Přikyselování vína - doporučení enologa - BS vinařské potřeby
Vzhledem k nízkému obsahu kyselin u většiny odrůd je v letošním roce povoleno přikyselování moštů a vín.
Letošní rok byl extrémně slunečný a ikdyž vinobraní začalo dříve, u většiny odrůd se sklízejí hrozny s vysokou cukernatostí a s nízkým obsahem titrovatelných kyselin, které mají vliv na hodnotu pH, což je jeden z nejdůležitějších parametrů z pohledu stability vína.
Výtah z Nařízení EP a Rady (EU) 1308/2013 v platném znění:
Mošt lze ze zákona přikyselit o 1,5 g a víno znovu o 2,5 g. Celkově lze tak přikyselin o 4 g/l. Možné kyseliny, které lze použít na přikyselování: L-kyselina vinná a L-kyselina jablečná a DL-kyselina jablečná a kyselina mléčná.
Vzhledem k obsahu a poměru organických kyselin ve víně doporučujeme přikyselovat:
- mošty bílých odrůd kombinací kyselin vinné a jablečné (poměr 1:1 až 2:1) až na obsah 6,5 – 7 g/l veškerých titrovatelných kyselin.
- u modrých odrůd přikyselovat pouze při extrémně nízkém obsahu kyselin, a to kyselinou vinnou.
* dávka je uváděna v gramech nebo ml na 100 litrů moštu nebo vína
Kompletní návod k dokyselení stáhnete kliknutím na tabulku nebo ZDE.
Kvalitní produkty určené pro přikyselování zakoupíte na všech BS prodejnách i e-shopu:
Kyselinu vinnou zakoupíte v balení v 25 kg, 1 kg a 250 g.