Nabídka produktů
Košík0

V košíku zatím nic není

Nejprodávanější zboží

Způsoby doručení

  • Osobní odběr 17 Kč
  • Česká pošta od 85 Kč
  • Zásilkovna 73 Kč
  • Přepravní služba od 115 Kč
Předsběrová analýza 37. týden

Předsběrová analýza 37. týden

Vinice

Letos poprvé v rámci předsběrové analýzy sledujeme i parametry hroznů pocházejících ze Znojemské oblasti, konkrétně z Dobšic a Dyje.

Máme za sebou krásný slunečný týden. Zatím počasí hroznům dopřává to, co právě potřebují. V prvním grafu z meteostanice v Lednici vidíme, jak byl celý týden teplotně vyrovnaný. Mírné ochlazení a přeháňky mají být pouze ve středu a ve čtvrtek. Věříme, že předpovídané bouřky s krupobitím se vyhnou vinařským oblastem, aby nedošlo k poškození hroznů. Počasí v následujících dnech má být opět slunečné s teplotami kolem 25 °C a nezvykle teplými nocemi na tohle období.

Teplé počasí způsobilo rychlé zvyšování cukernatosti oproti minulému týdnu. U všech odrůd probíhá pozitivní posun zralosti. Průměrně se zvýšila napříč všemi bílými odrůdami o 2,5°NM. Modré odrůdy z Lednice mají průměrný nárust cukernatosti vyšší, o 4,1°NM.
Vzhledem k tomu, že předpověď hlásí i dále teplé počasí, je možné, že nějaké to zpoždění réva dožene a nástup vinobraní bude rychlejší než jsme předpokládali.
Průměrně klesla kyselina vinná o 1 g/l, mírně poklesly celkové titrovatelné kyseliny o 1,9 g/l v průměru u bílých odrůd. S tím koreluje i pokles kyseliny jablečné o 1,7 g/l. Díky relativně teplým nocím se poměry organických kyselin opět více posunuly do příznivějších hodnot. Průměrné hodnoty pH jsou 3,3 u bílých odrůd, zaznamenali jsme vzestup o 0,1, což souvisí s mírným úbytkem kyseliny vinné. I při letošním vinobraní bude důležité se řídit hodnotou pH v moštu.
V grafu níže vidíme vývoj parametrů u Tramínu červeného z Velkých Bílovic během jednoho týdne – je jasné výrazné odbourávání kyseliny jablečné a pokles titrovatelných kyselin.




Začínají se sbírat odrůdy Solaris, Irsai Oliver a Muškát moravský.
Asimilovatelný dusík je podíl dusíkatých látek v bobulích révy vinné, které mohou kvasinky využívat v průběhu alkoholového kvašení. Nyní jsou průměrné hodnoty jsou kolem 234 mg/l u bílých odrůd.
Minimální hodnota asimilovatelného dusíku pro úspěšné kvašení moštů je 140 mg/l. Následující tabulka ukazuje orientační potřebu asimilovatelného dusíku ve vztahu k cukernatosti moštu.
Potřeba asimilovatelného dusíku v závislosti na cukernatosti moštu.
 
Cukernatost moštu (°NM)Potřebný asimilovatelný dusík (mg/l)
20,0175
21,0200
22,0225
23,0250
24,0275
25,0300

Letos poprvé budeme v rámci předsběrové analýzy sledovat i parametry hroznů pocházejících ze Znojemské oblasti, konkrétně z Dobšic a Dyje. Hrozny analyzuje laboratoř ve Znojmě. První srovnání nám ukazuje, že výsledky jsou nejvíce podobné hroznům ze Slovácké podoblasti. Pozorujeme u všech odrůd vyšší titrovatelné kyseliny, v průměru 11,6 g/l a také nízké hodnoty pH. Průměrná cukernatost 17,3°NM je téměř totožná s Velkopavlovickou podoblastí.

 V tabulce níže najdete kompletní výsledky analýz ze všech podoblastí. 

Odrůda / naměřená hodnotaOblast sběruCukernatost (°NM)Glu+Fru (g/l)Potenciální alkohol           (% obj.)Titrovatelné kyseliny
(g/l)
pHKyselina vinná      (g/l)Kyselina jablečná (g/l)Ammonia (mg/l)YAN
(mg/l)
PODOBLAST VELKOPAVLOVICKÁ
MTVelké Bílovice17,0174,710,46,13,366,92,875233
MTČejkovice15,0157,09,36,63,155,72,485238
VZVelké Bílovice18,0182,010,87,03,258,12,5119274
VZČejkovice17,5182,210,87,13,057,62,034110
Velké Bílovice20,5210,812,55,63,625,63,2153466
Čejkovice19,0195,211,66,63,236,92,9142329
SGVelké Bílovice19,0202,612,06,83,385,24,6129399
SGČejkovice16,5174,410,48,93,167,84,038113
RRVelké Bílovice16,0168,910,08,73,138,73,7137279
RRČejkovice15,0152,49,113,22,9511,55,6169260
CHAVelké Bílovice20,0205,612,26,53,446,73,475272
CHAČejkovice15,5159,99,511,83,207,87,5151351
PODOBLAST MIKULOVSKÁ
MTLednice18,5192,811,55,53,436,11,780269
VZMikulov18,5190,811,36,73,386,53,531125
VZLednice16,5171,710,28,33,028,82,364135
Perná19,5203,512,15,93,386,52,941145
Lednice19,0200,311,96,43,037,21,559132
SGMikulov21,5224,313,36,03,446,73,4101323
SGLednice16,5177,510,56,33,156,72,232107
RRBavory15,0158,89,413,12,8910,26,2101175
RRLednice18,0187,211,18,43,167,93,358126
CHAPerná20,5214,812,86,23,486,83,224140
CHALednice18,5194,611,66,33,255,82,81780
FRMikulov18,5198,311,86,93,268,52,535152
FRLednice17,0183,810,96,13,157,71,41174
RMLednice19,0197,111,76,93,306,43,385254
PODOBLAST SLOVÁCKÁ
VZStrážnice13,5138,58,212,03,278,07,5170381
PASudoměřice20,0197,711,79,33,196,76,0109318
RRPetrov13,0133,27,917,23,1812,38,9153252
SGStrážnice13,5139,28,317,03,149,011,7169364
CHAStrážnice17,0182,710,911,13,147,76,572195
PODOBLAST MALOKARPATSKÁ (SK)
MTSvatý Júr19,5198,111,84,03,853,52,968333
VZSvatý Júr21,0216,712,96,43,424,03,142180
Svatý Júr23,0237,314,14,13,474,21,541165
SGSvatý Júrposbíráno  
RRSvatý Júr19,5198,111,86,13,294,52,724101
CHASvatý Júr19,0197,911,86,33,483,43,772252
FRSvatý Júr16,0166,99,97,53,384,24,362212
PODOBLAST ZNOJEMSKÁ
SGDobšice17,5182,810,912,12,884,14,6 -224
Dobšice18,0188,311,29,63,094,23,3 -268
NGDobšice17,5176,510,512,83,034,35,4 -260

Pozn. ZOBRAZENÍ grafů a tabulek v plné šířce není možné na většině mobilních zařízeních (různá šířka).
V případě jejich použití doporučujeme kompletní zprávu stáhnout v pdf ZDE.

 

Pro více informací k analýze kontaktuje Ing. et Mgr. Michaela Osičková
E-mail: enolog@vinarskepotreby.cz

---------------------------------------------------------------------------------------------

Co je BS předsběrová analýza hroznů?

Stejně jako v předchozích 9 letech jednou týdně až do konce sklizně bezplatně zveřejňujeme výsledky laboratorních rozborů moštu z různých odrůd révy ze čtyř vinařských podoblastí: Mikulovské, Slovácké, Velkopavlovické a na Slovensku v Malokarpatské podoblasti.

Pro určení optimálního termínu sklizně jsou mimo samotné cukernatosti důležité také hodnoty pH, titrovatelných a organických kyselin. Přestože není analýza provedena přímo na vinici každého konkrétního vinaře, poskytuje pěstitelům řadu praktických a užitečných informací.

Analýzy zveřejňujeme každý týden na www.vinarskepotreby.cz.

Předsběrové analýzy jsou pro tuzemské vinaře užitečným pomocníkem při určování vhodného okamžiku pro zahájení sběru hroznů jednotlivých odrůd.