
Předsběrová analýza 37. týden
Vinice
Letos poprvé v rámci předsběrové analýzy sledujeme i parametry hroznů pocházejících ze Znojemské oblasti, konkrétně z Dobšic a Dyje.
Máme za sebou krásný slunečný týden. Zatím počasí hroznům dopřává to, co právě potřebují. V prvním grafu z meteostanice v Lednici vidíme, jak byl celý týden teplotně vyrovnaný. Mírné ochlazení a přeháňky mají být pouze ve středu a ve čtvrtek. Věříme, že předpovídané bouřky s krupobitím se vyhnou vinařským oblastem, aby nedošlo k poškození hroznů. Počasí v následujících dnech má být opět slunečné s teplotami kolem 25 °C a nezvykle teplými nocemi na tohle období.

Teplé počasí způsobilo rychlé zvyšování cukernatosti oproti minulému týdnu. U všech odrůd probíhá pozitivní posun zralosti. Průměrně se zvýšila napříč všemi bílými odrůdami o 2,5°NM. Modré odrůdy z Lednice mají průměrný nárust cukernatosti vyšší, o 4,1°NM.
Vzhledem k tomu, že předpověď hlásí i dále teplé počasí, je možné, že nějaké to zpoždění réva dožene a nástup vinobraní bude rychlejší než jsme předpokládali.
Průměrně klesla kyselina vinná o 1 g/l, mírně poklesly celkové titrovatelné kyseliny o 1,9 g/l v průměru u bílých odrůd. S tím koreluje i pokles kyseliny jablečné o 1,7 g/l. Díky relativně teplým nocím se poměry organických kyselin opět více posunuly do příznivějších hodnot. Průměrné hodnoty pH jsou 3,3 u bílých odrůd, zaznamenali jsme vzestup o 0,1, což souvisí s mírným úbytkem kyseliny vinné. I při letošním vinobraní bude důležité se řídit hodnotou pH v moštu.
V grafu níže vidíme vývoj parametrů u Tramínu červeného z Velkých Bílovic během jednoho týdne – je jasné výrazné odbourávání kyseliny jablečné a pokles titrovatelných kyselin.

Začínají se sbírat odrůdy Solaris, Irsai Oliver a Muškát moravský.
Asimilovatelný dusík je podíl dusíkatých látek v bobulích révy vinné, které mohou kvasinky využívat v průběhu alkoholového kvašení. Nyní jsou průměrné hodnoty jsou kolem 234 mg/l u bílých odrůd.
Minimální hodnota asimilovatelného dusíku pro úspěšné kvašení moštů je 140 mg/l. Následující tabulka ukazuje orientační potřebu asimilovatelného dusíku ve vztahu k cukernatosti moštu.
Potřeba asimilovatelného dusíku v závislosti na cukernatosti moštu.
Teplé počasí způsobilo rychlé zvyšování cukernatosti oproti minulému týdnu. U všech odrůd probíhá pozitivní posun zralosti. Průměrně se zvýšila napříč všemi bílými odrůdami o 2,5°NM. Modré odrůdy z Lednice mají průměrný nárust cukernatosti vyšší, o 4,1°NM.
Vzhledem k tomu, že předpověď hlásí i dále teplé počasí, je možné, že nějaké to zpoždění réva dožene a nástup vinobraní bude rychlejší než jsme předpokládali.
Průměrně klesla kyselina vinná o 1 g/l, mírně poklesly celkové titrovatelné kyseliny o 1,9 g/l v průměru u bílých odrůd. S tím koreluje i pokles kyseliny jablečné o 1,7 g/l. Díky relativně teplým nocím se poměry organických kyselin opět více posunuly do příznivějších hodnot. Průměrné hodnoty pH jsou 3,3 u bílých odrůd, zaznamenali jsme vzestup o 0,1, což souvisí s mírným úbytkem kyseliny vinné. I při letošním vinobraní bude důležité se řídit hodnotou pH v moštu.
V grafu níže vidíme vývoj parametrů u Tramínu červeného z Velkých Bílovic během jednoho týdne – je jasné výrazné odbourávání kyseliny jablečné a pokles titrovatelných kyselin.
Začínají se sbírat odrůdy Solaris, Irsai Oliver a Muškát moravský.
Asimilovatelný dusík je podíl dusíkatých látek v bobulích révy vinné, které mohou kvasinky využívat v průběhu alkoholového kvašení. Nyní jsou průměrné hodnoty jsou kolem 234 mg/l u bílých odrůd.
Minimální hodnota asimilovatelného dusíku pro úspěšné kvašení moštů je 140 mg/l. Následující tabulka ukazuje orientační potřebu asimilovatelného dusíku ve vztahu k cukernatosti moštu.
Potřeba asimilovatelného dusíku v závislosti na cukernatosti moštu.
Cukernatost moštu (°NM) | Potřebný asimilovatelný dusík (mg/l) |
20,0 | 175 |
21,0 | 200 |
22,0 | 225 |
23,0 | 250 |
24,0 | 275 |
25,0 | 300 |
Letos poprvé budeme v rámci předsběrové analýzy sledovat i parametry hroznů pocházejících ze Znojemské oblasti, konkrétně z Dobšic a Dyje. Hrozny analyzuje laboratoř ve Znojmě. První srovnání nám ukazuje, že výsledky jsou nejvíce podobné hroznům ze Slovácké podoblasti. Pozorujeme u všech odrůd vyšší titrovatelné kyseliny, v průměru 11,6 g/l a také nízké hodnoty pH. Průměrná cukernatost 17,3°NM je téměř totožná s Velkopavlovickou podoblastí.
V tabulce níže najdete kompletní výsledky analýz ze všech podoblastí.
Odrůda / naměřená hodnota | Oblast sběru | Cukernatost (°NM) | Glu+Fru (g/l) | Potenciální alkohol (% obj.) | Titrovatelné kyseliny (g/l) | pH | Kyselina vinná (g/l) | Kyselina jablečná (g/l) | Ammonia (mg/l) | YAN (mg/l) |
PODOBLAST VELKOPAVLOVICKÁ | ||||||||||
MT | Velké Bílovice | 17,0 | 174,7 | 10,4 | 6,1 | 3,36 | 6,9 | 2,8 | 75 | 233 |
MT | Čejkovice | 15,0 | 157,0 | 9,3 | 6,6 | 3,15 | 5,7 | 2,4 | 85 | 238 |
VZ | Velké Bílovice | 18,0 | 182,0 | 10,8 | 7,0 | 3,25 | 8,1 | 2,5 | 119 | 274 |
VZ | Čejkovice | 17,5 | 182,2 | 10,8 | 7,1 | 3,05 | 7,6 | 2,0 | 34 | 110 |
TČ | Velké Bílovice | 20,5 | 210,8 | 12,5 | 5,6 | 3,62 | 5,6 | 3,2 | 153 | 466 |
TČ | Čejkovice | 19,0 | 195,2 | 11,6 | 6,6 | 3,23 | 6,9 | 2,9 | 142 | 329 |
SG | Velké Bílovice | 19,0 | 202,6 | 12,0 | 6,8 | 3,38 | 5,2 | 4,6 | 129 | 399 |
SG | Čejkovice | 16,5 | 174,4 | 10,4 | 8,9 | 3,16 | 7,8 | 4,0 | 38 | 113 |
RR | Velké Bílovice | 16,0 | 168,9 | 10,0 | 8,7 | 3,13 | 8,7 | 3,7 | 137 | 279 |
RR | Čejkovice | 15,0 | 152,4 | 9,1 | 13,2 | 2,95 | 11,5 | 5,6 | 169 | 260 |
CHA | Velké Bílovice | 20,0 | 205,6 | 12,2 | 6,5 | 3,44 | 6,7 | 3,4 | 75 | 272 |
CHA | Čejkovice | 15,5 | 159,9 | 9,5 | 11,8 | 3,20 | 7,8 | 7,5 | 151 | 351 |
PODOBLAST MIKULOVSKÁ | ||||||||||
MT | Lednice | 18,5 | 192,8 | 11,5 | 5,5 | 3,43 | 6,1 | 1,7 | 80 | 269 |
VZ | Mikulov | 18,5 | 190,8 | 11,3 | 6,7 | 3,38 | 6,5 | 3,5 | 31 | 125 |
VZ | Lednice | 16,5 | 171,7 | 10,2 | 8,3 | 3,02 | 8,8 | 2,3 | 64 | 135 |
TČ | Perná | 19,5 | 203,5 | 12,1 | 5,9 | 3,38 | 6,5 | 2,9 | 41 | 145 |
TČ | Lednice | 19,0 | 200,3 | 11,9 | 6,4 | 3,03 | 7,2 | 1,5 | 59 | 132 |
SG | Mikulov | 21,5 | 224,3 | 13,3 | 6,0 | 3,44 | 6,7 | 3,4 | 101 | 323 |
SG | Lednice | 16,5 | 177,5 | 10,5 | 6,3 | 3,15 | 6,7 | 2,2 | 32 | 107 |
RR | Bavory | 15,0 | 158,8 | 9,4 | 13,1 | 2,89 | 10,2 | 6,2 | 101 | 175 |
RR | Lednice | 18,0 | 187,2 | 11,1 | 8,4 | 3,16 | 7,9 | 3,3 | 58 | 126 |
CHA | Perná | 20,5 | 214,8 | 12,8 | 6,2 | 3,48 | 6,8 | 3,2 | 24 | 140 |
CHA | Lednice | 18,5 | 194,6 | 11,6 | 6,3 | 3,25 | 5,8 | 2,8 | 17 | 80 |
FR | Mikulov | 18,5 | 198,3 | 11,8 | 6,9 | 3,26 | 8,5 | 2,5 | 35 | 152 |
FR | Lednice | 17,0 | 183,8 | 10,9 | 6,1 | 3,15 | 7,7 | 1,4 | 11 | 74 |
RM | Lednice | 19,0 | 197,1 | 11,7 | 6,9 | 3,30 | 6,4 | 3,3 | 85 | 254 |
PODOBLAST SLOVÁCKÁ | ||||||||||
VZ | Strážnice | 13,5 | 138,5 | 8,2 | 12,0 | 3,27 | 8,0 | 7,5 | 170 | 381 |
PA | Sudoměřice | 20,0 | 197,7 | 11,7 | 9,3 | 3,19 | 6,7 | 6,0 | 109 | 318 |
RR | Petrov | 13,0 | 133,2 | 7,9 | 17,2 | 3,18 | 12,3 | 8,9 | 153 | 252 |
SG | Strážnice | 13,5 | 139,2 | 8,3 | 17,0 | 3,14 | 9,0 | 11,7 | 169 | 364 |
CHA | Strážnice | 17,0 | 182,7 | 10,9 | 11,1 | 3,14 | 7,7 | 6,5 | 72 | 195 |
PODOBLAST MALOKARPATSKÁ (SK) | ||||||||||
MT | Svatý Júr | 19,5 | 198,1 | 11,8 | 4,0 | 3,85 | 3,5 | 2,9 | 68 | 333 |
VZ | Svatý Júr | 21,0 | 216,7 | 12,9 | 6,4 | 3,42 | 4,0 | 3,1 | 42 | 180 |
TČ | Svatý Júr | 23,0 | 237,3 | 14,1 | 4,1 | 3,47 | 4,2 | 1,5 | 41 | 165 |
SG | Svatý Júr | posbíráno | ||||||||
RR | Svatý Júr | 19,5 | 198,1 | 11,8 | 6,1 | 3,29 | 4,5 | 2,7 | 24 | 101 |
CHA | Svatý Júr | 19,0 | 197,9 | 11,8 | 6,3 | 3,48 | 3,4 | 3,7 | 72 | 252 |
FR | Svatý Júr | 16,0 | 166,9 | 9,9 | 7,5 | 3,38 | 4,2 | 4,3 | 62 | 212 |
PODOBLAST ZNOJEMSKÁ | ||||||||||
SG | Dobšice | 17,5 | 182,8 | 10,9 | 12,1 | 2,88 | 4,1 | 4,6 | - | 224 |
TČ | Dobšice | 18,0 | 188,3 | 11,2 | 9,6 | 3,09 | 4,2 | 3,3 | - | 268 |
NG | Dobšice | 17,5 | 176,5 | 10,5 | 12,8 | 3,03 | 4,3 | 5,4 | - | 260 |
Pozn. ZOBRAZENÍ grafů a tabulek v plné šířce není možné na většině mobilních zařízeních (různá šířka).
V případě jejich použití doporučujeme kompletní zprávu stáhnout v pdf ZDE.
Pro více informací k analýze kontaktuje Ing. et Mgr. Michaela Osičková
E-mail: enolog@vinarskepotreby.cz
E-mail: enolog@vinarskepotreby.cz