
Předsběrová analýza 36. týden
Vinice
Tento týden je již sledována většinu odrůd, které máme do předsběrové analýzy zahrnuty.
Výhled počasí je pro vinohradníky a vinaře příznivý. Panuje teplé a slunečné počasí a předpověď na příští týden slibuje stejný ráz počasí. Budeme tedy dále počítat s polojasným a teplým průběhem začátku září, nejvyšší denní teploty kolem 23 až 29 °C. Ke konci týdne je očekáváno ochlazení a přeháňky. Noční teploty budou 16 až 10 °C.
Níže uvedený graf týdenních teplot je z meteostanice v Čejkovicích.

Údaje byly získány z webových stránek firmy AMET-sdružení Litschmann & Suchý http://www.amet.cz/
Tento týden je již sledována většinu odrůd, které máme do předsběrové analýzy zahrnuty. Zatím se to netýká Frankovky a Cabernetu Sauvignon.
Příznivé počasí dopřává hroznům pozvolné zrání a mírný nárust cukernatosti. Díky chladnějším nocím se může plně rozvíjet aroma hroznů, dochází k odbourávání kyselin a zůstávají velice příznivé hodnoty pH.
V tomto týdnu průměrně vzrostla cukernatost u bílých odrůd na 16 °NM. Titrovatelné kyseliny se pohybují v průměru 10,2 g/l. Pozitivní je, že díky vyšším kyselinám se hodnoty pH drží na hodnotách v průměru kolem 3,10. Hodnoty pH jsou závislé na disociačních schopnostech jednotlivých kyselin, poměru kyseliny vinné a jablečné a výskytu draslíku v hroznech. Vína mohou díky tomu být výrazně aromatická a mohou mít nižší citlivost k oxidaci.
Stále jsou vyšší hodnoty kyseliny vinné, průměrná hodnota u bílých odrůd je 7,3 g/l. Hodnoty kyseliny jablečné jsou v průměru stále vysoké a zatím se drží na hodnotě 5,1 g/l.
Níže uvedený graf je srovnání hodnot jednotlivých kyselin a hodnot pH napříč všemi sledovanými podoblastmi.

Pro modré odrůdy je vývoj zatím pomalejší než v minulých ročnících, důležité bude odbourání co největšího obsahu kyseliny jablečné na keři.
Vinobraní se pomalu rozjíždí. Stále se sbírají především hrozny na burčák. Na další zpracování se aktuálně sbírají především odrůdy Solaris, Muškát moravský nebo Irsai Oliver. Začínají se také sbírat suroviny na budoucí moravské sekty, jako jsou Chardonnay a Rulandské modré.

Stejně jako v předchozích 10 letech jednou týdně až do konce sklizně bezplatně zveřejňujeme výsledky laboratorních rozborů moštu z různých odrůd révy z pěti vinařských podoblastí: Mikulovské, Slovácké, Velkopavlovické, Znojemské a na Slovensku v Malokarpatské podoblasti.
Níže uvedený graf týdenních teplot je z meteostanice v Čejkovicích.

Údaje byly získány z webových stránek firmy AMET-sdružení Litschmann & Suchý http://www.amet.cz/
Tento týden je již sledována většinu odrůd, které máme do předsběrové analýzy zahrnuty. Zatím se to netýká Frankovky a Cabernetu Sauvignon.
Příznivé počasí dopřává hroznům pozvolné zrání a mírný nárust cukernatosti. Díky chladnějším nocím se může plně rozvíjet aroma hroznů, dochází k odbourávání kyselin a zůstávají velice příznivé hodnoty pH.
V tomto týdnu průměrně vzrostla cukernatost u bílých odrůd na 16 °NM. Titrovatelné kyseliny se pohybují v průměru 10,2 g/l. Pozitivní je, že díky vyšším kyselinám se hodnoty pH drží na hodnotách v průměru kolem 3,10. Hodnoty pH jsou závislé na disociačních schopnostech jednotlivých kyselin, poměru kyseliny vinné a jablečné a výskytu draslíku v hroznech. Vína mohou díky tomu být výrazně aromatická a mohou mít nižší citlivost k oxidaci.
Stále jsou vyšší hodnoty kyseliny vinné, průměrná hodnota u bílých odrůd je 7,3 g/l. Hodnoty kyseliny jablečné jsou v průměru stále vysoké a zatím se drží na hodnotě 5,1 g/l.
Níže uvedený graf je srovnání hodnot jednotlivých kyselin a hodnot pH napříč všemi sledovanými podoblastmi.

Pro modré odrůdy je vývoj zatím pomalejší než v minulých ročnících, důležité bude odbourání co největšího obsahu kyseliny jablečné na keři.
Vinobraní se pomalu rozjíždí. Stále se sbírají především hrozny na burčák. Na další zpracování se aktuálně sbírají především odrůdy Solaris, Muškát moravský nebo Irsai Oliver. Začínají se také sbírat suroviny na budoucí moravské sekty, jako jsou Chardonnay a Rulandské modré.
Laboratorní hodnoty předsběrové analýzy hroznů 36. týden, 1. - 7. 9. 2025

