Nabídka produktů
Košík0

V košíku zatím nic není

Nejprodávanější zboží

Způsoby doručení

  • Osobní odběr 17 Kč
  • Česká pošta od 85 Kč
  • Zásilkovna 73 Kč
  • Přepravní služba od 115 Kč
Vína ročníku 2022

Vína ročníku 2022

Sklep

Jaká byla letošní úroda hroznů a jak se jeví vína ročníku 2022?

Letošní sezonu si pěstitelé hroznů vesměs pochvalovali. V průběhu roku byly příznivé teplotní a srážkové podmínky, srpen byl pak slunečný a teplý. Bohužel v září, kdy je potřeba hlavně suchého počasí, přišly obavy z dešťů. Na některých místech za měsíc spadlo tolik vody, jako jinde během celého roku. Tím utrpěla kvalita hroznů. Byl zvýšený výskyt nežádoucí hniloby, klesaly kyseliny a některé odrůdy musely být sbírány dřív, než dosáhly fenolické zralosti a potřebné cukernatosti. Vinaři v případě nutnosti zvyšovali kyselinu v bílých a růžových moštech kombinací kyseliny jablečné a vinné, popřípadě jen kyseliny vinné (vždy je lepší řešit nedostatek kyselin v moštu, než posléze ve víně).

Vinaři se ale se surovinou, kterou měli k dispozici, poprali dobře. Předpokládáme, že bílá a růžová vína budou spíše lehčí s nižším obsahem alkoholu. Mají jemnější, harmoničtější kyselinu než v loňském roce a v aromatickém profilu se projevuje svěží ovocná chuť.
Červená vína díky nižším kyselinám budou jemná a sametová. Jsou i vinaři, kteří měli modré hrozny zdravé, ve výborné kondici, a sbírali je díky pozdnímu babímu létu až na přelomu října a listopadu. Tahle surovina je ideální pro plná, těžší, strukturovaná vína s vyšším obsahem alkoholu. Vhodné pro taková vína bude zrání v sudu.

Jak se pravidelně ukazuje, záleží nejen na počasí, ale také na poloze a agrotechnice, celkovému přístupu a redukci úrody. Ne nadarmo se říká, že „víno se dělá ve vinohradě“.

Někteří vinaři ihned po dokvašení víno stáčeli z hrubých kalů, hlavně z obavy z dalšího poklesu kyselin. Při této variantě doporučujeme do vína aplikovat přípravky na bázi manoproteinů z řady „SURLI, které zvýší plnost v chuti a zjemní ve víně případnou svíravost.

Občas se setkáváme s plísňovými tóny ve víně, které dobře dokáže odstranit aktivní uhlí nebo čiřící prostředek Claril HM. Při hroznech silně napadené botrytidou a vysokým potenciálním alkoholem se vyskytují problémy s dokvášením. Také se objevují problémy s nastartováním jablečno-mléčné fermentace u červených vín, způsobené vyšším alkoholem.

Při problémech s dokvášením vín, nebo odbourávání kyseliny jablečné, můžete kontaktovat BS laboratoř.


Zdroj: BS enologický tým (M. Osičková, M. Vidlář, B. Hejl)