
Proč je důležitý půdní rozbor?
Rozbor půdy ukazuje živiny v půdě, které jsou obsažené v půdě nebo potenciálně přístupné pro rostlinu.
Rozbor půdy je zcela nezbytný před výsadbou nové vinice.
Zejména v době, kdy často dochází na podzim k vyklučení staré vinice na jaře následujícího roku k nové výsadbě, je úprava živin v půdě prostřednictvím hnojení zcela zásadní. Důležitost tohoto půdního rozboru se několikanásobně zvyšuje, jestliže se i ve staré vinici objevovaly výživové problémy.
Jakékoliv hnojení se provádí podstatně jednodušeji na volné ploše než-li po výsadbě ve vinici s opěrnou konstrukcí. U vinic, kde se plánuje výsadba na jaře 2022, by se proto měl půdní rozbor provést už v tomto období, aby bylo dostatek času na interpretaci půdního rozboru a přípravu na hnojení.
Příznaky výživových problémů se mohou objevovat také v plodných vinicích. V plodných vinicích je potom nejvhodnější objasnit souvislosti mezi obsahem živin v půdě a příjmem živin rostlinou. Rozbor půdy a listových řapíků pomáhá přesně stanovit přístupnost a přijatelnost živin. Rozbor půdy ukazuje živiny v půdě, které jsou obsažené v půdě nebo potenciálně přístupné pro rostlinu. Rozbor listových řapíků potom ukazuje, jaké množství živin rostlina skutečně přijímá. Vhodné je potom vzájemné porovnání a objasnění důvodů, které případně omezují přijatelnost živin.
I když jsou v půdě živiny obsažené v dostatečném množství nebo dokonce v nadbytku, může docházet k omezení příjmu některých živin a k výživovým problémům. Hlavním důvodem omezeného příjmu některých živin může být pH půdy a vzájemné poměry mezi živinami.
Dostupnost živin v půdě je závislá na hodnotě pH půdy. Rozpustnost většiny prvků se v lehce kyselých podmínkách zvyšuje. Se zvyšující se hodnotou pH, která se blíží hodnotě 7, klesá rozpustnost fosforu, hořčíku, železa, manganu, boru, mědi a zinku. Jestliže klesá hodnota pH do výrazně kyselých hodnot, klesá rozpustnost manganu a mědi. U těžkých půd je optimální hodnota pH vyšší než u lehkých. U lehkých půd je dostupnost živin důležitější. Většina živin je při nižších hodnotách pH rozpustnější a pro révu vinnou lépe přijatelná. Proto je optimální hodnota pH pro lehké půdy nižší než pro těžké. Čím vyšší je také obsah humusu v půdě, tím níže leží optimální hodnota pH. Je-li je hodnota pH půdy nízká, je vhodné vápnění. Tato skutečnost je velmi důležitá zejména v rámci přípravy půdy před výsadbou vinice.
Nerovnováha v chemismu půdy může vést k omezenému příjmu živin, které mohou být nevyužitelné u révy vinné, přestože jsou v půdě k dispozici, v přiměřeném množství.
Z pohledu výživy a hnojení révy vinné je důležitá znalost vzájemných vztahů mezi jednotlivými prvky. Živiny, které se nachází v půdě, se mohou navzájem podporovat, anebo blokovat. Příznaky nedostatku některého prvku proto nemusí být způsobené přímým nedostatkem živiny, ale tím, že se sice v půdě nachází dostatečná zásoba konkrétní živiny, ale její příjem blokuje jiná živina.
VYSOKÝ OBSAH TOHOTO PRVKU | SNIŽUJE PŘÍSTUPNOST NÁSLEDUJÍCÍCH PRVKŮ |
dusík | měď |
fosfor | zinek, železo |
draslík | hořčík |
hořčík | draslík, vápník |
vápník | hořčík, draslík, bor, železo, zinek, mangan |
Vápník může omezovat příjem draslíku a hořčíku zejména na vápenatých půdách s vysokým pH, obsahem uhličitanu vápenatého, aktivního vápna a velmi vysokým podílem Ca ve vztahu k výměnné kapacitě kationů (přes 90% Ca). | |
VYSOKÝ OBSAH TOHOTO PRVKU | PODPORUJE PŘÍSTUPNOST NÁSLEDUJÍCÍCH PRVKŮ |
měď | železo |
dusík | hořčík |
draslík | mangan, železo |
fosfor | hořčík |
hořčík | fosfor |
Tato skutečnost se potvrzuje v mnoha půdních rozborech. Z pohledu výživy révy vinné je zcela zásadní především poměr mezi draslíkem a hořčíkem (K/Mg). V případě, že je poměr mezi K/Mg nižší než 1,7:1 může díky vysokému obsahu hořčíku v půdě docházet k projevu hořkých tónů ve víně. Velmi vysoký obsah hořčíku v půdě může omezovat přijatelnost draslíku. Díky nevhodnému poměru K/Mg může docházet také k vadnutí hroznů, kdy třapina zůstává zelená, ale bobule zavadají. Dochází tím k poklesu výnosu, ale také zhoršení kvality bobule.
Příznaky nedostatku draslíku na listech. Vadnutí hroznů
V mnoha viničních půdách se také objevuje velmi vysoký obsah vápníku. A také vápník následně může omezovat přístupnost mnoha živin, jak ukazuje tabulka.
Zdroj: prof. Ing. Pavel Pavloušek, Ph.D.