Nabídka produktů
Košík0

V košíku zatím nic není

Nejprodávanější zboží

Způsoby doručení

  • Osobní odběr 17 Kč
  • Česká pošta od 85 Kč
  • Zásilkovna 73 Kč
  • Přepravní služba od 115 Kč
Předsběrová analýza 35. týden

Předsběrová analýza 35. týden

Vinice

Ve vinicích bobule dozrávají rovnoměrně a docela vyrovnaně i co se týče jednotlivých odrůd.

Předsběrové analýzy původně měly začínat už v minulém týdnu. Vzhledem k vývoji počasí a k tomu, že v některých lokalitách začátkem minulého týdne během 2-3 dnů napršelo až 100 mm byl začátek sběru hroznů na předsběrovou analýzu odložen. Od půlky minulého týdne již bylo teplé a slunečné počasí s poměrně vysokými teplotami v noci. Níže uvedený graf týdenních teplot je z meteostanice ve Velkých Bílovicích z trati Zadní Hora a je podobný i v ostatních lokalitách.
Údaje byly získány z webových stránek firmy AMET-sdružení Litschmann & Suchý http://www.amet.cz/.

Ve vinicích bobule dozrávají rovnoměrně a docela vyrovnaně i co se týče jednotlivých odrůd.
Období léta bylo poměrně suché, a to může způsobovat nižší obsahy kyselin a s tím související vyšší pH. Pokud došlo v nedávné době k aplikaci listové výživy či nadměrného příjmu draslíku a dusíku z půdy, může docházet k rychlejšímu poklesu kyseliny vinné a následnému zvyšování hodnot pH.
Lokálně se vyskytovaly silnější srážky během zrání a v některých oblastech byly vinice silně zasaženy krupobitím. Díky tomu mohly být porušeny nejen bobulky hroznů, ale i třapiny a to v těchto lokalitách způsobuje pomalejší a nevyrovnané dozrávání.
Díky rychlému příjmu vody se objevuje ojediněle praskání slupek na bobulkách hroznů.
I když konec léta je teplotně průměrný, předpověď na nadcházející období je příznivá, jsou hlášeny teploty do 25 °C s občasným výskytem přeháněk. Slunečné počasí a nižší noční teploty znamenají pozitivní posun v aromatické zralosti bobulí, očekávaný vzestup cukernatosti a pokles kyseliny jablečné.


První výsledky rozboru hroznů v tomto týdnu ukazují průměrnou cukernatost u bílých odrůd 14,2 °NM. Titrovatelné kyseliny se pohybují v průměru 8,8 g/l v bobulích bílých odrůd a s tím související pH se pohybuje kolem příznivé hodnoty 3,30. Zajímavé jsou hodnoty YAN, kdy již na začátku dosahují docela nízkých hodnot, průměrně kolem 190 mg/l. Zatím se to jeví tak, že bude potřeba letos postupně dodávat výživu v průběhu fermentace.

Kvalita suroviny vhodné ke sběru již není založená jen na obsahu cukernatosti. Význam pro kvalitní, především bílá vína, mají právě titrovatelné kyseliny a organické kyseliny spolu s hodnotou pH. Kyselina vinná je v hroznech stabilní, vzniká před zaměkáním bobulí a během zrání se zásadně nemění. Vliv na její změnu má především výživa a hnojení vinné révy a vyšší srážky. K nejvýraznějším změnám během dozrávání dochází právě u kyseliny jablečné. Největší vliv na její snižování má oslunění bobulí a dobře provedené zelené práce.
Optimální poměr kyseliny vinné a kyseliny jablečné u bílých vín je 3-2:1. Dle naměřených hodnot v tento týden sbíraných hroznech můžeme pozorovat téměř optimální hodnoty kyseliny jablečné – průměrný poměr kyseliny vinné a jablečné je v průměru nyní 2,5:1. Například u posbírané odrůdy Müller Thurgau jsou průměrné hodnoty kyseliny vinné 7,7 g/l a kyseliny jablečné 2,5 g/l s relativně vyšší hodnotou pH 3,4. Jakých hodnot cukernatosti aktuálně dosahuje vidíme v grafu níže.


 
 
V některých lokalitách, kde byly vinice zasaženy velkým nárazovým přívalem srážek dochází k praskání bobulí jak to vidíme právě u odrůdy Müller Thurgau na obrázku.

Právě při poškození bobulí, za nepříznivých podmínek, při vysoké vlhkosti, deštivém počasí a ve spojení s chladnějšími teplotami může docházet k nežádoucí infekci a rozvoji plísně šedé. Proto doporučujeme hlídat kvalitu hroznů.

V tabulce níže nejdete kompletní výsledky analýz ze všech podoblastí. Komentář i tabulku v pdf. zobrazíte ZDE.

Předsběrová analýza hroznů 35. týden

Odrůda / naměřená hodnotaOblast sběruCukernatost (°NM)Glu+Fru (g/l)Potenciální alkohol           (% obj.)Titrovatelné kyseliny
(g/l)
pHKyselina vinná      (g/l)Kyselina jablečná (g/l)Ammonia (mg/l)YAN
(mg/l)
PODOBLAST VELKOPAVLOVICKÁ
MTVelké Bílovice13,0135,98,17,33,388,13,482197
MTČejkovice13,5144,78,66,63,277,22,6147218
VZVelké Bílovice12,0125,67,58,13,269,13,0118219
VZČejkovice15,0154,39,27,03,298,62,1117171
Velké Bílovice15,5154,09,27,43,538,64,1133326
Čejkovice11,0111,66,67,53,3410,31,9133248
SGVelké Bílovice15,0157,79,410,83,338,97,0118331
SGČejkovice13,0139,98,310,23,148,75,376112
RRVelké Bílovice14,0140,58,411,73,1210,85,1128222
RRČejkovice10,096,85,813,13,0011,55,683154
CHAVelké Bílovice15,0156,49,38,93,338,64,881212
CHAČejkovice13,0131,37,814,53,139,79,4183312
PODOBLAST MIKULOVSKÁ
MTMikulov15,0162,99,76,13,378,51,784114
MTLednice15,0164,49,86,43,247,72,2125179
VZMikulov14,0142,18,47,83,389,62,691128
VZLednice7,068,84,111,13,0411,83,073194
Perná15,5162,69,78,53,418,94,2121174
Lednice17,5188,611,25,73,357,52,0116174
SGMikulov14,0147,48,89,63,339,25,6198300
SGLednice16,5179,210,76,73,268,72,27499
RRBavory12,0119,07,112,63,0810,95,8108133
RRLednice12,5133,07,910,23,089,64,585166
CHAPerná16,5175,010,48,13,449,04,2105138
CHALednice18,0190,111,38,13,208,03,883105
FRLednice11,0117,77,011,82,9013,72,13466
RMLednice10,0102,26,19,53,15103,094169
PODOBLAST SLOVÁCKÁ
VZStrážnice13,0133,37,99,73,239,04,4113177
PASudoměřice13,5134,88,010,33,348,86,2194305
SGStrážnice15,0138,78,211,43,209,17,0115176
RRPetrov13,0131,27,812,93,109,07,598170
CHAStrážnice12,5132,27,911,03,257,57,5141205
PODOBLAST MALOKARPATSKÁ (SK)
MTSvatý Júr16,5183,510,95,33,567,12,4161203
VZSvatý Júr16,0179,210,76,13,368,51,9106146
Svatý Júr17,5194,111,54,53,667,001,6166213
SGSvatý Júr16,5178,010,67,43,258,13,378103
RRSvatý Júr14,0151,89,09,33,159,73,668104
CHASvatý Júr17,0183,110,97,33,387,73,8168229
FRSvatý Júr13,0143,88,58,03,287,94,00162228
 
Pro více informací k analýza kontaktuje Ing. et Mgr. Michaela Osičková
E-mail: enolog@vinarskepotreby.cz

---------------------------------------------------------------------------------------------

Co je BS předsběrová analýza hroznů?

Stejně jako v předchozích 9 letech jednou týdně až do konce sklizně bezplatně zveřejňujeme výsledky laboratorních rozborů moštu z různých odrůd révy ze čtyř vinařských podoblastí: Mikulovské, Slovácké, Velkopavlovické a na Slovensku v Malokarpatské podoblasti.

Pro určení optimálního termínu sklizně jsou mimo samotné cukernatosti důležité také hodnoty pH, titrovatelných a organických kyselin. Přestože není analýza provedena přímo na vinici každého konkrétního vinaře, poskytuje pěstitelům řadu praktických a užitečných informací.

Analýzy zveřejňujeme každý týden na www.vinarskepotreby.cz.

Předsběrové analýzy jsou pro tuzemské vinaře užitečným pomocníkem při určování vhodného okamžiku pro zahájení sběru hroznů jednotlivých odrůd.