Dárek k objednávce a další výhody nákupu.

Košík0

V košíku zatím nic není

Nejprodávanější zboží

Způsoby doručení

  • Osobní odběr 17 Kč
  • Česká pošta od 85 Kč
  • Zásilkovna 73 Kč
  • Přepravní služba od 115 Kč
Předsběrová analýza 36. týden

Předsběrová analýza 36. týden

Vinice

Očekávaný vzestup cukernatosti se během týdne u raných odrůd paradoxně nekonal.

V uplynulém týdnu bylo proměnlivé počasí s relativně vyrovnanými teplotami. V některých částech v úterý během dopoledne napršelo až 20 mm. Níže uvedený graf týdenních teplot je z meteostanice ve Velkých Bílovicích z trati Zadní Hora a je podobný i v ostatních lokalitách.

Údaje byly získány z webových stránek firmy AMET-sdružení Litschmann & Suchý http://www.amet.cz/.

Částečně slunečné počasí a snižující se noční teploty znamenají pozitivní posun v aromatické zralosti bobulí. Očekávaný vzestup cukernatosti se během týdne u raných odrůd paradoxně nekonal. Mnohem větší vzestup cukernatosti jsme pozorovali u pozdních odrůd, jako jsou Chardonnay, Sauvignon nebo Ryzlink rýnský. Dále dochází k výraznějšímu prodýchávání kyseliny jablečné a celkovému poklesu titrovatelných kyselin a tím zvyšování hodnoty pH.

Oproti minulému ročníku jsou průměrné hodnoty cukernatosti hroznů přibližně srovnatelné. V roce 2021 byla naměřena cukernatost 16,0 °NM a titrovatelné kyseliny 12,7 g/l v bobulích bílých odrůd. Nyní v 36. týdnu roku 2022 je obsah cukrnatosti bílých odrůd průměrně 16,3 °NM, titrovatelných kyselin je v hroznech obsaženo 7,9 g/l a pH se pohybuje kolem hodnoty 3,30. Můžeme tedy pozorovat výrazně nižší hodnoty titrovatelných kyselin než v minulém roce v tomto období.
V grafu níže vidíme relativně malý nárust cukernatosti u odrůdy Müller Thurgau napříč podoblastmi. Během týdne cukernatost vzrostla od 0,5 do 2 °NM, v průměru to dělá nárust o 1,4 °NM.  Titrovatené kyseliny za týden naopak průměrně klesly z 6,3 g/l na 5,6 g/l. Kyselina vinná zůstala téměř na stejné hodnotě a došlo k tzv. prodýchání kyseliny jablečné o 0,5 g/l.
 

Naopak v dalším grafu vidíme mnohem větší nárust cukernatosti u Chardonnay za týden. Průměrně vzrostla cukernatost o 2,9 °NM.  Větší nárust cukernatosti u odrůd, které dozrávají později muže být způsoben tím, že v době zaměkání bobulí nebyla taková horka jako v době zaměkání rannějších odrůd jako jsou Muškáty a Müllery Thurgau. Predikce pro tyto rané odrůdy jsou, že se již výrazně zvyšovat cukernatost nebude. Dále ale bude docházet k poklesu kyselin.
Množství kyselin obsažených v hroznech a následně v moštu je pro výrobu kvalitního vína stěžejní. Mimo kyselou chuť totiž ovlivňují také chuťové a aromatické látky a celkovou komplexnost vína. Obsah kyselin, poměry organických kyselin a hodnota pH zásadně ovlivňují volbu správného enologického postupu. Proto je vhodné v případě nízkého obsahu kyselin mošt dokyselit kyselinou vinnou i jablečnou v poměru 50:50, aby probíhala zdravá fermentace.

V tabulce níže najdete kompletní výsledky analýz ze všech podoblastí. Komentář i tabulku v pdf. zobrazíte ZDE.

Předsběrová analýza hroznů 36. týden

OdrůdaOblast sběruCukernatost (°NM)Glu+Fru (g/l)Potenciální alkohol           (% obj.)Titrovatelné kyseliny
(g/l)
pHKyselina vinná      (g/l)Kyselina jablečná (g/l)Ammonia (mg/l)YAN
(mg/l)
PODOBLAST VELKOPAVLOVICKÁ
MTVelké Bílovice13,5141,38,46,53,428,22,889227
MTČejkovice16,0171,110,25,43,287,01,266172
VZVelké Bílovice12,5136,88,17,33,299,12,0120229
VZČejkovice12,5129,47,78,23,179,81,978154
Velké Bílovice17,5188,311,25,63,557,73,2114326
Čejkovice14,0147,88,85,73,388,71,4113234
SGVelké Bílovice16,0174,310,48,23,407,75,7130357
SGČejkovice16,5174,210,48,73,228,64,138112
RRVelké Bílovice15,0164,39,810,53,1710,74,4118223
RRČejkovice12,0122,47,312,43,0411,84,8136193
CHAVelké Bílovice17,5189,111,27,93,388,54,277232
CHAČejkovice16,5166,69,910,73,209,16,5103262
FRVelké Bílovice15,5165,89,98,73,2510,03,881215
FRČejkovice16,5166,79,99,33,2310,73,4108308
FRVelké Pavlovice15,0154,89,27,53,337,94,085233
RMVelké Bílovice11,5123,07,39,83,199,53,695186
RMČejkovice19,5193,411,56,43,388,22,069198
RMVelké Pavlovice18,0180,510,77,83,587,65,4122380
ZWVelké Bílovice12,5138,88,39,53,0211,12,380156
ZWČejkovice18,5181,310,88,13,269,83,189237
ZWVelké Pavlovice15,5162,69,77,23,209,02,350142
CGSVelké Bílovice13,0142,18,49,93,2710,25,0145267
CSGČejkovice14,0139,48,311,73,1410,95,4100175
CSGVelké Pavlovice14,5147,98,812,13,258,68,4172326
PODOBLAST MIKULOVSKÁ
MTMikulov17,0174,810,45,53,338,21,847144
MTLednice16,0171,610,26,23,288,01,754147
VZMikulov15,0151,99,06,83,369,12,144121
VZLednice11,0110,86,69,73,1812,51,5128198
PAPerná18,5185,011,06,23,488,03,360190
Lednice19,5202,112,05,73,388,11,573177
SGMikulov20,5201,412,07,93,378,34,557178
SGLednice20,5206,712,35,93,288,51,826101
RRBavory14,5145,58,612,53,0411,15,4108173
RRLednice16,016,19,58,93,159,63,684163
CHAPerná19,0190,811,36,43,447,93,435148
CHALednice17,5183,910,97,73,237,93,840141
RMLednice12,0127,87,67,73,388,53,376179
FRLednice16,5174,410,47,83,2210,11,52584
PODOBLAST SLOVÁCKÁ
VZStrážnice15,5156,09,39,93,268,95,5110252
PASudoměřice17,0164,39,89,43,518,76,4160376
RRPetrov15,0147,38,812,12,2110,06,3126247
SGStrážnice15,5159,49,510,03,278,37,0113289
CHAStrážnice17,0170,910,29,63,307,86,374198
RMSudoměřice17,0168,410,08,93,448,25,483231
FRSudoměřice13,0134,38,010,73,1910,05,494198
PODOBLAST MALOKARPATSKÁ (SK)
MTSvatý Júr17,5179,810,74,53,646,42,645193
VZSvatý Júrposbíráno
Svatý Júr20,5211,312,64,03,656,31,751185
SGSvatý Júr19,0197,111,75,73,307,02,831136
RRSvatý Júr16,0167,910,08,13,248,33,448117
CHASvatý Júr19,5202,812,16,03,446,34,083279
FRSvatý Júr15,5162,99,76,83,376,83,670208

 

Pro více informací k analýze kontaktuje Ing. et Mgr. Michaela Osičková
E-mail: enolog@vinarskepotreby.cz

---------------------------------------------------------------------------------------------

Co je BS předsběrová analýza hroznů?

Stejně jako v předchozích 9 letech jednou týdně až do konce sklizně bezplatně zveřejňujeme výsledky laboratorních rozborů moštu z různých odrůd révy ze čtyř vinařských podoblastí: Mikulovské, Slovácké, Velkopavlovické a na Slovensku v Malokarpatské podoblasti.

Pro určení optimálního termínu sklizně jsou mimo samotné cukernatosti důležité také hodnoty pH, titrovatelných a organických kyselin. Přestože není analýza provedena přímo na vinici každého konkrétního vinaře, poskytuje pěstitelům řadu praktických a užitečných informací.

Analýzy zveřejňujeme každý týden na www.vinarskepotreby.cz.

Předsběrové analýzy jsou pro tuzemské vinaře užitečným pomocníkem při určování vhodného okamžiku pro zahájení sběru hroznů jednotlivých odrůd.