Nabídka produktů
Košík0

V košíku zatím nic není

Nejprodávanější zboží

Způsoby doručení

  • Osobní odběr 17 Kč
  • Česká pošta od 85 Kč
  • Zásilkovna 73 Kč
  • Přepravní služba od 115 Kč
Předsběrová analýza 38. týden

Předsběrová analýza 38. týden

Vinice

Z pohledu zvyšování cukernatosti počasí není optimální a očekávaný nárust obsahu cukrů se nekoná.

Předpověď počasí v následujících dnech hlásí oblačno s občasnými přeháňkami a v příštím týdnu s deštěm. Teploty v noci se mají v průměru pohybovat kolem 8 °C a průměrné denní teploty kolem 16 °C. Předpověď počasí zatím neukazuje příliš příznivé vyhlídky pro vinohradníky.



Z pohledu zvyšování cukernatosti počasí není optimální a očekávaný nárust obsahu cukrů se nekoná. Průměrně se zvýšila cukernatost za týden napříč všemi bílými odrůdami pouze o 0,5 °NM. V některých sledovaných případech dokonce klesla, což může být ovlivněno především četnými dešťovými srážkami.  Modré odrůdy mají průměrný nárust cukernatosti o něco málo vyšší, o 1,2°NM. Průměrné hodnoty cukernatosti jsou vyrovnané a napříč všemi podoblastmi pohybují kolem 17,5 °NM.



S výraznějším ochlazením v noci může zpomalit pokles kyseliny jablečné. To můžeme pozorovat i na prováděných rozborech, kdy kyselina jablečná u bílých i modrých odrůd je na průměrně stejné hodnotě jako minulý týden. Nízký obsah kyseliny jablečné může u bílých odrůd může způsobovat plochá a fádní vína, proto doporučujeme sledovávání organických kyselin i u moštů. Titrovatelné kyseliny jsou v průměru 7,0 g/l v bílých odrůd a 7,9 g/l u červených odrůd. Hodnota pH zůstává v průměru stejná jako minulý týden a to je 3,3 u bílých i modrých odrůd, což souvisí s tím, že průměrná hodnota kyselin se nijak výrazně neposunula, paradoxně za týden vzrostla, i když jen o 0,2 g/l.
O některých přípravcích proti hnilobě je známé, že mohou zvyšovat hodnotu pH moštu. Je proto vhodné ho na zrající hrozny aplikovat pouze jednou, a ne vícekrát po sobě, i když velmi dobře účinkuje. Doporučujeme omezení jeho použití u odrůd, které mají obecně vyšší hodnoty pH, což jsou Tramíny, Muškáty, Müllery Thurgau, Rulandské.
Asimilovatelný dusík je podíl dusíkatých látek v bobulích révy vinné, které mohou kvasinky využívat v průběhu alkoholového kvašení. Nejvýznamnější zastoupení asimilovatelného dusíku se nachází v dužnině (60-65 %), pak ve slupce a semenech. Problémy s nedostatkem asimilovatelného dusíku jsou proto závažnější u bílých odrůd s ohledem na zpracování hroznů. Předfermentační macerace bílých hroznů nebo macerace modrých hroznů uvolňuje asimilovatelný dusík výrazněji z dužniny a také ze slupky, a proto u tohoto typu vín nebývají problémy s nedostatkem asimilovatelného dusíku.
Minimální hodnota asimilovatelného dusíku pro úspěšné kvašení moštů je 150 mg/l. Potřeba kvasinek na konkrétní množství asimilovatelného dusíku v hroznech se většinou řídí podle cukernatosti hroznů. Následující tabulka ukazuje orientační potřebu asimilovatelného dusíku ve vztahu k cukernatosti moštu.

Potřeba asimilovatelného dusíku v závislosti na cukernatosti moštu.
Cukernatost moštu (°NM)Potřebný asimilovatelný dusík (mg/l)
20,0175
21,0200
22,0225
23,0250

Nyní je stále průměrný obsah asimilovatelného dusíku kolem 180 mg/l. Průměrné hodnoty v loňském roce byly v tomto období kolem 275 mg/l.

Stále doporučujeme sledovat zdravotní stav hroznů na vinicích a v případě vadnutí nebo začínající hniloby neotálet se sběrem. Hnilobou aktuálně trpí nejvíce Neuburské, Rulandské šedé, Rulandské bílé a Tramíny.
 

V tabulce níže najdete kompletní výsledky analýz ze všech podoblastí. Komentář i tabulku v pdf. zobrazíte ZDE.
 

OdrůdaOblast sběruCukernatost (°NM)Glu+Fru (g/l)Potenciální alkohol           (% obj.)Titrovatelné kyseliny
(g/l)
pHKyselina vinná      (g/l)Kyselina jablečná (g/l)Ammonia (mg/l)YAN
(mg/l)
PODOBLAST VELKOPAVLOVICKÁ
MTVelké BílovicePOSBÍRÁNO
MTČejkovicePOSBÍRÁNO
VZVelké Bílovice15,0157,89,46,33,398,02,188205
VZČejkovice17,5176,610,55,83,348,21,361171
Velké BílovicePOSBÍRÁNO
Čejkovice16,5168,210,05,13,418,60,875175
SGVelké BílovicePOSBÍRÁNO
SGČejkovice22,0221,113,16,53,337,73,126109
RRVelké Bílovice19,0194,111,57,83,399,13,088208
RRČejkovice15,5158,39,49,03,1110,42,580135
CHAVelké Bílovice20,5206,912,36,73,487,83,766229
CHAČejkovice19,5197,011,79,13,358,45,6102289
FRVelké Bílovice18,0186,211,17,23,368,93,388263
FRČejkovice18,5190,011,36,93,388,43,0103329
FRVelké Pavlovice17,0186,511,17,43,397,43,767197
RMVelké Bílovice14,5158,09,48,23,279,02,966160
RMČejkovice18,0185,111,07,23,347,54,347168
RMVelké PavlovicePOSBÍRÁNO
ZWVelké Bílovice14,0154,19,28,43,089,82,067145
ZWČejkovice19,5197,211,76,43,318,92,281223
ZWVelké Pavlovice17,0183,710,96,73,248,32,450164
CGSVelké Bílovice15,5162,29,68,23,348,94,3130260
CSGČejkovice14,0143,78,510,03,2010,24,553120
CSGVelké Pavlovice17,0178,410,69,33,387,76,4190132
PODOBLAST MIKULOVSKÁ
MTMikulovPOSBÍRÁNO
MTLednice17,0178,510,65,63,377,51,465203
VZMikulov21,0212,512,64,83,467,31,935159
VZLednice9,5100,86,010,13,0711,91,45680
Perná19,0193,011,55,83,497,13,472231
Lednice19,0208,312,46,53,287,81,673190
SGMikulov23,0232,113,85,83,467,13,243164
SGLednice23,5236,114,05,13,446,91,831114
RRBavory15,5155,59,211,13,1010,44,9100186
RRLednice18,0184,110,97,93,178,53,270152
CHAPernáPOSBÍRÁNO
CHALednice20,5208,212,46,93,357,03,519118
RMLednice9,5104,66,27,53,397,72,954108
FRMikulov17,0178,410,66,33,218,52,222113
FRLednice17,5181,310,87,23,229,51,2850
PODOBLAST SLOVÁCKÁ
VZStrážnice16,5172,610,36,73,368,32,755163
PASudoměřice19,0194,611,69,33,287,46,880249
RRPetrov17,0174,910,410,73,219,45,891204
SGStrážnice18,0186,911,18,33,327,75,780238
CHAStrážnice19,0196,911,77,63,397,44,742171
RMSudoměřice17,0172,010,29,43,397,86,195295
FRSudoměřice16,5172,110,28,73,338,84,357165
PODOBLAST MALOKARPATSKÁ (SK)
MTSvatý JúrPOSBÍRÁNO
Svatý JúrPOSBÍRÁNO
SGSvatý JúrPOSBÍRÁNO
RRSvatý Júr19,0199,111,86,23,377,22,426101
CHASvatý JúrPOSBÍRÁNO
FRSvatý Júr17,5185,111,05,83,476,23,263223
 
Pro více informací k analýze kontaktuje Ing. et Mgr. Michaela Osičková
E-mail: enolog@vinarskepotreby.cz

---------------------------------------------------------------------------------------------

Co je BS předsběrová analýza hroznů?

Stejně jako v předchozích 9 letech jednou týdně až do konce sklizně bezplatně zveřejňujeme výsledky laboratorních rozborů moštu z různých odrůd révy ze čtyř vinařských podoblastí: Mikulovské, Slovácké, Velkopavlovické a na Slovensku v Malokarpatské podoblasti.

Pro určení optimálního termínu sklizně jsou mimo samotné cukernatosti důležité také hodnoty pH, titrovatelných a organických kyselin. Přestože není analýza provedena přímo na vinici každého konkrétního vinaře, poskytuje pěstitelům řadu praktických a užitečných informací.

Analýzy zveřejňujeme každý týden na www.vinarskepotreby.cz.

Předsběrové analýzy jsou pro tuzemské vinaře užitečným pomocníkem při určování vhodného okamžiku pro zahájení sběru hroznů jednotlivých odrůd.