekulární SO2 | Volná SO2 (mg/l) požadovaná pro 0,6 mg/l molekulární SO2 | Volná SO2 (mg/l) požadovaná pro 0,8 mg/l molekulární SO2 | Volná SO2 (mg/l) požadovaná pro 2 mg/l molekulární SO2 |
Suché červené víno | Suché bílé víno | Sladké bílé víno | ||
2,9 | 7,5 | 8 | 11 | 27 |
3,0 | 6,1 | 10 | 13 | 33 |
3,1 | 4,9 | 12 | 16 | 41 |
3,2 | 3,9 | 15 | 21 | 51 |
3,3 | 3,1 | 19 | 26 | 64 |
3,4 | 2,5 | 24 | 32 | 80 |
3,5 | 2,0 | 30 | 40 | 100 |
3,6 | 1,6 | 38 | 50 | 125 |
3,7 | 1,3 | 46 | 63 | 157 |
3,8 | 1,0 | 60 | 79 | 197 |
3,9 | 0,8 | 75 | 99 | 248 |
4,0 | 0,6 | 100 | 125 | 312 |
Pro lidský organismus je rozhodující obsah veškerého SO2, proto jsou pro víno zákonem nastaveny mezní hodnoty (pro BIO vína označeny zeleně):
DRUH VÍNA | Veškerý SO2 (mg/l) | Veškerý SO2 (mg/l) BIO VÍNO |
Bílé a růžové do 2 g/l zbytkového cukrů BIO | 150 | |
Bílé a růžové 2 - 5 g/l zbytkového cukrů BIO | 170 | |
Bílé a růžové do 5 g/l zbytkového cukrů | 200 | |
Bílé a růžové nad 5 g/l zbytkového cukrů / BIO | 250 | 220 |
Červené do 2 g/l zbytkového cukru BIO | 100 | |
Červené 2 - 5 g/l zbytkového cukru BIO | 120 | |
Červené do 5 g/l zbytkového cukru | 150 | |
Červené nad 5 g/l zbytkového cukru / BIO | 200 | 170 |
S přívlastkem pozdní sběr do 5 g/l zbytk. cukru / BIO | 300 | 270 |
S přívlastkem výběr z hroznů nad 5 g/l zbyt.cukru / BIO | 350 | 320 |
S přívlastkem výběr z bobulí nad 5 g/l zbyt.cukru / BIO | 400 | 370 |
V přiložené tabulce najdete různé stupně síření na 100 litrů moštu nebo vína:
Produkt BS | SOLFOSOL M (15 %) | WINY (50 %) | Tekutá síra v tlak. nádobě (100 %) |
zvýšení SO2 | ml / 100 litrů | g / 100 litrů | g / 100 litrů |
o 5 mg/l | 3,3 | 1 | 0,5 |
o 10 mg/l | 6,6 | 2 | 1 |
o 15 mg/l | 10 | 3 | 1,5 |
o 20 mg/l | 13,2 | 4 | 2 |
o 30 mg/l | 19,8 | 6 | 3 |
o 40 mg/l | 26,4 | 8 | 4 |
o 50 mg/l | 33 | 10 | 5 |
o 60 mg/l | 39,6 | 12 | 6 |
o 70 mg/l | 46,2 | 14 | 7 |
o 80 mg/l | 52,8 | 16 | 8 |
o 90 mg/l | 59,4 | 18 | 9 |
o 10 mg/l | 66 | 20 | 10 |
Doporučené přípravky k ošetření vín oxidem siřičitým:
SOLFOSOL M (tekutá síra 15 %) – roztok hydrogensiřičitanu draselného na síření moštů, vína a nápojů. Vhodný jako antioxidant k udržení reduktivního stavu vín
WINY - disiřičitan draselný – bílý krystalický prášek s mírným zápachem po oxidu siřičitém. Vhodný jako antioxidant k udržení reduktivního stavu vín, protibakteriální a protiplísňové činidlo. (jedná se o práškovou formu síry s obsahem 56 %, v praxi a přiložené tabulce se pro zjednodušení výpočtu uvádí koncentrace 50 %)
Pod tlakem zkapalněný SO2 – tento produkt se dávkuje do vína prostřednictvím dávkovacího válce a při uvolnění se SO2 stává plynem, který se poté snadnou rozpustí ve víně.
Zdroj: BS enologický tým Ing. Miloš Vidlář, Ph.D. a Bronislav Hejl