
Předsběrová analýza 37. týden
Vinice
Sběr raných odrůd Solaris, Muškát moravský, Irsai Oliver je u konce. Nejčastěji se teď sbírá Müller Thurgau s průměrnou cukernatost kolem 18°NM.
V počasí se stále více začíná projevovat přicházející podzim. Rána jsou chladná, vlhká, s četnými mlhami. Přes den se teploty pohybují kolem 20 °C a vyskytují se přeháňky. Předpověď na následující týden je s denními teplotami kolem 15 °C, noční teploty budou klesat až k 6 °C a jsou hlášeny i četné přeháňky. Údaje byly získány z webových stránek https://www.chmi.cz

Nízké noční teploty mohou zpomalit prodýchávání kyseliny jablečné, ale zároveň se může snižovat přírustek cukernatosti.
I nadále pokračuje pokles titrovatelných kyselin, kdy u bílých odrůd klesly průměrně o 1,1 g/l a u červených o 1,6 g/l. Obecně platí, že obsah titrovatelných kyselin v moštu pod 6 g/l je již velmi nízký. Nyní průměr u bílých odrůd je 6,8 g/l titrovatelných kyselin. Kyselina jablečná klesá také, u bílých odrůd o 0,7 g/l a u červených o 1,1 g/l. Poměry organických kyselin vinné a jablečné jsou téměř v ideálním poměru u bílých odrůd. Průměrná hodnota pH je 3,4. Obecně by hodnota pH u moštů neměla vystoupat víc než nad 3,5, aby byla zajištěna zdravá fermentace.
Sběr raných odrůd Solaris, Muškát moravský, Irsai Oliver je u konce. Nejčastěji se teď sbírá Müller Thurgau s průměrnou cukernatost kolem 18°NM. Paradoxně pozdější odrůdy jako jsou Chardonnay, Tramíny nebo Sauvignony se začínají sbírat také a mají vyšší cukernatosti, tj. kolem 20°NM. Modré odrůdy zatím mají v průměru pouhých 15 °NM a proto u nich lze počítat s pozdějšími termíny sklizně.
U bobulí některých odrůd začínáme p
ozorovat scvrkávání. U odrůd s tenkou slupkou můžeme v některých lokalitách pozorovat jasné známky napadení octovou hnilobou nebo počínající plísní. V tomto případě bude rozhodujícím parametrem sklizně především zdravotní stav hroznů. Hniloba byla pozorována u Rulandského šedého nebo u Tramínu.
V grafu níže vidíme vývoj parametrů u Tramínu červeného v některých lokalitách během tří týdnů – je patrný výrazný pokles titrovatelných kyselin.

Vzhledem k nižšímu obsahu titrovatelných kyselin je legislativně schváleno přikyselování prováděné na čerstvých vinných hroznech, hroznovém moštu, částečně zkvašeném hroznovém moštu, mladém víně v procesu kvašení a víně kyselinou vinnou, kyselinou jablečnou a/nebo kyselinou mléčnou až do maximálního množství 4 g/l (přepočteno na kyselinu vinnou). Pro přikyselení lze použít kyselinu (L-)vinnou (D, L-) dále kyselinu (L-) jablečnou a kyselinu mléčnou. Je třeba poznamenat, že přikyselení a zvyšování cukernatosti nebo přikyselení a odkyselení jednoho a téhož produktu se vzájemně vylučují. Protože však hrozny, mošt, částečně zkvašený hroznový mošt a víno jsou právně odlišné produkty, je možné například zvýšit cukernatost hroznového moštu a následné přikyselit víno. Pokud je mošt přikyselen, může ke zvýšení cukernatosti dojít po zahájení fermentace. V případě moštu již s přítomností alkoholu může dojít k přikyselení pouze během kvašení nebo ve víně. Mají-li být vyčerpány všechny možnosti, lze například mošt přikyselit, zvýšit cukernatost kvasícího moštu a v případě potřeby následně odkyselit hotové vykvašené víno a podle toho vše zapsat do evidenční knihy. (zdroj: https://www.svcr.cz/cs/prikyselovani-novinky-v-roce-2022 )
Nízké noční teploty mohou zpomalit prodýchávání kyseliny jablečné, ale zároveň se může snižovat přírustek cukernatosti.
I nadále pokračuje pokles titrovatelných kyselin, kdy u bílých odrůd klesly průměrně o 1,1 g/l a u červených o 1,6 g/l. Obecně platí, že obsah titrovatelných kyselin v moštu pod 6 g/l je již velmi nízký. Nyní průměr u bílých odrůd je 6,8 g/l titrovatelných kyselin. Kyselina jablečná klesá také, u bílých odrůd o 0,7 g/l a u červených o 1,1 g/l. Poměry organických kyselin vinné a jablečné jsou téměř v ideálním poměru u bílých odrůd. Průměrná hodnota pH je 3,4. Obecně by hodnota pH u moštů neměla vystoupat víc než nad 3,5, aby byla zajištěna zdravá fermentace.
Sběr raných odrůd Solaris, Muškát moravský, Irsai Oliver je u konce. Nejčastěji se teď sbírá Müller Thurgau s průměrnou cukernatost kolem 18°NM. Paradoxně pozdější odrůdy jako jsou Chardonnay, Tramíny nebo Sauvignony se začínají sbírat také a mají vyšší cukernatosti, tj. kolem 20°NM. Modré odrůdy zatím mají v průměru pouhých 15 °NM a proto u nich lze počítat s pozdějšími termíny sklizně.
U bobulí některých odrůd začínáme p

V grafu níže vidíme vývoj parametrů u Tramínu červeného v některých lokalitách během tří týdnů – je patrný výrazný pokles titrovatelných kyselin.
Vzhledem k nižšímu obsahu titrovatelných kyselin je legislativně schváleno přikyselování prováděné na čerstvých vinných hroznech, hroznovém moštu, částečně zkvašeném hroznovém moštu, mladém víně v procesu kvašení a víně kyselinou vinnou, kyselinou jablečnou a/nebo kyselinou mléčnou až do maximálního množství 4 g/l (přepočteno na kyselinu vinnou). Pro přikyselení lze použít kyselinu (L-)vinnou (D, L-) dále kyselinu (L-) jablečnou a kyselinu mléčnou. Je třeba poznamenat, že přikyselení a zvyšování cukernatosti nebo přikyselení a odkyselení jednoho a téhož produktu se vzájemně vylučují. Protože však hrozny, mošt, částečně zkvašený hroznový mošt a víno jsou právně odlišné produkty, je možné například zvýšit cukernatost hroznového moštu a následné přikyselit víno. Pokud je mošt přikyselen, může ke zvýšení cukernatosti dojít po zahájení fermentace. V případě moštu již s přítomností alkoholu může dojít k přikyselení pouze během kvašení nebo ve víně. Mají-li být vyčerpány všechny možnosti, lze například mošt přikyselit, zvýšit cukernatost kvasícího moštu a v případě potřeby následně odkyselit hotové vykvašené víno a podle toho vše zapsat do evidenční knihy. (zdroj: https://www.svcr.cz/cs/prikyselovani-novinky-v-roce-2022 )
Vysvětlení hodnoty titrovatelných kyselin ZDE.
Obsah asimilovatelného dusíku oproti minulému týdnu klesl a průměrné hodnoty jsou kolem 200 mg/l. Samozřejmě tato hodnota je velice individuální. Doporučujeme před fermentací stanovení hodnoty YAN. Včasná detekce nedostatku dusíku a jeho správné dávkování zmenší riziko pomalé fermentace a pozitivně ovlivní senzorický vývoj, sníží se reduktivita a zvýší se ovocný profil.
Za minimální hodnotu YAN pro bezproblémové kvašení se považuje 150 mg/l. Samozřejmě záleží na kmeni kvasinek a podmínkách kvašení (např. počáteční cukr, teplota, provzdušňování při kvašení). Vysoké počáteční dávky YAN zvyšují rychlost fermentace a nežádoucí produkci tepla. Pozor naopak na nadměrné přídavky anorganického dusíku, kdy hrozí ve víně vytvoření senzoricky nežádoucí látky ethylacetát a zvýšený zbytkový YAN v hotových vínech.
V tabulce níže najdete kompletní výsledky analýz ze všech podoblastí. Komentář i tabulku v pdf. zobrazíte ZDE.
Předsběrová analýza hroznů 37. týden 12.09.- 18.09.2022 | ||||||||||
Odrůda | Oblast sběru | Cukernatost (°NM) | Glu+Fru (g/l) | Potenciální alkohol (% obj.) | Titrovatelné kyseliny (g/l) | pH | Kyselina vinná (g/l) | Kyselina jablečná (g/l) | Ammonia (mg/l) | YAN (mg/l) |
PODOBLAST VELKOPAVLOVICKÁ | ||||||||||
MT | Velké Bílovice | 16,0 | 163,8 | 9,7 | 5,8 | 3,54 | 7,7 | 2,7 | 71 | 208 |
MT | Čejkovice | 17,5 | 185,4 | 11,0 | 5,2 | 3,39 | 7,7 | 1,3 | 67 | 209 |
VZ | Velké Bílovice | 14,0 | 148,3 | 8,8 | 6,5 | 3,35 | 8,4 | 2,0 | 103 | 214 |
VZ | Čejkovice | 15,5 | 159,9 | 9,5 | 6,5 | 3,30 | 8,5 | 2,0 | 72 | 182 |
TČ | Velké Bílovice | 21,5 | 214,9 | 12,8 | 5,2 | 3,59 | 6,7 | 3,0 | 108 | 332 |
TČ | Čejkovice | 17,0 | 174,7 | 10,4 | 5,3 | 3,40 | 8,5 | 1,0 | 96 | 215 |
SG | Velké Bílovice | 18,5 | 192,2 | 11,4 | 6,9 | 3,45 | 6,8 | 5,2 | 123 | 358 |
SG | Čejkovice | 18,5 | 194,1 | 11,5 | 7,2 | 3,21 | 8,3 | 2,9 | 33 | 99 |
RR | Velké Bílovice | 17,5 | 180,9 | 10,8 | 8,7 | 3,29 | 9,5 | 3,3 | 98 | 204 |
RR | Čejkovice | 15,5 | 158,4 | 9,4 | 10,1 | 3,09 | 10,8 | 3,4 | 108 | 179 |
CHA | Velké Bílovice | 20,5 | 204,6 | 12,2 | 6,9 | 3,45 | 7,4 | 3,9 | 74 | 238 |
CHA | Čejkovice | POSBÍRÁNO | ||||||||
FR | Velké Bílovice | 17,5 | 177,7 | 10,6 | 7,7 | 3,34 | 9,7 | 3,2 | 79 | 231 |
FR | Čejkovice | 18,0 | 183,9 | 10,9 | 7,9 | 3,33 | 9,7 | 2,9 | 104 | 306 |
FR | Velké Pavlovice | 16,0 | 171,3 | 10,2 | 7,5 | 3,34 | 7,6 | 3,8 | 89 | 245 |
RM | Velké Bílovice | 12,0 | 131,0 | 7,8 | 8,3 | 3,25 | 9,2 | 2,6 | 93 | 195 |
RM | Čejkovice | 18,0 | 180,3 | 10,7 | 6,6 | 3,39 | 8,5 | 2,2 | 68 | 202 |
RM | Velké Pavlovice | 18,5 | 189,0 | 11,2 | 7,8 | 3,60 | 6,7 | 5,3 | 126 | 377 |
ZW | Velké Bílovice | 11,0 | 119,2 | 7,1 | 10,1 | 3,05 | 11,9 | 2,1 | 80 | 139 |
ZW | Čejkovice | 18,0 | 180,6 | 10,7 | 7,0 | 3,29 | 9,0 | 2,5 | 91 | 249 |
ZW | Velké Pavlovice | 16,0 | 171,0 | 10,2 | 6,6 | 3,29 | 8,2 | 2,2 | 50 | 147 |
CGS | Velké Bílovice | 15,5 | 163,6 | 9,7 | 7,8 | 3,38 | 8,8 | 4,0 | 131 | 272 |
CSG | Čejkovice | 13,0 | 133,3 | 7,9 | 11,3 | 3,17 | 10,3 | 5,6 | 140 | 256 |
CSG | Velké Pavlovice | 16,0 | 169,6 | 10,1 | 9,5 | 3,37 | 7,6 | 6,4 | 140 | 298 |
PODOBLAST MIKULOVSKÁ | ||||||||||
MT | Mikulov | POSBÍRÁNO | ||||||||
MT | Lednice | 17,0 | 186,0 | 11,1 | 5,9 | 3,32 | 7,8 | 1,6 | 34 | 110 |
VZ | Mikulov | 19,0 | 192,3 | 11,4 | 5,4 | 3,45 | 7,9 | 2,2 | 25 | 117 |
VZ | Lednice | 10,0 | 105,5 | 6,3 | 8,8 | 3,19 | 10,7 | 1,9 | 116 | 168 |
PA | Perná | 19,5 | 201,9 | 12,0 | 5,5 | 3,51 | 7,1 | 2,8 | 24 | 120 |
TČ | Lednice | 20,5 | 212,0 | 12,6 | 4,2 | 3,44 | 6,5 | 1,6 | 53 | 180 |
SG | Mikulov | 21,5 | 221,1 | 13,1 | 5,6 | 3,41 | 7,3 | 3,1 | 56 | 206 |
SG | Lednice | 23,0 | 236,2 | 14,0 | 5,1 | 3,42 | 7,2 | 2,0 | 24 | 101 |
RR | Bavory | 12,5 | 126,1 | 7,5 | 12,5 | 3,00 | 11,3 | 5,0 | 101 | 146 |
RR | Lednice | 17,0 | 182,2 | 10,8 | 8,0 | 3,16 | 8,8 | 2,9 | 67 | 135 |
CHA | Perná | POSBÍRÁNO | ||||||||
CHA | Lednice | 19,0 | 201,4 | 12,0 | 7,4 | 3,29 | 7,2 | 4,1 | 39 | 162 |
RM | Lednice | 15,5 | 167,3 | 9,9 | 6,8 | 3,41 | 7,4 | 3,0 | 58 | 158 |
FR | Mikulov | 21,0 | 215,9 | 12,8 | 6,7 | 3,19 | 8,5 | 2,8 | 5 | 80 |
FR | Lednice | 17,5 | 185,7 | 11,0 | 6,8 | 3,23 | 9,2 | 1,3 | 17 | 77 |
PODOBLAST SLOVÁCKÁ | ||||||||||
VZ | Strážnice | 17,0 | 178,4 | 10,6 | 7,9 | 3,35 | 8,1 | 3,7 | 86 | 210 |
PA | Sudoměřice | 18,5 | 192,2 | 11,4 | 6,0 | 3,55 | 7,7 | 3,6 | 115 | 339 |
RR | Petrov | 17,0 | 174,0 | 10,3 | 10,2 | 3,23 | 9,2 | 5,6 | 87 | 217 |
SG | Strážnice | 17,5 | 180,2 | 10,7 | 9,2 | 3,33 | 7,7 | 5,9 | 73 | 200 |
CHA | Strážnice | 17,5 | 182,2 | 10,8 | 8,6 | 3,22 | 7,0 | 5,6 | 52 | 173 |
RM | Sudoměřice | 16,5 | 165,7 | 9,8 | 8,8 | 3,49 | 7,4 | 5,8 | 77 | 214 |
FR | Sudoměřice | 16,0 | 168,8 | 10,0 | 9,2 | 3,25 | 9,3 | 4,1 | 53 | 132 |
PODOBLAST MALOKARPATSKÁ (SK) | ||||||||||
MT | Svatý Júr | POSBÍRÁNO | ||||||||
TČ | Svatý Júr | POSBÍRÁNO | ||||||||
SG | Svatý Júr | 21,5 | 221,5 | 13,2 | 4,9 | 3,34 | 6,2 | 2,2 | 29 | 127 |
RR | Svatý Júr | 18,5 | 193,6 | 11,5 | 6,3 | 3,39 | 6,7 | 2,7 | 36 | 124 |
CHA | Svatý Júr | 20,5 | 213,2 | 12,7 | 5,7 | 3,46 | 5,6 | 3,9 | 72 | 246 |
FR | Svatý Júr | 16,0 | 171,0 | 10,2 | 6,4 | 3,39 | 6,4 | 3,2 | 72 | 228 |
Pro více informací k analýze kontaktuje Ing. et Mgr. Michaela Osičková
E-mail: enolog@vinarskepotreby.cz
E-mail: enolog@vinarskepotreby.cz