Začíná zaměkání hroznů - BS vinařské potřeby
Již na konci června začínalo zaměkání hroznů u raných odrůd.
V posledních několika dnech začíná ve vinicích zaměkání bobulí u raných odrůd. Již na konci června začínalo zaměkání hroznů.
Například u odrůdy nového PIWI křížence (Obrázek 1, 2), kde jsou již nyní zcela vybarvené hrozny a dochází k nárůstu cukernatosti. U odrůdy Sevar jsou již také vybarvené téměř celé hrozny (Obrázek 3). Zaměkají také odrůdy Irsai Oliver nebo Rinot.
Vegetace má oproti průměrnému ročníku stále časový náskok v délce 14-21 dnů, v závislosti na lokalitách. Počasí posledních dnů je možné označit za příznivé pro zrání, protože dochází ke kolísání teplot. Z pohledu kvality může být rizikové dlouhodobě teplé počasí.
Pro tvorbu cukrů jsou optimální teploty mezi 25-35°C. Při teplotách vyšších než 35°C v kombinaci se suchem může naopak docházet ke zpomalení tvorby cukrů v listech a ukládání v bobulích. Dlouhodobě teplé počasí proto může vést k velmi dynamickému nárůstu cukrů. Důsledkem potom může být vysoká cukernatost, nízké kyseliny a nedostatečná vyzrálost aromatických látek.
Dlouhodobě vysoké teploty a intenzivní sluneční záření může být dále negativní pro zrání raných bílých odrůd, jako jsou Muškát moravský, Műller Thurgau, Lena a dalších. Intenzivní oslunění může vést ke zvyšování podílu hořkých látek v bobulích. U takových odrůd je třeba velmi dbát na sklizeň v optimální kvalitě na základě senzorického hodnocení bobulí.
Pro zrání bílých odrůd je optimální střídání teplých dnů a chladných nocí. V takových podmínkách dochází k pozitivnímu vývoji aromatických látek a uchovávání příznivé struktury kyselin. Takový průběh počasí je proto zcela ideální pro bílé odrůdy.
Vyšší teploty mohou být naopak velmi příznivé pro zrání modrých odrůd. Pro tvorbu barviv a zralost tříslovin je naopak vhodnější méně výrazné střídání denních a nočních teplot. Vytrvale teplé počasí proto může zvyšovat kvalitu modrých odrůd. Při teplotách vyšších než 35°C však může docházet k zpomalení nebo zastavení tvorby antokyanových barviv. Dosavadní průběh počasí naznačuje vysokou kvalitu modrých hroznů pro výrobu červených vín.
Termín zaměkání bobulí je také dalším termínem pro analýzu listů na obsah živin. Zejména ve vinicích, kde se projevují nějaké výživové problémy, je vhodné provést listovou analýzu. Způsob odběru vzorků je stejný, jako při analýzy listů během kvetení. V případě výživových problémů proto nezapomeňte na listovou analýzu.
BS laboratoř zajišťuje analýzy listů, více informací ZDE.
Zdroj: prof. Ing. Pavel Pavloušek, Ph.D.