Dárek k objednávce a další výhody nákupu.

Košík0

V košíku zatím nic není

Nejprodávanější zboží

Způsoby doručení

  • Osobní odběr 17 Kč
  • Česká pošta od 85 Kč
  • Zásilkovna 73 Kč
  • Přepravní služba od 115 Kč
Předsběrová analýza 37. týden

Předsběrová analýza 37. týden

Vinice

Sběr raných odrůd Solaris, Muškát moravský, Irsai Oliver je u konce. Nejčastěji se teď sbírá Müller Thurgau s průměrnou cukernatost kolem 18°NM.

V počasí se stále více začíná projevovat přicházející podzim. Rána jsou chladná, vlhká, s četnými mlhami. Přes den se teploty pohybují kolem 20 °C a vyskytují se přeháňky. Předpověď na následující týden je s denními teplotami kolem 15 °C, noční teploty budou klesat až k 6 °C a jsou hlášeny i četné přeháňky. Údaje byly získány z webových stránek https://www.chmi.cz



Nízké noční teploty mohou zpomalit prodýchávání kyseliny jablečné, ale zároveň se může snižovat přírustek cukernatosti.
I nadále pokračuje pokles titrovatelných kyselin, kdy u bílých odrůd klesly průměrně o 1,1 g/l a u červených o 1,6 g/l. Obecně platí, že obsah titrovatelných kyselin v moštu pod 6 g/l je již velmi nízký. Nyní průměr u bílých odrůd je 6,8 g/l titrovatelných kyselin. Kyselina jablečná klesá také, u bílých odrůd o 0,7 g/l a u červených o 1,1 g/l. Poměry organických kyselin vinné a jablečné jsou téměř v ideálním poměru u bílých odrůd. Průměrná hodnota pH je 3,4. Obecně by hodnota pH u moštů neměla vystoupat víc než nad 3,5, aby byla zajištěna zdravá fermentace.
Sběr raných odrůd Solaris, Muškát moravský, Irsai Oliver je u konce. Nejčastěji se teď sbírá Müller Thurgau s průměrnou cukernatost kolem 18°NM. Paradoxně pozdější odrůdy jako jsou Chardonnay, Tramíny nebo Sauvignony se začínají sbírat také a mají vyšší cukernatosti, tj. kolem 20°NM. Modré odrůdy zatím mají v průměru pouhých 15 °NM a proto u nich lze počítat s pozdějšími termíny sklizně.

U bobulí některých odrůd začínáme pozorovat scvrkávání. U odrůd s tenkou slupkou můžeme v některých lokalitách pozorovat jasné známky napadení octovou hnilobou nebo počínající plísní. V tomto případě bude rozhodujícím parametrem sklizně především zdravotní stav hroznů. Hniloba byla pozorována u Rulandského šedého nebo u Tramínu.






V grafu níže vidíme vývoj parametrů u Tramínu červeného v některých lokalitách během tří týdnů – je patrný výrazný pokles titrovatelných kyselin.


Vzhledem k nižšímu obsahu titrovatelných kyselin je legislativně schváleno přikyselování prováděné na čerstvých vinných hroznech, hroznovém moštu, částečně zkvašeném hroznovém moštu, mladém víně v procesu kvašení a víně kyselinou vinnou, kyselinou jablečnou a/nebo kyselinou mléčnou až do maximálního množství 4 g/l (přepočteno na kyselinu vinnou). Pro přikyselení lze použít kyselinu (L-)vinnou (D, L-) dále kyselinu (L-) jablečnou a kyselinu mléčnou. Je třeba poznamenat, že přikyselení a zvyšování cukernatosti nebo přikyselení a odkyselení jednoho a téhož produktu se vzájemně vylučují. Protože však hrozny, mošt, částečně zkvašený hroznový mošt a víno jsou právně odlišné produkty, je možné například zvýšit cukernatost hroznového moštu a následné přikyselit víno. Pokud je mošt přikyselen, může ke zvýšení cukernatosti dojít po zahájení fermentace. V případě moštu již s přítomností alkoholu může dojít k přikyselení pouze během kvašení nebo ve víně. Mají-li být vyčerpány všechny možnosti, lze například mošt přikyselit, zvýšit cukernatost kvasícího moštu a v případě potřeby následně odkyselit hotové vykvašené víno a podle toho vše zapsat do evidenční knihy. (zdroj: https://www.svcr.cz/cs/prikyselovani-novinky-v-roce-2022 )

Vysvětlení hodnoty titrovatelných kyselin ZDE.


Obsah asimilovatelného dusíku oproti minulému týdnu klesl a průměrné hodnoty jsou kolem 200 mg/l. Samozřejmě tato hodnota je velice individuální. Doporučujeme před fermentací stanovení hodnoty YAN. Včasná detekce nedostatku dusíku a jeho správné dávkování zmenší riziko pomalé fermentace a pozitivně ovlivní senzorický vývoj, sníží se reduktivita a zvýší se ovocný profil.
Za minimální hodnotu YAN pro bezproblémové kvašení se považuje 150 mg/l. Samozřejmě záleží na kmeni kvasinek a podmínkách kvašení (např. počáteční cukr, teplota, provzdušňování při kvašení). Vysoké počáteční dávky YAN zvyšují rychlost fermentace a nežádoucí produkci tepla. Pozor naopak na nadměrné přídavky anorganického dusíku, kdy hrozí ve víně vytvoření senzoricky nežádoucí látky ethylacetát a zvýšený zbytkový YAN v hotových vínech.

V tabulce níže najdete kompletní výsledky analýz ze všech podoblastí. Komentář i tabulku v pdf. zobrazíte ZDE.
 

Předsběrová analýza hroznů
37. týden 12.09.- 18.09.2022
OdrůdaOblast sběruCukernatost (°NM)Glu+Fru (g/l)Potenciální alkohol           (% obj.)Titrovatelné kyseliny
(g/l)
pHKyselina vinná      (g/l)Kyselina jablečná (g/l)Ammonia (mg/l)YAN
(mg/l)
PODOBLAST VELKOPAVLOVICKÁ
MTVelké Bílovice16,0163,89,75,83,547,72,771208
MTČejkovice17,5185,411,05,23,397,71,367209
VZVelké Bílovice14,0148,38,86,53,358,42,0103214
VZČejkovice15,5159,99,56,53,308,52,072182
Velké Bílovice21,5214,912,85,23,596,73,0108332
Čejkovice17,0174,710,45,33,408,51,096215
SGVelké Bílovice18,5192,211,46,93,456,85,2123358
SGČejkovice18,5194,111,57,23,218,32,93399
RRVelké Bílovice17,5180,910,88,73,299,53,398204
RRČejkovice15,5158,49,410,13,0910,83,4108179
CHAVelké Bílovice20,5204,612,26,93,457,43,974238
CHAČejkovicePOSBÍRÁNO
FRVelké Bílovice17,5177,710,67,73,349,73,279231
FRČejkovice18,0183,910,97,93,339,72,9104306
FRVelké Pavlovice16,0171,310,27,53,347,63,889245
RMVelké Bílovice12,0131,07,88,33,259,22,693195
RMČejkovice18,0180,310,76,63,398,52,268202
RMVelké Pavlovice18,5189,011,27,83,606,75,3126377
ZWVelké Bílovice11,0119,27,110,13,0511,92,180139
ZWČejkovice18,0180,610,77,03,299,02,591249
ZWVelké Pavlovice16,0171,010,26,63,298,22,250147
CGSVelké Bílovice15,5163,69,77,83,388,84,0131272
CSGČejkovice13,0133,37,911,33,1710,35,6140256
CSGVelké Pavlovice16,0169,610,19,53,377,66,4140298
PODOBLAST MIKULOVSKÁ
MTMikulovPOSBÍRÁNO
MTLednice17,0186,011,15,93,327,81,634110
VZMikulov19,0192,311,45,43,457,92,225117
VZLednice10,0105,56,38,83,1910,71,9116168
PAPerná19,5201,912,05,53,517,12,824120
Lednice20,5212,012,64,23,446,51,653180
SGMikulov21,5221,113,15,63,417,33,156206
SGLednice23,0236,214,05,13,427,22,024101
RRBavory12,5126,17,512,53,0011,35,0101146
RRLednice17,0182,210,88,03,168,82,967135
CHAPernáPOSBÍRÁNO
CHALednice19,0201,412,07,43,297,24,139162
RMLednice15,5167,39,96,83,417,43,058158
FRMikulov21,0215,912,86,73,198,52,8580
FRLednice17,5185,711,06,83,239,21,31777
PODOBLAST SLOVÁCKÁ
VZStrážnice17,0178,410,67,93,358,13,786210
PASudoměřice18,5192,211,46,03,557,73,6115339
RRPetrov17,0174,010,310,23,239,25,687217
SGStrážnice17,5180,210,79,23,337,75,973200
CHAStrážnice17,5182,210,88,63,227,05,652173
RMSudoměřice16,5165,79,88,83,497,45,877214
FRSudoměřice16,0168,810,09,23,259,34,153132
PODOBLAST MALOKARPATSKÁ (SK)
MTSvatý JúrPOSBÍRÁNO
Svatý JúrPOSBÍRÁNO
SGSvatý Júr21,5221,513,24,93,346,22,229127
RRSvatý Júr18,5193,611,56,33,396,72,736124
CHASvatý Júr20,5213,212,75,73,465,63,972246
FRSvatý Júr16,0171,010,26,43,396,43,272228
 
Pro více informací k analýze kontaktuje Ing. et Mgr. Michaela Osičková
E-mail: enolog@vinarskepotreby.cz

---------------------------------------------------------------------------------------------

Co je BS předsběrová analýza hroznů?

Stejně jako v předchozích 9 letech jednou týdně až do konce sklizně bezplatně zveřejňujeme výsledky laboratorních rozborů moštu z různých odrůd révy ze čtyř vinařských podoblastí: Mikulovské, Slovácké, Velkopavlovické a na Slovensku v Malokarpatské podoblasti.

Pro určení optimálního termínu sklizně jsou mimo samotné cukernatosti důležité také hodnoty pH, titrovatelných a organických kyselin. Přestože není analýza provedena přímo na vinici každého konkrétního vinaře, poskytuje pěstitelům řadu praktických a užitečných informací.

Analýzy zveřejňujeme každý týden na www.vinarskepotreby.cz.

Předsběrové analýzy jsou pro tuzemské vinaře užitečným pomocníkem při určování vhodného okamžiku pro zahájení sběru hroznů jednotlivých odrůd.