Dárek ke každé objednávce nad 500 Kč

Předsběrová analýza 2021 - 37. týden

Předsběrová analýza 2021 - 37. týden

Vinice

Z výsledků předsběrové analýzy je zřejmé, že byl u některých odrůd pěkný nárůst cukernatosti.

Již devátou sezónu informujeme vinohradníky a vinaře o aktuálním stavu vyzrálosti hroznů pomocí specializovaných měření a analýz. Výsledky druhé letošní analýzy z 37. týdne najdete níže.

V uplynulém týdnu bylo krásné letní teplé a slunečné počasí s příznivými teplotami i v nočních hodinách. Graf týdenních teplot je z meteostanice ve Velkých Bílovicích z trati Zadní Hora a je podobný i v ostatních lokalitách.

Údaje byly získány z webových stránek firmy AMET-sdružení Litschmann & Suchý http://www.amet.cz/.

Předpověď počasí v následujících dnech hlásí déšť, ale od dalšího týdne déšť není očekáván. Teploty klesnou v noci pod 10 °C a přes den by neměly přesáhnout 20 °C. To může zpomalit odbourávání kyseliny jablečné, která se v hroznech stále vyskytuje ve vyšší míře.

Z výsledků předsběrové analýzy je zřejmé, že byl u některých odrůd pěkný nárůst cukernatosti. Průměrně se zvýšila cukernatost napříč všemi bílými odrůdami přes 2°NM. Bobule některých odrůd se ale začínají scvrkávat. U odrůd s tenkou slupkou můžeme v některých lokalitách pozorovat jasné známky napadení octovou hnilobou. Uvnitř takto napadených hroznů je často k vidění invazní octomilka Drosophila suzukii. V tomto případě bude rozhodujícím parametrem sklizně především zdravotní stav hroznů.

U bílých odrůd výrazně poklesly celkové titrovatelné kyseliny o 2,8 g/l. Významný pokles o 2,0 g/l byl i u kyseliny jablečné. I přes tento pozitivní vývoj jsou poměry kyseliny vinné a jablečné u většiny odrůd nevyhovující a není důvod spěchat se sběrem zdravých hroznů. Hodnota pH je kolem 3,0 a zůstává u všech odrůd v přibližně stejných hodnotách jako v minulém období.

V grafu níže vidíme vývoj parametrů u Tramínu červeného z Velkých Bílovic během jednoho týdne – je jasné výrazné odbourávání kyseliny jablečné a pokles titrovatelných kyselin.


Obsah asimilovatelného dusíku je optimální a téměř se oproti minulému týdnu nezměnil. Průměrné hodnoty jsou kolem 285 mg/l.

Začínají se sbírat odrůdy Müller Thurgau, Irsai Oliver a Muškát moravský. Modré odrůdy zatím mají v průměru pouhých 16 °NM.
V tabulce níže nejdete kompletní výsledky analýz. Kompletní zprávu včetně naměřených hodnot ze všech podoblastí zobrazíte kliknutím na tabulku nebo ZDE.


 

Pro více informací k analýza kontaktuje:
Ing. et Mgr. Michaela Osičková, e-mail: enolog@vinarskepotreby.cz

Předsběrové analýzy jsou pro tuzemské vinaře užitečným pomocníkem při určování vhodného okamžiku pro zahájení sběru hroznů jednotlivých odrůd. 

Stejně jako v předchozích letech jednou týdně až do konce sklizně bezplatně zveřejňujeme výsledky laboratorních rozborů moštu z různých odrůd révy ze čtyř vinařských podoblastí: Mikulovské, Slovácké, Velkopavlovické a na Slovensku v Malokarpatské podoblasti.

Pro určení optimálního termínu sklizně jsou mimo samotné cukernatosti důležité také hodnoty pH, titrovatelných a organických kyselin. Přestože není analýza provedena přímo na vinici každého konkrétního vinaře, poskytuje pěstitelům řadu praktických a užitečných informací.

Analýzy zveřejňujeme každý týden na www.vinarskepotreby.cz.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pokud se chcete rozhodovat o sběru vaší úrody mimo jiné i na základě analytických hodnot, nabízíme vám službu Analýzu hroznů. Na základě rozboru dostanete výsledky s hodnotami aktuálního množství glukózy a fruktózy, potenciálního alkoholu, titrovatelných kyselin, hodnoty pH, a YAN, které vám pomohou při rozhodování o vhodném termínu sklizně.

Pokyny pro odběr vzorků:

  • Správný postup sběru hroznů je nejdůležitějším krokem
  • Vždy sbírat hrozny/bobule ze dvou řádků – tj. odběr zprava i zleva – střídat stranu řádku na slunci a stranu zastíněnou
  •  Nesbírat hrozny na okrajích v prvních 10 metrech řádku
  • Vynechat ze vzorkování nepravidelné nebo nemocné keře
  • Odebrat vzorky minimálně z každého 5 keře
  • Sbírat rovnoměrně hrozny/bobule ze stínu/slunce, shora/zdola, různých výšek – spodek/vrch
  • Střídat vnitřní a vnější stranu hroznu
  • Střídat bobule u stopky, vrcholu a spodku hroznu
  • Vzorkujeme-li odrůdy s kompaktními hrozny, je nutné odebírat celé hrozny
  • Odebírat průměrný vzorek z vinohradu Množství vzorku nemá vliv na průměrnou hodnotu, ta závisí na počtu odběrů.  Z praktického hlediska se odběr cca 10 bobulí na keř ukazuje jako nejvhodnější. Odebírat je nutné hrozny zakryté listy, stejně jako exponované na sluneční straně a brát střídavě z jedné a druhé strany řádku a z různých výšek. Odběr pouze malého množství hroznů je nepřesný! Tzn. ustřihnout část bobulí z hroznu a mít spíše víc odběrů z více hroznů, než jen přivézt 3-5 celých hroznů
  • Hrozny nejblíže keři jsou sladší než ty, které nacházejí na konci tažňů. Nejzralejší jsou zpravidla nejvýše nad zemí, protože míza směřuje k vrcholkům a do nejdelších ramen. Není vhodné orientovat se podle jednoho náhodně zvoleného keře.

V BS laboratoři nabízíme dvě služby, které můžete v průběhu nadcházející kampaně využít:

  1. Analýza hroznů S0149 (doporučujeme pro objektivní výsledky nasbírat bobule cca 0,5kg dle předchozího postupu)
  1. Analýza moštů S0150 (vylisovaná šťáva o objemu minimálně 0,2l)

 

Bližší informace o analýzách a cenách sledujte v našem aktuální ceníku laboratoře