Odborná poradna

Předsběrová analýza 42. týden

BS Vinařské potřeby
16. října

Dnešní předsběrová analýza je v letošním roce poslední. Již dvě třetiny úrody jsou sklizeny a přejeme vinohradníkům a vinařům, aby hrozny visící stále ve vinicích přečkaly tyto dlouho trvající deště a dostaly do sklepa v co nejlepší možné kvalitě.

Bohužel příroda nám letos moc nepřeje a díky počasí se ještě více zvyšuje pravděpodobnost napadení hnilobou a následným octovatěním. Deštivá předpověď počasí není vůbec příznivá.  V noci se teploty budou pohybovat pod 5 °C a přes den kolem 10 °C.

Zdroj: www.portal.chmi.cz

Uplynulé dny přinesly vydatné srážky, bylo zaznamenáno i praskání bobulí přímo na keři. Deště zejména u bílých odrůd způsobily silnější zředění bobulí. Cukernatost bílých odrůd vzrostla oproti minulému týdnu pouze o 0,1 °NM na průměrných 18,2 °NM. U modrých odrůd cukernatost vzrostla o 0,9 °NM na průměrných 19,2 °NM.

V grafech níže je vývoj cukernatosti v jednotlivých podoblastech u Chardonnay a Rulandského modrého. Je již zcela patrná stagnace zvyšování cukernatosti.

Zajímavý vývoj měly kyseliny u bílých odrůd, kdy došlo k zvýšení titrovatelných kyselin o 0,7 g/l a kyseliny vinné o 1 g/l. Hodnoty kyseliny jablečné se téměř nezměnily. Navzdory tomu zůstává stejná hodnota pH jako minulý týden. U bílých odrůd je to pH 3,31 a u červených 3,39.

Titrovatelné kyseliny u červených odrůd klesly pouze o 0,3 g/l, kyselina vinná o 0,2 g/l a kyselina jablečná o 0,7 g/l.

Kyselina vinná je v tuto chvíli stále ve velmi pěkné průměrné koncentraci, a to jak u bílých (8,2 g/l) tak i u modrých odrůd (7,1 g/l).

Poměry organických kyselin vinné a jablečné jsou v bílých vínech většinou v dobrém poměru 2:1. Horší je to u červených vín, kdy poměry jsou téměř 1:1, což má do ideálního poměru 3:1 daleko.

Dále byl zaznamenán úbytek celkového asimilovatelného dusíku, a to průměrně o 42 mg/l. V průběhu fermentace je vhodné kvasinky podpořit výživou.

Výsledky předsběrové analýzy hroznů za 42. týden

Kompletní výsledky předsběrové analýzy včetně komentáře stáhnete v pdf ZDE nebo kliknutím na tabulku.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Co je BS Předsběrová analýza?

Letos již osmým rokem budeme zveřejňovat vinohradníkům aktuální informace o stavu vinic pomocí specializovaných měření a analýz.

Speciální předsběrové analýzy jsou pro tuzemské vinaře užitečným pomocníkem při určování vhodného okamžiku pro zahájení sběru hroznů. 

Stejně jako v předchozích letech budeme pravidelně jednou týdně až do konce sklizně bezplatně zveřejňovat výsledky laboratorních rozborů moštu z různých odrůd révy ze čtyř vinařských podoblastí: Mikulovské, Slovácké, Velkopavlovické a na Slovensku v Malokarpatské podoblasti.

Pro určení optimálního termínu sklizně jsou mimo samotné cukernatosti důležité také například hodnoty pH, analyzují se i veškeré kyseliny. Přestože není analýza provedena přímo na vinici každého konkrétního vinaře, poskytuje pěstitelům řadu praktických a užitečných informací.

Analýzy zveřejňujeme každý týden na www.vinarskepotreby.cz.

Akreditovaná laboratoř

č. 1619 akreditovaná ČIA podle ČSN EN ISO/IEC 17025:2018

Po - Pá: 7:30 - 16:00

Vedoucí laboratoře ~ Žaneta Beňová
+420 702 229 666

  • Analýza hroznů a moštů
  • Analýza v průběhu fermentace
  • Analýza vína před láhvováním