
Předsběrová analýza 38. týden
Vinice
Krásné slunečné podzimní dny zvyšují cukernatost v hroznech a teplé noci způsobují relativně rychlé odbourávání kyselin, včetně kyseliny jablečné.
Předpověď počasí hlásí na víkend ochlazení a srážky, jinak se po neděli zase má vrátit teplé a slunečné počasí. Teploty v noci by se měly v průměru pohybovat kolem 10 °C.

Jak můžeme níže z meteostanice na Svatém Kopečku v Mikulově vidět, teploty se pohybovaly během dne kolem 25 °C a v noci 15 °C.

Údaje byly získány z webových stránek firmy AMET-sdružení Litschmann & Suchý http://www.amet.cz/.
Krásné slunečné podzimní dny zvyšují cukernatost v hroznech a teplé noci způsobují relativně rychlé odbourávání kyselin, včetně kyseliny jablečné. V plném sběru jsou například Müllery Thurgau, začíná se sbírat Rulandské šedé, brzy přijdou na řadu i Tramíny červené či Pálavy. U Rulandského šedého se již začíná objevovat hniloba a u Tramínů typicky padají kyseliny.
Některé přípravky proti hnilobě mohou následně zvyšovat hodnotu pH moštu. Je proto vhodné je na zrající hrozny aplikovat pouze jednou. V případě výše zmíněných odrůd, které mají obecně vyšší hodnoty pH, což jsou Tramíny, Muškáty, Müllery Thurgau, Rulandské, doporučujeme sledovat zdravotní stav hroznů na vinicích a v případě vadnutí nebo začínající hniloby nečekat se sběrem. Hnilobou aktuálně trpí nejvíce Neuburské, Rulandské šedé, Müllery Thurgau. Při sběru bobulí na analýzu jsme objevili i hnilobu na Veltlínském zeleném.
Slunce má pořád sílu a objevují se i sluneční spály na osluněných stranách vinic, případně scvrkávání bobulí. Z tohoto důvodu nebo při napadení hroznů botrytidou se můžeme setkat s horším odkalením moštů. Hodnoty kyseliny glukonové, která je ukazatelem napadení hroznů botrytidou, budeme sledovat v dalších týdnech. Nejvyšší hodnoty kyseliny glukonové byly naměřeny zatím ve Veltlínském zeleném, Tramínu červeném a z modrých odrůd bylo nejvíce v Rulandském modrém.
Průměrně se zvýšila cukernatost za týden napříč všemi bílými odrůdami o 0,9 °NM na 18,8°NM. Nejvíce aktuálně mají Tramíny, Pálavy, Chardonnay a Rulandské modré.
Modré odrůdy se tento týden sbíraly na předběrovou analýzu poprvé, tak uvidíme v příštím týdnu, jaký bude vývoj. Jejich průměrné hodnoty cukernatosti jsou vyrovnané a napříč všemi podoblastmi se pohybují kolem 17,9 °NM.

S relativně teplými nocemi v tomto období dochází k rychlejšímu odbourávání kyseliny jablečné. To můžeme pozorovat i na prováděných rozborech. Kyselina jablečná klesla o 0,9 g/l, nyní se průměrně pohybuje kolem hodnoty 3 g/l. Nižší obsah kyseliny jablečné může u bílých odrůd způsobovat plochá, fádní vína bez výrazné aromatiky. Proto doporučujeme sledovávání organických kyselin i u moštů. Titrovatelné kyseliny za týden průměrně klesly u bílých odrůd o 1,2 g/l, nyní jsou v průměru 6,8 g/l a stejnou hodnotu mají i modré odrůdy. Hodnota pH zůstává v průměru stejná jako minulý týden a to je 3,3 u bílých a 3,4 u modrých odrůd.
V grafu níže můžeme pozorovat u Tramínu červeného postupný pokles kyselin během dozrávání v 36-38. týdnu.

Prakticky stejný vývoj pozorovaných hodnot, jako v minulém týdnu, můžeme pozorovat ve Slovácké i Znojemské podoblasti. V těchto dvou podoblastech došlo k nejvyššímu nárustu cukernatosti a zároveň nejvyššímu poklesu titrovatelných kyselin.
Jak můžeme níže z meteostanice na Svatém Kopečku v Mikulově vidět, teploty se pohybovaly během dne kolem 25 °C a v noci 15 °C.
Údaje byly získány z webových stránek firmy AMET-sdružení Litschmann & Suchý http://www.amet.cz/.
Krásné slunečné podzimní dny zvyšují cukernatost v hroznech a teplé noci způsobují relativně rychlé odbourávání kyselin, včetně kyseliny jablečné. V plném sběru jsou například Müllery Thurgau, začíná se sbírat Rulandské šedé, brzy přijdou na řadu i Tramíny červené či Pálavy. U Rulandského šedého se již začíná objevovat hniloba a u Tramínů typicky padají kyseliny.
Některé přípravky proti hnilobě mohou následně zvyšovat hodnotu pH moštu. Je proto vhodné je na zrající hrozny aplikovat pouze jednou. V případě výše zmíněných odrůd, které mají obecně vyšší hodnoty pH, což jsou Tramíny, Muškáty, Müllery Thurgau, Rulandské, doporučujeme sledovat zdravotní stav hroznů na vinicích a v případě vadnutí nebo začínající hniloby nečekat se sběrem. Hnilobou aktuálně trpí nejvíce Neuburské, Rulandské šedé, Müllery Thurgau. Při sběru bobulí na analýzu jsme objevili i hnilobu na Veltlínském zeleném.
Slunce má pořád sílu a objevují se i sluneční spály na osluněných stranách vinic, případně scvrkávání bobulí. Z tohoto důvodu nebo při napadení hroznů botrytidou se můžeme setkat s horším odkalením moštů. Hodnoty kyseliny glukonové, která je ukazatelem napadení hroznů botrytidou, budeme sledovat v dalších týdnech. Nejvyšší hodnoty kyseliny glukonové byly naměřeny zatím ve Veltlínském zeleném, Tramínu červeném a z modrých odrůd bylo nejvíce v Rulandském modrém.
Průměrně se zvýšila cukernatost za týden napříč všemi bílými odrůdami o 0,9 °NM na 18,8°NM. Nejvíce aktuálně mají Tramíny, Pálavy, Chardonnay a Rulandské modré.
Modré odrůdy se tento týden sbíraly na předběrovou analýzu poprvé, tak uvidíme v příštím týdnu, jaký bude vývoj. Jejich průměrné hodnoty cukernatosti jsou vyrovnané a napříč všemi podoblastmi se pohybují kolem 17,9 °NM.
S relativně teplými nocemi v tomto období dochází k rychlejšímu odbourávání kyseliny jablečné. To můžeme pozorovat i na prováděných rozborech. Kyselina jablečná klesla o 0,9 g/l, nyní se průměrně pohybuje kolem hodnoty 3 g/l. Nižší obsah kyseliny jablečné může u bílých odrůd způsobovat plochá, fádní vína bez výrazné aromatiky. Proto doporučujeme sledovávání organických kyselin i u moštů. Titrovatelné kyseliny za týden průměrně klesly u bílých odrůd o 1,2 g/l, nyní jsou v průměru 6,8 g/l a stejnou hodnotu mají i modré odrůdy. Hodnota pH zůstává v průměru stejná jako minulý týden a to je 3,3 u bílých a 3,4 u modrých odrůd.
V grafu níže můžeme pozorovat u Tramínu červeného postupný pokles kyselin během dozrávání v 36-38. týdnu.
Prakticky stejný vývoj pozorovaných hodnot, jako v minulém týdnu, můžeme pozorovat ve Slovácké i Znojemské podoblasti. V těchto dvou podoblastech došlo k nejvyššímu nárustu cukernatosti a zároveň nejvyššímu poklesu titrovatelných kyselin.
38. týden 2023 | Cukernatost (°NM) | Potenciální alkohol (% obj.) | Titrovatelné kyseliny (g/l) | pH | Kyselina jablečná (g/l) | ||
Slovácká | 18,6 | 11,4 | 9,4 | 3,3 | 5,9 | ||
Znojemská | 18,5 | 11,3 | 9,4 | 3,0 | 3,3 |
V tabulce níže najdete kompletní výsledky analýz ze všech podoblastí.
Předsběrová analýza hroznů 38. týden
Odrůda / naměřená hodnota | Oblast sběru | Cukernatost (°NM) | Glu+Fru (g/l) | Potenciální alkohol (% obj.) | Titrovatelné kyseliny (g/l) | pH | Kyselina vinná (g/l) | Kyselina jablečná (g/l) | Ammonia (mg/l) | YAN (mg/l) |
PODOBLAST VELKOPAVLOVICKÁ | ||||||||||
MT | Velké Bílovice | POSBÍRÁNO | ||||||||
MT | Čejkovice | POSBÍRÁNO | ||||||||
VZ | Velké Bílovice | 19,0 | 198,9 | 11,8 | 5,4 | 3,34 | 7,2 | 1,5 | 94 | 248 |
VZ | Čejkovice | 16,0 | 168,6 | 10,0 | 6,2 | 3,14 | 7,0 | 1,3 | 48 | 129 |
TČ | Velké Bílovice | 21,5 | 224,5 | 13,3 | 4,0 | 3,75 | 4,9 | 2,9 | 137 | 446 |
TČ | Čejkovice | 20,0 | 207,5 | 12,3 | 5,0 | 3,35 | 6,6 | 1,5 | 127 | 328 |
SG | Velké Bílovice | POSBÍRÁNO | ||||||||
SG | Čejkovice | 18,0 | 185,9 | 11,1 | 8,7 | 3,02 | 7,2 | 4,2 | 49 | 142 |
RR | Velké Bílovice | 16,5 | 172,4 | 10,3 | 7,6 | 3,16 | 8,3 | 2,7 | 110 | 235 |
RR | Čejkovice | 18,0 | 185,5 | 11,0 | 9,6 | 2,98 | 9,0 | 3,8 | 141 | 272 |
CHA | Velké Bílovice | 21,0 | 216,5 | 12,9 | 5,6 | 3,53 | 5,8 | 3,0 | 63 | 259 |
CHA | Čejkovice | 17,5 | 182,0 | 10,8 | 9,6 | 3,26 | 7,4 | 5,5 | 112 | 284 |
FR | Velké Bílovice | 15,0 | 158,0 | 9,4 | 7,5 | 3,38 | 7,7 | 3,9 | 100 | 291 |
FR | Čejkovice | NEDODÁNO | ||||||||
RM | Velké Bílovice | 20,5 | 213,8 | 12,7 | 6,3 | 3,30 | 6,7 | 2,5 | 37 | 146 |
RM | Čejkovice | NEDODÁNO | ||||||||
ZW | Velké Bílovice | 17,5 | 183,7 | 10,9 | 6,2 | 3,26 | 6,8 | 2,1 | 48 | 181 |
ZW | Čejkovice | NEDODÁNO | ||||||||
CSG | Velké Bílovice | 16,0 | 169,9 | 10,1 | 6,0 | 3,47 | 6,2 | 3,1 | 120 | 280 |
CSG | Čejkovice | NEDODÁNO | ||||||||
PODOBLAST MIKULOVSKÁ | ||||||||||
MT | Mikulov | NEDODÁNO | ||||||||
MT | Lednice | 18,5 | 193,0 | 11,5 | 4,9 | 3,49 | 6,1 | 1,3 | 72 | 232 |
VZ | Mikulov | NEDODÁNO | ||||||||
VZ | Lednice | 17,0 | 179,3 | 10,7 | 6,9 | 3,08 | 7,9 | 1,4 | 60 | 141 |
TČ | Perná | 22,0 | 225,3 | 13,4 | 4,9 | 3,33 | 6,0 | 2,4 | 44 | 167 |
TČ | Lednice | 20,5 | 212,1 | 12,6 | 5,9 | 3,18 | 6,4 | 1,6 | 54 | 146 |
SG | Mikulov | 16,5 | 174,0 | 10,3 | 5,4 | 3,47 | 6,2 | 3,1 | 104 | 342 |
SG | Lednice | 21,5 | 224,8 | 13,4 | 4,9 | 3,23 | 6,9 | 1,0 | 24 | 96 |
RR | Bavory | 18,0 | 188,4 | 11,2 | 9,5 | 2,92 | 9,4 | 3,8 | 58 | 126 |
RR | Lednice | 17,5 | 184,5 | 11,0 | 8,9 | 3,02 | 9,3 | 2,7 | 36 | 80 |
CHA | Perná | 19,5 | 202,5 | 12,0 | 5,5 | 3,45 | 5,9 | 3,3 | 38 | 191 |
CHA | Lednice | 19,5 | 209,0 | 12,4 | 5,5 | 3,29 | 5,2 | 2,1 | 25 | 105 |
FR | Mikulov | NEDODÁNO | ||||||||
FR | Lednice | 15,5 | 162,6 | 9,7 | 7,2 | 3,12 | 9,8 | 1,2 | 25 | 89 |
RM | Bavory | NEDODÁNO | ||||||||
RM | Lednice | 17,5 | 181,7 | 10,8 | 7,1 | 3,44 | 7,8 | 2,8 | 72 | 239 |
PODOBLAST SLOVÁCKÁ | ||||||||||
VZ | Strážnice | 18,0 | 187,3 | 11,1 | 7,1 | 3,41 | 7,4 | 4,0 | 82 | 270 |
PA | Sudoměřice | 20,0 | 199,7 | 11,9 | 9,9 | 3,31 | 5,7 | 7,5 | 159 | 437 |
RR | Petrov | 17,5 | 178,4 | 10,6 | 11,0 | 3,15 | 7,7 | 6,9 | 148 | 348 |
SG | Strážnice | 18,0 | 183,1 | 10,9 | 11,9 | 3,09 | 7,7 | 8,0 | 105 | 306 |
CHA | Sudoměřice | 18,5 | 191,9 | 11,4 | 8,7 | 3,32 | 6,2 | 5,6 | 77 | 240 |
FR | Sudoměřice | 17,0 | 177,9 | 10,6 | 9,9 | 3,01 | 9,2 | 4,4 | 54 | 136 |
RM | Sudoměřice | 21,5 | 219,8 | 13,1 | 7,3 | 3,52 | 5,7 | 4,8 | 63 | 235 |
PODOBLAST MALOKARPATSKÁ (SK) | ||||||||||
MT | Svatý Júr | POSBÍRÁNO | ||||||||
VZ | Svatý Júr | POSBÍRÁNO | ||||||||
TČ | Svatý Júr | 22,5 | 231,1 | 13,7 | 3,8 | 3,39 | 5,3 | 1,2 | 47 | 193 |
SG | Svatý Júr | POSBÍRÁNO | ||||||||
RR | Svatý Júr | POSBÍRÁNO | ||||||||
CHA | Svatý Júr | 21,5 | 220,1 | 13,1 | 5,7 | 3,43 | 5,8 | 3,0 | 53 | 235 |
FR | Svatý Júr | 17,0 | 178,5 | 10,6 | 6,7 | 3,31 | 5,1 | 3,5 | 44 | 184 |
PODOBLAST VELKOPAVLOVICKÁ | ||||||||||
FR | Velké Pavlovice | 18,0 | 188,5 | 11,2 | 7,2 | 3,39 | 6,1 | 3,3 | 78 | 239 |
RM | Velké Pavlovice | 21,0 | 212,8 | 12,6 | 5,5 | 3,55 | 5,5 | 2,6 | 50 | 192 |
ZW | Velké Pavlovice | 18,5 | 191,2 | 11,4 | 6,1 | 3,31 | 7,7 | 1,6 | 40 | 139 |
CSG | Velké Pavlovice | 18,0 | 186,6 | 11,1 | 7,4 | 3,48 | 6,3 | 4,8 | 106 | 273 |
PODOBLAST ZNOJEMSKÁ | ||||||||||
SG | Dobšice | 19,5 | 199,8 | 11,9 | 8,3 | 3,03 | 6,1 | 2,6 | - | 209 |
TČ | Dobšice | 19,5 | 199,9 | 11,9 | 8,8 | 3,13 | 6,9 | 3,3 | - | 271 |
NG | Dobšice | 18,5 | 186,4 | 11,1 | 9,9 | 3,12 | 6,7 | 3,7 | - | 210 |
RŠ | Dobšice | 20,0 | 209,2 | 12,4 | 9,2 | 3,11 | 6,8 | 3,4 | - | 280 |
RR | Dobšice | 17,0 | 177,2 | 10,5 | 10,8 | 2,83 | 8,9 | 3,5 | - | 149 |
RV | Dobšice | 17,5 | 181,0 | 10,8 | 12,1 | 2,87 | 9,9 | 4,3 | - | 125 |
MT | Dobšice | 19,0 | 195,8 | 11,6 | 6,5 | 3,18 | 4,6 | 1,4 | - | 173 |
VZ | Dyje | 17,5 | 179,2 | 10,7 | 9,4 | 3,09 | 6,6 | 3,3 | - | 227 |
SV | Dyje | 18,0 | 185,0 | 11,0 | 9,4 | 3,05 | 5,4 | 3,9 | - | 203 |
Pozn. ZOBRAZENÍ grafů a tabulek v plné šířce není možné na většině mobilních zařízeních (různá šířka).
V případě jejich použití doporučujeme kompletní zprávu stáhnout v pdf ZDE.
Pro více informací k analýze kontaktuje Ing. et Mgr. Michaela Osičková
E-mail: enolog@vinarskepotreby.cz
E-mail: enolog@vinarskepotreby.cz