Dárek ke každé objednávce nad 500 Kč

Reference měření kyslíku

Reference měření kyslíku

Reference

Kyslík hraje klíčovou roli při výrobě vína a ovlivňuje všechny smyslové atributy vína (vůně, struktura a barva).

Službu MĚŘENÍ KYSLÍKU VE VÍNĚ poskytuje BS laboratoř již několik let. 

Kyslík hraje klíčovou roli při výrobě vína, od počátku procesu výroby až do okamžiku konzumace vína. Kyslík ovlivňuje všechny smyslové atributy vína (vůně, struktura a barva).


Schopnost sledování a řízení hladiny kyslíku je skutečnou výhodou, pokud jde o optimalizaci kvality konečného produktu.
Díky technologii založené na luminiscenci, v kombinaci s použitím optických čidel, umožňuje přenosný analyzátor NomaSense O2 měřit hladinu kyslíku. Kyslík lze měřit ve všech fázích výroby vína, zejména během lahvování.
 

Kompletní informace o službě najdete ZDE.

 

Reference našich zákazníků:


Jaroslav Sedlák (Rodinné vinařství Sedlák):

„Absolvoval jsem seminář Management kyslíku ve vinařství (přednášel Doc. Ing. Mojmír Baroň, Ph.D. ve spolupráci s BS vinařskými potřebami). Na základě toho jsme si chtěli vyzkoušet, jak to vypadá s množstvím kyslíku při různých technologických operacích a s pohybem vína přímo v našem vinařství.

Kontaktovali jsme BS laboratoř a domluvili si měření kyslíku s Ing. Mgr. Michaelou Osičkovou. Byl změřen kyslík ve víně při ležení v nádrži, při přečerpávání, filtraci a následném plnění na vlastní plnící lince.

Během pokusů a při různých měřeních jsme zjistili docela zásadní nedostatky právě při plnění vína do lahví. Docházelo k velkému navýšení rozpuštěného kyslíku.

Po krátké době byla pozorována spotřeba velkého množství volného SO2 v již naplněných lahvích. Zkoušeli jsme různé úpravy naší plnící linky, ale stále to nebylo dostačující.

V roce 2019 jsme poprvé vyzkoušeli mobilní linku z BS, která je samozřejmě modernější, rychlejší a to hlavní je, že se nám již nenavyšuje kyslík při plnění vína.

Vína jsou stabilnější, bez změn barvy a s použitím menších dávek SO2.

Dneska využíváme hlavně mobilní linku z BS pro plnění. Jsme velice spokojeni a vyhovuje nám mobilní plnění vína přímo u nás ve vinařství.“

 

Mgr. Ing. Martin Pitra (Rodinné vinařství Pitra):

„V březnu 2020 jsem se zúčastnil přednášky pořádané BS vinařskými potřebami na téma kyslíku ve víně. O problematice kyslíku a jeho působení ve víně jsem teoreticky již věděl, ale prakticky s tím nebylo možné moc pracovat vzhledem k tomu, že jsem neměl lehce dostupný způsob, jak množství kyslíku rozpuštěného ve víně měřit a tím pádem sledovat, jak se jeho množství snižuje v závislosti na čase a teplotě vína nebo jak jednotlivé operace s vínem (stáčení, filtrace, lahvování) jeho množství navyšují. Toto bylo možné sledovat jen nepřímo prostřednictvím klesajícího množství volného oxidu siřičitého. Z uvedené přednášky jsem si kromě spousty užitečných informací odnesl také informaci o službě měření kyslíku ve víně, kterou BS vinařské potřeby poskytují, a tuto službu jsem se rozhodl pro naše vinařství objednat.

U vín ročníku 2019 se provádělo měření množství kyslíku v začiřeném víně v tancích a následně měření po provedení filtrace před lahvováním, sledoval se pak pokles množství rozpuštěného kyslíku ve víně až na doporučované hodnoty, kdy bylo možné přistoupit k lahvování vína. Následně se provedlo několikeré měření rozpuštěného kyslíku ve víně v láhvi a sledoval pokles hladiny volného oxidu siřičitého.

Služba měření kyslíku ve víně pro mě byla hodně užitečná a přinesla představu o tom, jak naše operace s vínem ve vinařství před lahvováním přispívají k navyšování množství rozpuštěného kyslíku ve víně a zda jsme z tohoto pohledu k vínu šetrní či naopak, což má následně vliv na množství oxidu siřičitého, které je potřeba doplnit pro udržení požadované hladiny volného oxidu siřičitého, přičemž snahou v našem vinařství je používání oxidu siřičitého pouze v nezbytně nutném množstvím vzhledem ke zvolené technologii výroby vína. Další důležitou informací bylo, jak k navýšení množství rozpuštěného kyslíku přispívá samotná operace lahvování a společné se sledováním poklesu volného oxidu siřičitého v láhvi tak bylo možné stanovit relativně přesné množství oxidu siřičitého, které je potřeba před lahvováním do vína doplnit, aby následně nehrozila oxidace vína v láhvi, a přitom se nedoplňovalo zbytečně více oxidu siřičitého, než je nutné. Službu měření kyslíku ve víně pro ročník 2020 využívám i nadále, ale v menší míře a především kvůli kontrole.“

 

Pro více informací ke službě Měření kyslíku ve víně kontaktujte:
Ing. et Mgr. Michaela Osičková
+420 702 265 643 
E-mailenolog@vinarskepotreby.cz