Nabídka produktů
Košík0

V košíku zatím nic není

Nejprodávanější zboží

Způsoby doručení

  • Osobní odběr 17 Kč
  • Česká pošta od 85 Kč
  • Zásilkovna 73 Kč
  • Přepravní služba od 115 Kč
Předsběrová analýza 35. týden

Předsběrová analýza 35. týden

Vinice

U všech odrůd probíhá pozitivní posun zralosti. Horké počasí zvyšuje cukernatost a to tak, že v průměru bylo zvýšení u bílých odrůd o 3,3 °NM. 

Počasí zůstává beze změny a výhledově bude v následujícím týdnu stejné počasí, jako celý srpen. Očekáváme opět teploty kolem 30 °C, beze srážek, které by se místy mohly objevit až na konci nadcházejícího týdne.
V prvním grafu z meteostanice v Čejkovicích vidíme, že teplota vzduchu dosahovala o víkendu až ke 40 °C.

U všech odrůd probíhá pozitivní posun zralosti. Horké počasí zvyšuje cukernatost a to tak, že v průměru bylo zvýšení u bílých odrůd o 3,3 °NM. V grafu sledujeme týdenní nárust cukernatosti u odrůdy Chardonnay napříč podoblastmi.



Sledování vývoje modrých odrůd začne od příštího týdne. Nyní máme první rozbory z Lednice, Dyje a ze slovenských Šenkvic. Průměrná cukernatost sledovaných odrůd Frankovky, Rulandského modrého, Zweigeltrebe a Svatovavřineckého je 19,8 °NM.
Vzhledem k tomu, že předpověď hlásí i dále teploty nad 30 °C a na toto období nezvykle teplé noci kolem 20 °C, bude dále narůstat cukernatost, klesat obsah titrovatelných kyselin, odbourávat kyselina jablečná již na keři. V důsledku toho dochází ke zvyšování pH, což není žádoucí pro průběh zdravého kvašení. Může také díky horkému počasí nastat to, že v hroznech mohou být zvýšené obsahy fenolických látek.
Kyselina vinná průměrně za týden klesla o 0,5 g/l, s tím souvisí i pokles celkových titrovatelných kyselin o 1,6 g/l u bílých odrůd. Kyselina jablečná se snížila o 0,9 g/l. Díky teplým nocím se poměry organických kyselin posunují do příznivých poměrů.
Průměrné hodnoty pH jsou 3,3 u bílých odrůd, zaznamenali jsme vzestup o 0,1, což souvisí s mírným úbytkem kyseliny vinné. Bude důležité se řídit hodnotou pH v moštu a případně mošt dokyselit kyselinou vinnou a jablečnou.
Pokračuje především sběr odrůd Müller Thurgau a Muškát moravský, začínají se ale také sbírat Rulandské šedé a bílé, Tramín červený a Chardonnay.
Vloni jsme poprvé do předsběrové analýzy zařadili i Znojemskou podoblast. I letos hrozny analyzuje laboratoř ve Znojmě. V porovnání s ostatními sledovanými podoblastmi pozorujeme u všech odrůd vyšší titrovatelné kyseliny, vyšší obsah kyseliny vinné a díky tomu mnohem příznivější hodnoty pH.

Předsběrová analýza hroznů 35. týden 2024

OdrůdaOblast sběruCukernatost (°NM)Glu+Fru (g/l)Potenciální alkohol           (% obj.)Titrovatelné kyseliny
(g/l)
pHKyselina vinná      (g/l)Kyselina jablečná (g/l)Ammonia (mg/l)YAN
(mg/l)
PODOBLAST VELKOPAVLOVICKÁ
MTVelké Bílovice18,5192,411,45,33,487,12,353199
MTČejkoviceposbíráno
VZVelké Bílovice19,5199,511,95,83,468,61,6108292
VZČejkovice18,5190,811,36,33,268,21,249140
Velké Bílovice19,0194,711,65,23,706,33,299339
Čejkovice19,0196,511,75,43,407,11,894252
SGVelké Bílovice20,5213,412,78,03,376,15,2116368
SGČejkovice16,5178,010,68,53,197,44,549154
RRVelké Bílovice15,0160,99,69,33,059,23,683169
RRČejkovice14,5148,48,811,73,0511,24,8129234
CHAVelké Bílovice18,5194,711,67,63,427,83,658208
CHAČejkovice17,0171,510,210,53,298,15,892235
ZWČejkovice17,5186,711,16,83,338,52,386246
PODOBLAST MIKULOVSKÁ
MTMikulovposbíráno
MTLednice20,0208,812,45,43,366,81,223109
VZMikulov18,5186,811,18,93,388,73,932107
VZLednice19,0195,511,68,03,099,91,83187
Perná22,5230,513,74,43,595,72,516126
Lednice20,5211,112,65,53,297,31,046124
SGMikulov21,5222,113,26,13,326,72,728133
SGLednice22,0227,713,57,43,098,22,32779
RRBavory13,5145,18,611,93,0210,74,891145
RRLednice17,5180,910,89,13,008,83,22864
CHAPerná24,0241,014,36,23,587,43,047192
CHALednice22,0224,413,36,83,326,72,91187
FRLednice17,5176,110,57,83,208,72,32589
RMLednice21,0213,612,76,63,357,62,237144
PODOBLAST SLOVÁCKÁ
VZStrážnice19,0195,911,66,73,346,83,133135
PASudoměřice22,0223,113,36,83,316,73,9112322
SGStrážnice18,5195,111,68,33,287,04,752169
RRPetrov15,5162,09,68,73,228,73,688174
CHAStrážnice20,0207,212,38,13,356,84,325112
PODOBLAST MALOKARPATSKÁ (SK)
MTŠenkvice19,0197,511,74,83,495,42,1699
VZŠenkvice19,5195,011,65,73,467,02,129131
Šenkvice21,0215,912,84,23,545,41,716121
SGŠenkvice21,0221,613,26,13,266,22,622115
RRŠenkvice17,5180,810,79,03,118,23,72368
MMŠenkvice19,0198,511,86,03,387,12,258196
Šenkvice22,5232,213,85,03,504,92,621137
DĚVŠenkvice22,0226,913,54,73,337,30,936142
FRŠenkvice19,0203,212,17,43,137,22,81693
RMŠenkvice21,5224,013,35,33,534,43,419144
PODOBLAST ZNOJEMSKÁ
SGDobšice19,0185,811,08,92,949,22,8-154
Dobšice20,0194,911,66,43,167,81,7-195
NGDobšice20,5202,712,07,83,017,92,2-151
Dobšice15,5157,69,49,52,899,42,9-162
RRDobšice12,0124,27,410,72,7711,92,8-97
RVDobšice15,0150,99,09,42,9210,02,6-137
MTDobšice19,5197,011,76,33,147,41,6-161
VZDyje16,0164,49,89,02,9111,02,0-156
SVDyje18,5189,411,38,52,959,22,8-203
 

Předsběrová analýza ke stažení ZDE.

------------------------------------------------------------------------------------------

Co je BS předsběrová analýza hroznů?

Stejně jako v předchozích 9 letech jednou týdně až do konce sklizně bezplatně zveřejňujeme výsledky laboratorních rozborů moštu z různých odrůd révy z pěti vinařských podoblastí: Mikulovské, Slovácké, Velkopavlovické, Znojemské a na Slovensku v Malokarpatské podoblasti.

Pro určení optimálního termínu sklizně jsou mimo samotné cukernatosti důležité také hodnoty pH, titrovatelných a organických kyselin. Přestože není analýza provedena přímo na vinici každého konkrétního vinaře, poskytuje pěstitelům řadu praktických a užitečných informací.

Analýzy zveřejňujeme každý týden na www.vinarskepotreby.cz.

Předsběrové analýzy jsou pro tuzemské vinaře užitečným pomocníkem při určování vhodného okamžiku pro zahájení sběru hroznů jednotlivých odrůd.