
Správné skladování vína v lahvích
Způsob skladování vína po lahvování je důležitý nejen kvůli jeho stabilizaci, ale i kvůli kvalitnímu zrání.
Lahvování vína je pro tento nápoj značně stresující proces. Po uzavření do lahví potřebuje víno čas na tzv. zotavení, které může trvat i několik týdnů. Právě proto je velmi důležité správné skladování vína hned po lahvování – nejen kvůli jeho stabilizaci, ale i kvůli kvalitnímu zrání.
První krok po lahvování (dle typu uzávěru)
Víno s korkovou zátkou:
Láhev s korkem je potřeba nechat nejprve pět minut ve svislé poloze. Teprve poté ji lze uložit vodorovně, čímž se zlepší těsnost spoje a zamezí obtečení korku. Uložením naležato zároveň udržíme korek vlhký, což brání jeho vysychání a následné oxidaci vína.
Víno se šroubovým uzávěrem:
U těchto lahví je vhodné nechat je stát ve svislé poloze alespoň třicet minut. Vložka uvnitř uzávěru potřebuje čas na správné dosednutí, čímž předejdeme zatečení vína pod uzávěr. Následně lze lahve uložit také vodorovně.
Ideální podmínky pro skladování vína:
Aby si víno uchovalo svou kvalitu a mohlo dále zrát, je nutné dodržet několik zásad:
- Suché a tmavé prostředí, bez přímého slunečního světla
- Stálá teplota:
- bílé víno: 10–12 °C
- červené víno: až 15 °C
- Vlhkost vzduchu 60–70 %:
- nižší vlhkost může vysušit korkovou zátku
- vyšší vlhkost podporuje tvorbu plísní
- Čiré lahve skladujte v neprůhledných boxech, nebo je obalte neprůhlednou fólií, aby nedošlo k poškození světlem
Na co si dát pozor:
Vyšší teploty urychlují vývoj a stárnutí vína. Naopak příliš nízké teploty, například kolem +5 °C, mohou vést k vysrážení vinného kamene. Stabilní a vhodné podmínky skladování jsou tak klíčem k uchování kvality vína.
Možné způsoby skladování:
- mobilní drátěné kontejnery na lahve
- zděné cihlové nebo betonové boxy na lahve
- dřevěné palety – pokud je víno již v kartónech
Správným skladování vína, můžeme ovlivnit jeho aroma, chuť i celkovou kvalitu.
Zdroj: BS enologický tým Ing. Miloš Vidlář, Ph.D. a Bronislav Hejl