Odborná poradna

Odolnost odrůd k jarním mrazům

BS Vinařské potřeby
05. prosince

Odolnost odrůd k jarním mrazům

Stále častěji se naši zákazníci ptají, jakou odrůdu odolnou vůči jarním mrazům bychom jim doporučili. Bohužel taková „nadpřirozená“ odrůda zatím vyšlechtěna nebyla.

Jarní mrazy se přitom vyskytují téměř s jistotou každý rok a snad každý vinař s nimi měl menší či větší nepříjemnou zkušenost. Přicházejí opakovaně na přelomu dubna a května, ale vyskytnout se mohou také až v druhé květnové dekádě. Nejničivější dopad přitom jarní mrazy představují ve chvíli, kdy na vinicích proudí nejen chladný, ale zároveň i velmi suchý vzduch. Dochází tak k přímému poškození rostlin mrazem, které souvisí s vytvářením krystalů ledu v pletivech. Protoplasty s vysokým obsahem vody při podchlazení zamrzají a krystaly ledu, které se vytvoří uvnitř buňky, ji svým zvětšeným objemem mechanicky destruují. Destrukce tohoto typu může postihovat jak mladé letorosty, tak kmínky. Nízké teploty tedy mají při zamrzání rostlinných pletiv v principu stejný účinek jako vysoušení, mohou způsobit nekontrolované smrštění buněk a jejich následné odumírání, které se projeví zhnědnutím zdravě vyhlížející zeleně.

Každá odrůda vykazuje různě silnou odolnost vůči podzimním, zimním nebo jarním mrazům. Přírodě jednoduše neporučíme, nicméně lze její rozmary alespoň částečně ovlivnit. Na základě zkušeností pěstitelů místních i těch z okolních států lze doporučit do nových výsadeb obecně takové odrůdy, které raší pozdně až velmi pozdně a které také v nejlepším případě také pozdně zrají. U takových odrůd je totiž vyšší pravděpodobnost, že z jarních mrazíků vyváznout s žádným nebo s mnohem menším poškozením a nedojde tak k drastickému ovlivnění očekávaných výnosů. Pokud vegetace nastupuje v daném ročníku velmi rychle a k vymrznutí mladých letorostů přesto dojde, mají pozdní odrůdy vždy větší šanci se z takového šoku do doby jejich zrání „otřepat“.

V Maďarsku proběhl v letech 1961-2010 zajímavý výzkum, kde bylo sledováno více odrůd v souvislosti s jejich náchylností k podlehnutí některému z typů mrazů. Bylo zjištěno, že během podzimních mrazů hrozí u všech odrůd přibližně stejné poškození. Více citlivé k podzimním mrazům se zdály být Cabernet Sauvignon a Merlot ve srovnání s ostatními hodnocenými odrůdami. V případě jarních mrazů hrozí například u odrůdy Frankovka až 70 %ní riziko poškození mrazem. Pro výsadby s Rulandským šedým je toto riziko „pouze“ 50 %ní. Při dosažení teploty -1 °C již u Frankovky docházelo k až 50 % poškození všech hodnocených výsadeb. Článek poukazuje také na to, že obzvláště citlivé k mrazům jsou středozemní odrůdy. Poškození keřů révy vinné jarními mrazy je pak evidentně daleko nejvyšší ve srovnání s těmi podzimními a zimními (Lakatos a kol., 2017).

odolnost odrůd k jarním mrazům sazenice révy vinné

Sazenice, které byly vysazeny letos na jaře, pečlivě zazimujte, nakopčete na ně půdu či je zahrňte shrabaným listím ze stromů. Listí obsahuje vysoký obsah přírodních živin, nejvíce vždy draslíku. Listí se bude pod případnou sněhovou pokrývkou pomalu rozkládat a v následujících letech při okopávání sazenic poskytne přístupné živiny rostlinám a také organickou hmotu. Pokud plánujete výsadbu na jaře následujícího roku a rádi byste vybrali odolnější odrůdu vůči jarním mrazům, je vhodné zvolit některou z těch pozdně rašících.

Odrůdy raně rašící: Cabernet Cortis, Solaris, Johanniter, Chardonnay, Muškát moravský, Pálava, Rulandské šedé, Sylvánské zelené, Frankovka, Merlot

Odrůdy středně raně až středně rašící: Donauveltliner, Regent, Hibernal, Souvignier Gris, Děvín, Irsai Oliver, Muller Thurgau, Muškát Ottonell, Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené, Modrý portugal, Rulandské modré, Zeigeltrebe

Odrůdy pozdně rašící: Cabernet Sauvignon, Kerner, Neuburské, Rulandské bílé, Sauvignon, Tramín červený, Blauburger, Cabernet Franc (většinou bez poškození), Dornfelder, Dunaj

Sazenice všech zmíněných a také dalších odrůd révy vinné lze objednat u nás. Sazenice jsou certifikované, viruprosté, s velmi kvalitním kořenovým systémem.
Vybíráme přednostně ze západních zemí, kde je vždy pro školkaře kvalita výsadbového materiálu na prvním místě. Kontakt: halouzkova@vinarskepotreby.cz .

Více informací k nabízeným sazenicím révy vinné ZDE.

Akreditovaná laboratoř

č. 1619 akreditovaná ČIA podle ČSN EN ISO/IEC 17025:2005

Po - Pá: 7:30 - 16:00

Vedoucí laboratoře ~ Žaneta Beňová
+420 519 347 531

  • Analýza hroznů a moštů
  • Analýza v průběhu fermentace
  • Analýza vína před láhvováním