Odborná poradna

Předsběrová analýza 41. týden

BS Vinařské potřeby
08. října

Nyní je vinobraní v plném proudu. Řada odrůd již nemá výraznější nárůsty cukernatosti a kvalita hroznů se zhoršuje s přibývajícím časem a četností srážek.

Hodně jsou poškozené hnilobou Veltlíny, Ryzlinky. U některých červených odrůd, převážně Frankovky a Zweigeltrebe dochází k vadnutí a zasychání bobulek. Tím se zastavuje vývoj a hrozny již dále dostatečně nevyzrávají. Hrozí, že při vlhčím počasí mohou být napadeny hnilobou a octovatěním.

Ve výhledu na další týden jsou hlášeny teploty kolem průměrných 12 °C a občasné dešťové přeháňky, hlavně ke konci tohoto a začátkem dalšího týdne.

Zdroj: www.portal.chmi.cz

Průměrná cukernatost napříč hodnocenými podoblastmi je přibližně na stejné úrovni s 18,2°NM.  Nejvyšší nárust jsme zaznamenali ve Slovácké podoblasti, kde se zvýšila průměrná cukernatost o 0,92°NM, v Mikulovské to bylo pouze o 0,5 °NM a ve Velkopavlovické o 0,76°NM.

V grafech níže je vývoj cukernatosti v jednotlivých podoblastech u Chardonnay a Rulandského modrého.

Snížily se titrovatelné kyseliny, konkrétně ve Velkopavlovické oblasti klesly o 0,86 g/l. Dále dochází k žádoucímu „prodýchávání“ kyseliny jablečné, kdy se ve Slovácké podoblasti snížila až o 0,8 g/l. Zde jsou poměry kyseliny vinné a jablečné 1:1 a u červených odrůd kyselina jablečná dosahuje dokonce vyšších hodnot než kyselina vinná. V ostatních lokalitách jsou poměry organických kyselin příznivější.

Hodnoty pH jsou závislé na disociačních schopnostech jednotlivých kyselin, poměru kyseliny vinné a jablečné a výskytu draslíku v hroznech. Výhodou je poměrně vysoký obsah jablečné kyseliny, respektive tam kde je více jablečné kyseliny, je pH nižší. Ovšem panují velké rozdíly mezi odrůdami. Některé mají optimální pH, jiné vyšší. Při vysokém pH moštu se mohou snadněji rozvíjet nežádoucí mikroorganismy, hůře se uvolňuje primární aroma a zvyšuje se citlivost k oxidaci. Problémem může být i snížení účinnosti oxidu siřičitého. Průměrné hodnoty pH jsou u bílých odrůd 3,31 a u červených 3,39.

Díky vhodným podmínkám v průběhu vegetace si réva uložila dostatek živin a nyní jsou z letorostů transformovány do bobulí. Poprvé v tomto roce zaznamenáváme i mírný pokles průměrných hodnot dusíku. Během zrání amonné ionty postupně klesají. Stále ale platí, že díky dobrým hodnotám asimilovatelného dusíku u většiny stanovovaných odrůd není potřeba přidávat výživu. Platí to ale pro zdravé hrozny. V případě poškozené suroviny a u hodně odkalených moštů je vhodné výživu přidávat.  Nezbytné je hlídat průběh kvašení, aby nedocházelo k defektům při kvašení vlivem nízké výživy – nechtěnému zastavení kvasného procesu nebo k tvorbě sirkových tónů.

Výsledky předsběrové analýzy hroznů za 40. týden

Kompletní výsledky předsběrové analýzy včetně komentáře stáhnete v pdf ZDE nebo kliknutím na tabulku.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Co je BS Předsběrová analýza?

Letos již osmým rokem budeme zveřejňovat vinohradníkům aktuální informace o stavu vinic pomocí specializovaných měření a analýz.

Speciální předsběrové analýzy jsou pro tuzemské vinaře užitečným pomocníkem při určování vhodného okamžiku pro zahájení sběru hroznů. 

Stejně jako v předchozích letech budeme pravidelně jednou týdně až do konce sklizně bezplatně zveřejňovat výsledky laboratorních rozborů moštu z různých odrůd révy ze čtyř vinařských podoblastí: Mikulovské, Slovácké, Velkopavlovické a na Slovensku v Malokarpatské podoblasti.

Pro určení optimálního termínu sklizně jsou mimo samotné cukernatosti důležité také například hodnoty pH, analyzují se i veškeré kyseliny. Přestože není analýza provedena přímo na vinici každého konkrétního vinaře, poskytuje pěstitelům řadu praktických a užitečných informací.

Analýzy zveřejňujeme každý týden na www.vinarskepotreby.cz.

Akreditovaná laboratoř

č. 1619 akreditovaná ČIA podle ČSN EN ISO/IEC 17025:2018

Po - Pá: 7:30 - 16:00

Vedoucí laboratoře ~ Žaneta Beňová
+420 702 229 666

  • Analýza hroznů a moštů
  • Analýza v průběhu fermentace
  • Analýza vína před láhvováním