Nabídka produktů
Košík0

V košíku zatím nic není

Nejprodávanější zboží

Způsoby doručení

  • Osobní odběr 17 Kč
  • Česká pošta od 85 Kč
  • Zásilkovna 73 Kč
  • Přepravní služba od 115 Kč
Výživové údaje a seznam složek na etiketě

Výživové údaje a seznam složek na etiketě

Sklep

Uvádění výživových údajů a seznamu složek vína, které je povinné uvádět na obalu výrobku.

Něco k problematice:

  1. Výživové údaje musí obsahovat informace o energetické hodnotě (ty vychází z naměřených hodnot zbytkového cukru, skutečného alkoholu, titrovatelných kyselin a dané hodnoty glycerolu). Hodnotu glycerolu 8 g/l lze použít pro běžná vína do kategorie výběr z hroznů, která nebyla napadena botrytidou; u vín vyšší kategorie a botrytických vín, se používá hodnota  glycerolu 25 g/l.
Musí obsahovat ještě Informace o množství sacharidů a z toho cukrů (též vychází z naměřených hodnot zbytkového cukru); vždy přepočítáno na 100 ml vína.
A dále informace o množství tuků, nasycených mastných kyselin, bílkovin a soli, které jsou sice uvedeny, ale vždy jako nulové položky.
  1. Energetická hodnota musí být uvedena v kJ (kilojoulech) i v kcal (kilokaloriích) v daném pořadí (lze použít zkratku kJ/kcal). Současně musí být údaje o energetické hodnotě a obsahu živin vyjádřeny na 100 ml.
  2. Výživové údaje mohou být omezeny na energetickou hodnotu, která může být vyjádřena symbolem „E“ pro energii.
  3. Výživové údaje musí být uvedeny v tabulkovém formátu se zarovnanými čísly. Při nedostatku místa se údaje poskytnou v řadě za sebou.
  4. Pokud by některá z povinných živin byla zanedbatelná, pak lze dle čl. 34 odst. 5 nařízení (EU) č. 1169/2011 tuto informaci nahradit prohlášením: „Obsahuje zanedbatelné množství …“ umístěným v těsné blízkosti výživových údajů. V opačném případě musí být všechny povinné údaje uvedeny v pořadí stanoveném podle přílohy XV nařízení (EU) č. 1169/2011 (včetně nulových hodnot např. u tuků).
  5. Výživové údaje, hlavně  energetickou hodnotu, sacharidy a cukry lze získat u nás v laboratoři BS vinařské potřeby s.r.o. při využití akreditovaných služeb S0156; S0157; S0100; S0120 a S0170 (viz. ceník). Nebo lze využít výpočtovou kalkulačku, která je dostupná online (pokud máte svoje hodnoty zbytkového cukru, skutečného alkoholu a titrovatelných kyselin).
  1. Seznamu složek, který také musí být uveden na etiketě, musí předcházet výraz „složení: …“. Seznam složek by měl být uveden v sestupném pořadí podle hmotnosti (stanovené v okamžiku jejich použití při výrobě produktů).
  2. Složky se označují svým specifickým názvem podle čl. 18 odst. 2 a přílohy VII nařízení (EU) č. 1169/2011 (např. „hrozny“ odkazující na surovinu). Enologické sloučeniny (tj. přídatné látky a pomocné látky) musí být ve složení označeny nejprve názvem skupiny, do které látka patří a potom specifickým názvem látky případně její číslo „E“.
  3. Pokud je seznam složek v QR kódu (nikoli fyzicky na etiketě výrobku), musí být na etiketě nebo obalu výrobku uvedeny všechny látky způsobující alergie a nesnášenlivost (tj. siřičitany, vejce a výrobky na bázi vajec, mléko a mléčné výrobky). Součástí těchto názvů musí být slovo „obsahuje“ a musí být tučně zvýrazněny.
  4. Souhrnně řečeno, seznam složek musí obsahovat všechny přídavné látky použité při výrobě produktu z révy vinné, které jsou stále přítomny v hotovém produktu (i ve změněné formě), jakož i všechny pomocné látky použité při výrobě produktu, které způsobují alergie nebo nesnášenlivost.
Více na Státní zemědělská a potravinářská inspekce | Uvádění výživových údajů a seznamu složek na obalu/etiketě vinařských výrobků.

Označovat se nemusí

  1. Produkty (tuzemské i zahraniční) vyrobené před 8. 12. 2023 – LETOŠNÍ 2024 už ANO 
  2.  Pokud je víno určeno k prodeji jako sudové, čepované nebo rozlévané. 

POZOR - povinné údaje musí být k dispozici i na e-shopu, pokud je lahvované víno takto nabízeno.
 

UKÁZKA ETIKETY S POVINNÝMI ÚDAJI   

Červeně a tučně jsou uvedeny povinné údaje 
Poznámka:
[čl. 44 nařízení (EU) 2019/33]
Skutečný obsah alkoholu v procentech objemových podle čl. 119 odst. 1 písm. c) nařízení (EU) č. 1308/2013 se uvádí v celých jednotkách nebo jednotkách zaokrouhlených na pět desetin.
 

Takto to vypadá po otevření QR kódu na etiketě:





Právní předpisy, které se vztahují k dané problematice:

  • Nařízení EP a Rady (EU) č. 1308/2013, [dále jen „nařízení (EU) 1308/2013“];
  • Nařízení EP a Rady (EU) 2021/2117, [dále jen „nařízení (EU) 2021/2117“], které změnilo mimo jiné nařízení (EU) 1308/2013;
  • Nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2019/33, [dále jen „nařízení (EU) 2019/33“];
  • Nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2019/934, [dále jen „nařízení (EU) 2019/934“];
  • Nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2018/273, [dále jen „nařízení (EU) 2018/273“].
  • Nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2023/1606, [dále jen „nařízení (EU) 2023/1606“], které změnilo nařízení (EU) 2019/33 a nařízení (EU) 2018/273.
Povinnost uvádět na obalech/etiketách vinařských výrobků
  • Výživové údaje – vyplývá z čl. 119 odst. 1 písm. h) nařízení (EU) č. 1308/2013.
  • Seznam složek – vyplývá z čl. 119 odst. 1 písm. i) nařízení (EU) č. 1308/2013.

Zpracovala: Ing. Hana Proksová, manažer kvality BS vinařské potřeby s.r.o.