Dárek ke každé objednávce nad 500 Kč

Poslední předsběrová analýza 2021 - 41. týden

Poslední předsběrová analýza 2021 - 41. týden

Vinice

V posledních dnech došlo k výraznému zhoršení zdravotního stavu hroznů, doporučujeme tento stav sledovat.

Denní teploty mezi 10–15 °C, občasné přeháňky a noční teploty ze začátku období klesající až k bodu mrazu. To je předpověď na následující týden. Vinobraní vrcholí. Nyní se začínají sbírat Ryzlinky, Veltlíny a část červených odrůd ještě čeká na to, až přijde jejich čas. Díky tomu, že stále častěji vidíme sbírat kombajny, je vinobraní rychlejší oproti předchozím rokům. Vinaři finalizují přípravu svatomartinských vín. V Čejkovicích již mají z dodávaných odrůd na předsběrovou analýzu všechno posbírané, ve Velkých Bílovicích visí ve vinicích jen zbytek červených odrůd. Nejvíce práce před sebou ještě mají ve Slovácké podoblasti.

Vinohradníci potvrzují, že u některých odrůd, které byly v dobré kondici, během pár dnů došlo k výraznému zhoršení zdravotního stavu hroznů. Doporučujeme tento stav sledovat. Vyskytují se totiž jak negativní octová hniloba, tak ušlechtilá plíseň Botrytis cinerea, která může značně zvyšovat cukernatost.

Cukernatost u zbylých bílých odrůd se v průměru pohybuje na 22°NM a zvýšila se oproti minulému týdnu o 1,1°NM. Modré odrůdy dosahují průměrné cukernatosti 20,3°NM.

V grafu níže vidíme vývoj cukernatosti u Rulandského modrého v průběhu pěti týdnů napříč všemi podoblastmi.

Titrovatelné kyseliny stagnují na hodnotě 8,3 g/l u bílých odrůd. O 0,8 g/l došlo ke snížení u modrých odrůd na průměrných 7,7 g/l. Kyselina jablečná klesla u modrých odrůd o 0,3 g/l na průměrných 4,6 g/l.

Hodnoty pH se stále drží v příznivém rozmezí mezi 3,20 – 3,30. Tento parametr bude příznivě působit na stabilizaci barviv, harmonizaci taninů a výraznou aromatiku. U moštů vylisovaných z hroznů, které byly před sklizní vícekrát ošetřeny Vitisanem proti hnilobě může částečně docházet ke zvýšení pH i přes vyšší obsah kyselin.  Proto v příštím roce doporučujeme u odrůd se sklony mít vyšší pH, jako jsou Tramíny, Rulandské odrůdy a Muškáty moravské, neprovádět aplikaci Vitisanu vícekrát po sobě těsně před sklizní.

Letošní předsběrová analýza je u konce. Přejeme vám úspěšné dokončení vinobraní a věříme, že výsledek vaší celoroční práce se odrazí na výborných kvalitních vínech ročníku 2021.

V tabulce níže nejdete kompletní výsledky analýz ze všech podoblastí. Zobrazíte kliknutím na tabulku nebo ZDE.


 

Pro více informací k analýza kontaktuje Ing. et Mgr. Michaela Osičková
E-mail: enolog@vinarskepotreby.cz

--------------------------------------
Předsběrové analýzy jsou pro tuzemské vinaře užitečným pomocníkem při určování vhodného okamžiku pro zahájení sběru hroznů jednotlivých odrůd. 

Stejně jako v předchozích letech jednou týdně až do konce sklizně bezplatně zveřejňujeme výsledky laboratorních rozborů moštu z různých odrůd révy ze čtyř vinařských podoblastí: Mikulovské, Slovácké, Velkopavlovické a na Slovensku v Malokarpatské podoblasti.

Pro určení optimálního termínu sklizně jsou mimo samotné cukernatosti důležité také hodnoty pH, titrovatelných a organických kyselin. Přestože není analýza provedena přímo na vinici každého konkrétního vinaře, poskytuje pěstitelům řadu praktických a užitečných informací.

Analýzy zveřejňujeme každý týden na www.vinarskepotreby.cz.

--------------------------------------

Pokud se chcete rozhodovat o sběru vaší úrody mimo jiné i na základě analytických hodnot, nabízíme vám službu Analýzu hroznů. Na základě rozboru dostanete výsledky s hodnotami aktuálního množství glukózy a fruktózy, potenciálního alkoholu, titrovatelných kyselin, hodnoty pH, a YAN, které vám pomohou při rozhodování o vhodném termínu sklizně.

Pokyny pro odběr vzorků:

  • Správný postup sběru hroznů je nejdůležitějším krokem
  • Vždy sbírat hrozny/bobule ze dvou řádků – tj. odběr zprava i zleva – střídat stranu řádku na slunci a stranu zastíněnou
  •  Nesbírat hrozny na okrajích v prvních 10 metrech řádku
  • Vynechat ze vzorkování nepravidelné nebo nemocné keře
  • Odebrat vzorky minimálně z každého 5 keře
  • Sbírat rovnoměrně hrozny/bobule ze stínu/slunce, shora/zdola, různých výšek – spodek/vrch
  • Střídat vnitřní a vnější stranu hroznu
  • Střídat bobule u stopky, vrcholu a spodku hroznu
  • Vzorkujeme-li odrůdy s kompaktními hrozny, je nutné odebírat celé hrozny
  • Odebírat průměrný vzorek z vinohradu Množství vzorku nemá vliv na průměrnou hodnotu, ta závisí na počtu odběrů.  Z praktického hlediska se odběr cca 10 bobulí na keř ukazuje jako nejvhodnější. Odebírat je nutné hrozny zakryté listy, stejně jako exponované na sluneční straně a brát střídavě z jedné a druhé strany řádku a z různých výšek. Odběr pouze malého množství hroznů je nepřesný! Tzn. ustřihnout část bobulí z hroznu a mít spíše víc odběrů z více hroznů, než jen přivézt 3-5 celých hroznů
  • Hrozny nejblíže keři jsou sladší než ty, které nacházejí na konci tažňů. Nejzralejší jsou zpravidla nejvýše nad zemí, protože míza směřuje k vrcholkům a do nejdelších ramen. Není vhodné orientovat se podle jednoho náhodně zvoleného keře.

V BS laboratoři nabízíme dvě služby, které můžete v průběhu nadcházející kampaně využít:

  1. Analýza hroznů S0149 (doporučujeme pro objektivní výsledky nasbírat bobule cca 0,5kg dle předchozího postupu)
  1. Analýza moštů S0150 (vylisovaná šťáva o objemu minimálně 0,2l)

 

Bližší informace o analýzách a cenách sledujte v našem aktuální ceníku laboratoře