
Riziko plísně šedé ve vinicích - BS vinařské potřeby
Nyní je velmi důležité sledovat zdravotní stav hroznů na keři a sběr poškozených hroznů a náchylných odrůd.
Druhý zářijový víkend přinesl na jižní Moravu srážky v množství okolo 45 mm (někde i více), což pro některé lokality a odrůdy není dobrá zpráva.
V některých lokalitách budou odrůdy jako Sauvignon blanc, Rulandské šedé a Svatovavřinecké rizikové z pohledu plísně šedé. Další odrůdy jsou ohroženy podle míry mechanického poškození (kroupy, obaleč, drosophila, vosy atd.).
Nyní je nadmíru důležité sledovat zdravotní stav hroznů na keři a upřednostnit sběr poškozených hroznů a náchylných odrůd.
Ve sklepě doporučujeme co nejrychlejší zpracování, bez dlouhého kontaktu se slupkou a intenzivní odkalení. Cílem je odstranit co nejvíce pevného podílu. Jako antioxidanty doporučujeme taniny (Enartis tan Blanc, Enartis tan Rouge, Enartis tan Antibotrytis).
Hrozny napadené plísní šedou si nesou i větší množství divokých kvasinek a bakterií. Z důvodu eliminace této mikroflóry doporučuji použít přípravek Enartis stab Micro M. Jedná se o aktivovaný chitosan, který velice účinně redukuje divoké kvasinky a bakterie.
Doporučená aplikace přípravku Enartis stab Micro M
- 10g / hl pod lis, v případě modrých hroznů přímo do rmutu pod mlýnek.
Více ke stavu vinic a vyzrálosti hroznů se dozvíte v našich předsběrových analýzách.
V případě dotazů neváhejte kontaktovat BS obchodní zástupce.