Doprava do výdejních míst již od 59 Kč.

Nabídka produktů
Košík0

V košíku zatím nic není

Nejprodávanější zboží

Způsoby doručení

  • Osobní odběr 17 Kč
  • Česká pošta od 85 Kč
  • Zásilkovna 73 Kč
  • Přepravní služba od 115 Kč
Ošetření hroznů napadených hnilobou

Ošetření hroznů napadených hnilobou

Sklep

Napadení hroznů šedou hnilobou (Botrytis cinerea) patří mezi nejčastější a zároveň nejrizikovější problémy při sklizni.

Infikované bobule s sebou přinášejí zvýšený obsah nežádoucích mikroorganismů, oxidačních enzymů a fenolických látek, které mohou negativně ovlivnit barvu, vůni i chuť vína. Pro minimalizaci těchto dopadů je nezbytné zvolit správnou technologii zpracování hroznů a využít vhodné enologické přípravky.

Ošetření na rmut nebo v lisu:

EnartisTan Antibotrytis dávka 5-10 g/hl   

  • Speciální tanin se silným antibotrytickým účinkem, který působí jako přirozený antioxidant a omezuje aktivitu oxidačních enzymů uvolněných z napadených bobulí. Aplikace na rmut významně snižuje riziko vzniku nežádoucích aromat a podporuje stabilitu barvy a chuti.

Enoblack Perlage – dávka 20–100 g/hl   

  • Přípravek na bázi aktivního uhlí vhodný pro aplikaci na rmut nebo přímo do lisu. Efektivně váže látky způsobující hnědnutí a senzorické vady, současně přispívá k částečnému odbarvení moštu, což je žádoucí zejména u bílých vín vyráběných z hroznů s vyšším podílem fenolických látek.

EnartisStab Micro M – dávka 10–15 g/hl   

  • Mikrobiologický stabilizátor určený k potlačení nežádoucího množení bakterií a divokých kvasinek. Aplikace do rmutu chrání mošt v citlivé fázi před spontánní fermentací a rozvojem kontaminací, které by mohly vést k tvorbě těkavých kyselin nebo senzorických vad.

Ošetření po vylisování:

EnartisZym EZ Filter – dávka 3–4 ml/hl    

  • Enzymatická příprava urychlující sedimentaci pevných částic a usnadňující následné odkalení. Díky betaglukanázové aktivitě navíc rozkládá glukany uvolněné z hroznů napadených Botrytis cinerea, které by jinak zhoršovaly filtrační schopnost vína a komplikovaly sklepní práci. Zajišťuje tak čistotu moštu a vytváří optimální podmínky pro start fermentace.

Plantis L – dávka 60 ml/hl    

  • Moderní rostlinný protein určený k šetrné flokulaci nečistot a odstranění oxidovaných fenolů. Je vhodnou alternativou želatiny a efektivně přispívá k senzorickému vyčištění moštu i k ochraně aromatiky.

Fenol Free – dávka 10–20 g/hl   

  • Doporučený zejména v případě silnějšího poškození hroznů hnilobou. Váže nežádoucí fenolické látky, které by mohly negativně ovlivnit chuť a barvu vína. Lze jej kombinovat s bentonitem (např. Seporit) pro dosažení synergického efektu a vyšší účinnosti při čiření.

Správné technologické zásahy při zpracování hroznů napadených hnilobou jsou klíčem k tvorbě kvalitního vína i v náročných ročnících. Včasná aplikace taninů, adsorbentů a stabilizátorů na rmutu, následovaná cíleným odkalením a čiřením po lisování, umožňuje výrazně snížit negativní dopady Botrytis cinerea na výsledné víno.

Zdroj: Enologický tým BS