Doprava do výdejních míst již od 59 Kč.

Nabídka produktů
Košík0

V košíku zatím nic není

Nejprodávanější zboží

Způsoby doručení

  • Osobní odběr 17 Kč
  • Česká pošta od 85 Kč
  • Zásilkovna 73 Kč
  • Přepravní služba od 115 Kč
Předsběrová analýza 35. týden

Předsběrová analýza 35. týden

Vinice

Tento týden jsou již sledovány hodnoty bílých odrůd napříč všemi podoblastmi. V příštím týdnu začnou předsběrové analýzy i u odrůd modrých.

Teplé srpnové počasí pozitivně ovlivňuje dozrávání hroznů na vinicích. Sbírají se rané odrůdy a zpracovávají se především na burčák. Muškát moravský, Irsai Oliver či Solaris, které jsme analyzovali v laboratoři, se objevují s docela velkým rozpětím cukernatosti od 15 do 22 °NM. Tu samozřejmě ovlivňuje stáří vinice, zatížení na keři či oblast, kde se odrůdy pěstují.

Co se týče výhledu na další týden, prognózy slibují oblačno až zataženo, přechodně i polojasno. Místy déšť nebo přeháňky. Nejnižší noční teploty 17 až 12 °C, postupně 14 až 9 °C. Nejvyšší denní teploty kolem 25 °C.

Graf teplotní sondy z Lednice


Tento týden jsou již sledovány hodnoty bílých odrůd napříč všemi podoblastmi. V příštím týdnu začnou předsběrové analýzy i u odrůd modrých.

Analýzy v tomto týdnu ukazují průměrnou cukernatost u bílých odrůd 14,8 °NM. Titrovatelné kyseliny se pohybují v průměru 12,3 g/l a pH se pohybuje kolem hodnoty 3,0.

Co se týče obsahu kyselin, můžeme pozorovat velice rozmanité hodnoty v závislosti na odrůdě a na podoblasti. Nejvyšší obsahy kyselin jsou ve Znojemské a Slovácké podoblasti, nejnižší naopak v Malokarpatské. Zajímavé je, že pH u všech sledovaných odrůd Znojemské podoblasti je zatím pod hodnotou 3.


 
Porovnáme-li odrůdu Müller Thurgau napříč podoblastmi vidíme, že má obsah titrovatelných kyselin v průměru 7,7 g/l, s tím související pH 3,2 a optimální poměry kyseliny vinné a jablečné. Jejich hodnoty 6,3 a 3,5 g/l jsou tedy v poměru 2:1. Z hlediska obsahu kyselin bychom mohli začít se sběrem, i když průměrná cukernatost je 16,4 °NM a s tím související obsah potenciálního alkoholu jen 10 % obj.

Předsběrová analýza hroznů 35. týden 2025

OdrůdaOblast sběruCukernatost (°NM)Glu+Fru (g/l)Potenciální alkohol
(% obj.)
Titrovatelné kyseliny
(g/l)
pHKyselina vinná
(g/l)
Kyselina jablečná (g/l)Ammonia (mg/l)YAN
(mg/l)
PODOBLAST VELKOPAVLOVICKÁ
MTVelké Bílovice14,5149,18,98,43,157,13,881195
VZVelké Bílovice14,0144,88,611,72,9810,84,8159278
VZČejkovice16,5170,310,110,52,979,14,464140
Velké Bílovice15,5159,29,510,03,139,05,1167341
Čejkovice13,0139,88,310,43,038,64,8162298
SGVelké Bílovice15,5160,69,514,12,8710,17,8147296
SGČejkovice13,5140,98,415,72,7410,08,55496
CHAVelké Bílovice16,5171,910,211,33,059,15,8132287
CHAČejkovice15,0151,19,015,43,109,09,7217409
PODOBLAST MIKULOVSKÁ
MTMikulov18,0189,211,26,93,156,22,964192
MTLednice17,0172,410,27,93,256,63,675225
VZMikulov12,0126,57,512,33,0111,14,972128
VZLednice14,5144,48,612,62,9810,64,871132
Perná13,5141,98,410,93,118,95,386171
Lednice19,0192,511,48,83,167,24,580204
SGMikulov12,5131,27,814,82,979,38,9118230
SGLednice14,5148,38,814,72,688,67,75273
RRBavory9,095,55,722,62,7413,211,7163184
RRLednice12,0121,97,216,42,8710,98,3108149
CHAPerná16,0164,19,810,43,218,85,499250
CHALednice17,5179,110,612,32,988,06,769146
FRLednice16,5168,910,09,93,0110,13,549112
FRLednice15,5159,69,511,13,137,55,883183
PODOBLAST SLOVÁCKÁ
PASudoměřice14,0143,28,515,73,029,110,0220406
VZStrážnice12,5125,47,517,22,9710,99,8217364
Sudoměřice15,5154,39,212,53,168,97,0155324
PODOBLAST ZNOJEMSKÁ
SGDobšice14,5150,38,913,92,667,46,4-154
Dobšice13,5143,08,510,22,817,03,8-171
NGDobšice14,0147,78,813,72,726,67,1-176
Dobšice16,0166,99,912,52,737,75,1-157
RRDobšice12,0127,97,619,32,538,89,8-77
RVDobšice12,5137,98,214,72,647,07,3-79
MTDobšice16,8172,210,27,92,985,43,0-159
VZDyje13,8148,08,612,42,747,25,6-163
SVDyje13,1132,17,817,72,617,89,2-129
 

Předsběrová analýza ke stažení ZDE.

------------------------------------------------------------------------------------------

Co je BS předsběrová analýza hroznů?

Stejně jako v předchozích 9 letech jednou týdně až do konce sklizně bezplatně zveřejňujeme výsledky laboratorních rozborů moštu z různých odrůd révy z pěti vinařských podoblastí: Mikulovské, Slovácké, Velkopavlovické, Znojemské a na Slovensku v Malokarpatské podoblasti.

Pro určení optimálního termínu sklizně jsou mimo samotné cukernatosti důležité také hodnoty pH, titrovatelných a organických kyselin. Přestože není analýza provedena přímo na vinici každého konkrétního vinaře, poskytuje pěstitelům řadu praktických a užitečných informací.

Analýzy zveřejňujeme každý týden na www.vinarskepotreby.cz.

Předsběrové analýzy jsou pro tuzemské vinaře užitečným pomocníkem při určování vhodného okamžiku pro zahájení sběru hroznů jednotlivých odrůd.