Doprava do výdejních míst již od 59 Kč.

Nabídka produktů
Košík0

V košíku zatím nic není

Nejprodávanější zboží

Způsoby doručení

  • Osobní odběr 17 Kč
  • Česká pošta od 85 Kč
  • Zásilkovna 73 Kč
  • Přepravní služba od 115 Kč
EnartisPro XP a EnartisPro FT

EnartisPro XP a EnartisPro FT

Sklep

Společnost Enartis vyvinula inovativní přípravky, které spojují výhody inaktivovaných kvasinek bohatých na mannoproteiny s cíleným působením polymerů schopných vázat kovy a polyfenoly.

Současná výroba vína klade stále vyšší důraz na čistotu aromatiky, stabilitu barvy a dlouhověkost vín. K dosažení těchto cílů je nutné efektivně chránit mošt i víno proti oxidačním procesům a degradaci aromatických prekurzorů. Společnost Enartis proto vyvinula inovativní přípravky EnartisPro XP a EnartisPro FT, které spojují výhody inaktivovaných kvasinek bohatých na mannoproteiny s cíleným působením polymerů schopných vázat kovy a polyfenoly.

EnartisPro XP

Charakteristika: EnartisPro XP je směs PVI/PVP kopolymerů a inaktivovaných kvasinek. Díky vysoké schopnosti vázat kovy, zejména měď a železo, omezuje aktivitu oxidačních enzymů (tyrosináza, lakkáza). Přítomné mannoproteiny současně zvyšují vnímání plnosti a komplexnosti vína.

Hlavní účinky:
  • ochrana aromatických sloučenin před oxidací,
  • stabilizace barvy a zpomalení stárnutí vína,
  • vyšší čistota a svěžest výsledného projevu,
  • podpora komplexní chuti díky mannoproteinům.
Doporučení pro použití: Ideální u bílých a růžových vín, kde je cílem zachovat primární aromatiku a zajistit delší životnost. Vhodný zejména pro ne-thiolové odrůdy (Chardonnay, Neuburské, Sylvánské zelené aj.).

EnartisPro FT

Charakteristika: EnartisPro FT je specificky vyvinut pro ochranu thiolové aromatiky. Obsahuje kombinaci PVI/PVP kopolymerů a inaktivovaných kvasinek, přičemž cíleně omezuje katalytické působení mědi a železa na polyfenoly. Současně adsorbuje oxidované polyfenoly a chrání uvolňované thioly před ztrátami během fermentace.

Hlavní účinky:
  • zvýraznění a stabilizace thiolových aromat (citrusy, černý rybíz),
  • omezení hnědnutí moštů a vín,
  • ochrana proti oxidačním procesům,
  • snížení ztrát aromatiky způsobených únikem CO₂ během kvašení.
Doporučení pro použití: Optimální u thiolových odrůd (Sauvignon Blanc, Ryzlink rýnský), kde je cílem vytěžit maximum z odrůdového charakteru a posílit intenzitu ovocného projevu.

Doporučené dávkování:
ProduktDoporučená dávkaKdy aplikovatZpůsob aplikace
EnartisPro XP20 – 40 g/hlDo moštu po vylisování nebo před zahájením AFRozmíchat v 10× objemu vody nebo moštu, dobře homogenizovat a přidat do celého objemu
EnartisPro FT20 – 40 g/hlDo moštu po vylisování nebo před zahájením AFRozmíchat v 10× objemu vody nebo moštu, následně promíchat s celým objemem

Zdroj: BS enologický tým