Odborná poradna

Předsběrová analýza 40. týden

BS Vinařské potřeby
01. října

V současné době si přejeme co nejméně dešťových srážek a co nejvíce slunečných dnů.
V předpovědi počasí od 1.10. do 9.10. se dál objevují občasné dešťové přeháňky, četnější spíše až ke konci období. Denní teploty by měly být kolem 15 °C a v noci nad 5 °C, jak vidíme v týdenním výhledu počasí z www.portal.chmi.cz

Deštivé a chladné počasí minulého období způsobilo stagnaci zrání. Cukernatost hroznů se jako by zastavila. Průměrně se u bílých odrůd pohybuje kolem 18 °NM a u modrých kolem 17,5 °NM. Nejvyšší cukernatost 21 °NM v tomto týdnu byla naměřena u Tramínu červeného. Naopak docela nízké hodnoty jsou hlavně u Frankovky a Veltlínu zeleného. Zároveň je třeba si připomenout, že by se letos mohlo sklízet v typických termínech, kdy se například Ryzlinky a Veltlíny sbírají až na konci října. Ovšem za předpokladu, že jsou hrozny v dobré kondici.

V grafu níže vidíme typický příklad vývoje cukernatosti pro tento týden, kdy i vlivem dešťů se zvyšování cukernatosti spíše zastavilo a v Mikulovské podoblasti v případě Chardonnay došlo k mírnému snížení.

Hodnota pH se u bílých i červených odrůd průměrně pohybuje shodně kolem 3,30. Od minulého týdne titrovatelné kyseliny klesly u bílých odrůd o 0,8 g/l a u červených pouze o 0,4 g/l. Zanedbatelný je oproti poslednímu měření i pokles kyseliny jablečné, která se téměř nezměnila. Toto není pozitivní vývoj hlavě pro červené odrůdy. Z hroznů s vyšším obsahem kyseliny jablečné se ve vínech objevují hrubé a nezralé tóny. U Cabernetu Sauvignon nebo u Rulandského modrého jsou hodnoty kyseliny vinné i jablečné téměř na stejné úrovni. Proto bude nezbytná při výrobě červených vín inokulace mléčných bakterií.

Vývoj cukernatosti u Rulandského modrého napříč podoblastmi vidíme následujícím v grafu.

 

Výsledky předsběrové analýzy hroznů za 40. týden

Kompletní výsledky předsběrové analýzy včetně komentáře stáhnete v pdf ZDE nebo kliknutím na tabulku.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Co je BS Předsběrová analýza?

Letos již osmým rokem budeme zveřejňovat vinohradníkům aktuální informace o stavu vinic pomocí specializovaných měření a analýz.

Speciální předsběrové analýzy jsou pro tuzemské vinaře užitečným pomocníkem při určování vhodného okamžiku pro zahájení sběru hroznů. 

Stejně jako v předchozích letech budeme pravidelně jednou týdně až do konce sklizně bezplatně zveřejňovat výsledky laboratorních rozborů moštu z různých odrůd révy ze čtyř vinařských podoblastí: Mikulovské, Slovácké, Velkopavlovické a na Slovensku v Malokarpatské podoblasti.

Pro určení optimálního termínu sklizně jsou mimo samotné cukernatosti důležité také například hodnoty pH, analyzují se i veškeré kyseliny. Přestože není analýza provedena přímo na vinici každého konkrétního vinaře, poskytuje pěstitelům řadu praktických a užitečných informací.

Analýzy zveřejňujeme každý týden na www.vinarskepotreby.cz.

Akreditovaná laboratoř

č. 1619 akreditovaná ČIA podle ČSN EN ISO/IEC 17025:2018

Po - Pá: 7:30 - 16:00

Vedoucí laboratoře ~ Žaneta Beňová
+420 702 229 666

  • Analýza hroznů a moštů
  • Analýza v průběhu fermentace
  • Analýza vína před láhvováním