
Předsběrová analýza - aktuální zrání
Vzhledem k současnému stavu hroznů na vinicích jsme zpracování předsběrových analýz posunuli o 2 týdny později než v minulých ročnících.
Ve vinicích bobule dozrávají nerovnoměrně a jsou různě velké, protože do révy během kvetení v některých oblastech napršelo. Lokálně se vyskytovaly silnější srážky během zrání a díky tomu dochází obecně k poklesu kyselin obsažených v bobulích.
Pokud došlo v nedávné době k aplikaci listové výživy či nadměrného příjmu draslíku a dusíku z půdy, může docházet k rychlejšímu poklesu kyseliny vinné a následnému zvyšování hodnot pH.
Ve Velkopavlovické podoblasti u některých odrůd teprve dochází k zaměkání bobulí. Vinice byly prohlédnuty našimi odborníky a byla namátkově změřena cukernatost bobulí refraktometrem. U Tramínu červeného byly hodnoty cukernatosti měřeny v rozmezí 9 – 16 °NM. Veltlínské zelené mělo v průměru 10°NM. Ostatní odrůdy mají ještě zelené nevyzrálé bobule s hodnotami pod 10°NM.
V BS laboratoři byla analyzována pouze odrůda Müller Thurgau. Hrozny pochází z vinice, kde je větší násada. Naměřené hodnoty jsou uvedeny v tabulce:
Odrůda | 1. MT | |
Obec | Velké Bílovice | |
Trať | Nová Hora | |
Datum | 25. 8. | |
Cukernatost | °NM | 11,0 |
Glu + Fru | g/l | 117,5 |
Pot. alkohol | % | 6,98 |
Tit. kyseliny | g/l | 11,73 |
pH | - | 3,22 |
KV | g/l | 9,0 |
KJ | g/l | 7,1 |
KM | g/l | 0,8 |
Alpha Amino | mg/l | 185 |
Ammonia | mg/l | 154 |
YAN | mg/l | 305 |
Chardonnay 35. týden
Veltlínské zelené 35. týden
Frankovka 35. týden