Nabídka produktů
Košík0

V košíku zatím nic není

Nejprodávanější zboží

Způsoby doručení

  • Osobní odběr 17 Kč
  • Česká pošta od 85 Kč
  • Zásilkovna 73 Kč
  • Přepravní služba od 115 Kč
Předsběrová analýza 39. týden

Předsběrová analýza 39. týden

Vinice

Vinobraní je téměř za námi, a to ještě není ani konec září. Z odrůd, které sledujeme zbyly v největším zastoupení Ryzlink rýnský, Cabernet Sauvignon, Frankovka.

Přicházející studená fronta, průměrné denní teploty kolem 15 °C, zataženo a občasné přeháňky. Tak vypadá předpověď na následující týden.


Nepředpokládá se již výrazný pozitivní posun v analytice hroznů. Vinobraní je téměř za námi, a to ještě není ani konec září. Z odrůd, které sledujeme zbyly v největším zastoupení Ryzlink rýnský, Cabernet Sauvignon, Frankovka. I dle sledovaných hodnot kyseliny glukonové pozorujeme zhoršování zdravotního stavu hroznů a čím dál častější případy negativní octové hniloby a plísní. Nejvíce práce před sebou ještě mají ve Slovácké a Znojemské podoblasti.
Cukernatost u zbylých bílých odrůd se v průměru pohybuje na 21,8°NM a zvýšila se oproti minulému týdnu o 1,2°NM. Modré odrůdy dosahují průměrné cukernatosti 21,4°NM, tj. o 1,4 °NM týdenní nárust.
V grafech níže porovnáváme jednotlivé týdny předsběrové analýzy v posledních 4 letech s cukernatostí jak u bílých, tak modrých odrůd. Vidíme letošní vyšší obsahy cukernatostí než v minulých letech. A také je patrný pokles hodnot díky intenzivním dešťům.

 
Titrovatelné kyseliny u bílých odrůd stagnují na hodnotě 5,4 g/l. V modrých odrůdách došlo ke snížení titrovatelných kyselin o 0,3 g/l na průměrných 5,3 g/l. Kyselina jablečná klesla u modrých odrůd dokonce na průměrných 2,2 g/l. U modrých odrůd také díky výraznějšímu poklesu kyseliny vinné dál roste hodnota pH. V průměru je již na kritických 3,5. Vysoké pH v kombinaci s nezdravou surovinou podporuje rozvoj nežádoucí mikroflóry.

Letošní předsběrová analýza brzy začala a také brzy skončila. Přejeme vám úspěšné dokončení vinobraní a spokojenost s vašimi víny. Pokud byste řešili nějaké problémy jak při fermentaci, s mladými víny nebo při finalizaci, naši enologové vám vždy rádi poradí.
 

Předsběrová analýza hroznů 39. týden 2024

OdrůdaOblast sběruCukernatost (°NM)Glu+Fru (g/l)Potenciální alkohol           (% obj.)Titrovatelné kyseliny
(g/l)
pHKyselina vinná      (g/l)Kyselina jablečná (g/l)Ammonia (mg/l)YAN
(mg/l)
PODOBLAST VELKOPAVLOVICKÁ
RRVelké BílovicePOSBÍRÁNO
RRČejkovice20,0207,612,36,33,188,41,481220
CHAVelké BílovicePOSBÍRÁNO
CHAČejkovicePOSBÍRÁNO
FRČejkovicePOSBÍRÁNO
FRVelké Pavlovice21,0216,012,84,13,703,32,157183
RMČejkovicePOSBÍRÁNO
RMVelké Bílovice25,5266,015,84,33,583,31,924158
RMVelké PavlovicePOSBÍRÁNO
ZWČejkovicePOSBÍRÁNO
ZWVelké Bílovice22,5233,313,95,33,304,81,325143
ZWVelké PavlovicePOSBÍRÁNO
CSGVelké Bílovice20,0208,412,44,53,724,02,290231
CSGVelké PavlovicePOSBÍRÁNO
CGSČejkovice18,5190,511,37,03,207,43,247140
PODOBLAST MIKULOVSKÁ
VZMikulovPOSBÍRÁNO
VZLednicePOSBÍRÁNO
PernáPOSBÍRÁNO
LednicePOSBÍRÁNO
SGMikulovPOSBÍRÁNO
SGLednicePOSBÍRÁNO
RRBavoryPOSBÍRÁNO
RRLednice19,5202,912,15,33,276,71,522128
CHAPernáPOSBÍRÁNO
CHALednicePOSBÍRÁNO
RMLednicePOSBÍRÁNO
FRLednicePOSBÍRÁNO
FRMikulovPOSBÍRÁNO
PODOBLAST SLOVÁCKÁ
VZStrážnicePOSBÍRÁNO
PASudoměřice24,0239,614,24,93,466,42,446214
RRPetrovPOSBÍRÁNO
SGStrážnicePOSBÍRÁNO
CHASudoměřicePOSBÍRÁNO
FRSudoměřice20,5207,912,46,93,337,03,232130
RMSudoměřice21,0209,312,45,23,636,32,538183
PODOBLAST ZNOJEMSKÁ
SGDobšicePOSBÍRÁNO
Dobšice21,0215,712,84,13,364,00,9-174
NGDobšicePOSBÍRÁNO
DobšicePOSBÍRÁNO
RRDobšice17,0170,010,18,03,027,01,1-117
RVDobšice23,0231,913,85,13,314,11,6-123
MTDobšicePOSBÍRÁNO
VZDyjePOSBÍRÁNO
SVDyjePOSBÍRÁNO
 

Předsběrová analýza ke stažení ZDE.

------------------------------------------------------------------------------------------

Co je BS předsběrová analýza hroznů?

Stejně jako v předchozích 9 letech jednou týdně až do konce sklizně bezplatně zveřejňujeme výsledky laboratorních rozborů moštu z různých odrůd révy z pěti vinařských podoblastí: Mikulovské, Slovácké, Velkopavlovické, Znojemské a na Slovensku v Malokarpatské podoblasti.

Pro určení optimálního termínu sklizně jsou mimo samotné cukernatosti důležité také hodnoty pH, titrovatelných a organických kyselin. Přestože není analýza provedena přímo na vinici každého konkrétního vinaře, poskytuje pěstitelům řadu praktických a užitečných informací.

Analýzy zveřejňujeme každý týden na www.vinarskepotreby.cz.

Předsběrové analýzy jsou pro tuzemské vinaře užitečným pomocníkem při určování vhodného okamžiku pro zahájení sběru hroznů jednotlivých odrůd.