Odborná poradna

Renovace barikových sudů

BS Vinařské potřeby
07. listopadu

Renovace sudů

Našim zákazníkům již delší dobu nabízíme službu REKONDICE SUDŮ, která zahrnuje čištění a vypařování. Nyní rozšiřujeme portfolio služeb o tzv. RENOVACE SUDŮ.

Spolupracujeme s francouzskou společnosti Milesime, která se specializuje na pronájem sudů od mnoha francouzských bednářství a současně se zabývá i prodejem sudů. Disponuje velkým množstvím sudů, z nichž část je odborně renovována dvojitým frézováním vnitřního povrchu sudu do hloubky 3 mm.

Renovované sudy jsou ideální ke zrání bílých vín. V různých oblastech a s různými odrůdami, ať už Sauvignon Gris z Charente, Sauvignon Blanc nebo Viognier, bylo  dosaženo velice přesvědčivých výsledků.

Vynikající výsledky jsou zejména při opětovném použití pro zrání červených vín můžeme počítat s využitím původních vlastností sudu ve výši cca 75 %, zejména pro odrůdy: Merlot, Cabernet Sauvignon a Cabernet Franc, Mourvedre, Grenache a Syrah.

Degustace vín zrajících v renovovaných sudech se vyznačuje zejména respektováním ovocitosti a svěžesti. Velká pozornost je věnována hlavně sudům, které byly pronajmuty přes společnost Milesime. Je sledován jejich způsob použití i ošetřování po celou dobu kdy je v nich uloženo víno. Největší pozornost je pak věnována při vracení sudů, kdy probíhá striktní senzorická i laboratorní kontrola.

  • Typ Bordeaux Transport 225L z francouzského nebo amerického dubu (omezený počet sudů ve velikostech 300, 400 a 500L)
  • Postup: rozebrání, frézování, oprava případných vad, napaření, zahřátí za použití infračervených paprsků, opětovné smontování, omytí horkou vodou, obroušení a označení.
  • Trojitá sledovatelnost: původ – prvotní bednářské práce – renovující bednářské práce 
  • O čekávané výsledky: obnovení mikrooxidace, získání původního aromatického složení (whisky lacton a vanilin), a harmonizace/ zjemnění vína
  • Náš postup zabraňuje pyrolýze polyfenolů, při které vznikají dimethoxy-fenoly (pach spáleniny)
     
Výhody: máte k dispozici zdravé sudy, bez rizika kontaminace, životnost je srovnatelná s životností nerenovovaného 1× použitého sudu; tyto sudy mohou být také určeny na zrání vaší pálenky.


Video FRÉZOVÁNÍ SUDU můžete shlédnout ZDE nebo kliknutím na obrázek:

Leták ke stažení ZDE.

Více informací získáte u našich obchodních zástupcůna prodejně, případně kontaktujte:

Dalibor Šefránek, sefranek@vinarskepotreby.cz, tel: 724 002 854

Akreditovaná laboratoř

č. 1619 akreditovaná ČIA podle ČSN EN ISO/IEC 17025:2005

Po - Pá: 7:30 - 16:00

Vedoucí laboratoře ~ Žaneta Beňová
+420 519 347 531

  • Analýza hroznů a moštů
  • Analýza v průběhu fermentace
  • Analýza vína před láhvováním