Nabídka produktů
Košík0

V košíku zatím nic není

Nejprodávanější zboží

Způsoby doručení

  • Osobní odběr 17 Kč
  • Česká pošta od 85 Kč
  • Zásilkovna 73 Kč
  • Přepravní služba od 115 Kč
Předsběrová analýza 41. týden

Předsběrová analýza 41. týden

Vinice

Vinobraní letos bylo rychlé a spoustu vinařů už čekají poslední sběry, předsběrová analýza roku 2023 je tedy u konce.

Užíváme si relativně příjemný týden, i když rána už jsou chladnější.  S příchodem víkendu dorazí přeháňky. V dalším týdnu teploty spadnou na průměrných 10 °C a noční teploty se budou blížit až k nule.



Vinobraní letos bylo opravdu rychlé a spoustu vinařů už čekají poslední sběry. Jak můžeme vidět v přehledu tabulky sbíraných odrůd, již nám toho moc nezbylo k analýzám. Většina bílých odrůd je posbíraná. Na začátku týdne zůstali ke sběru už jen Veltlínské zelené a Ryzlink rýnský. Modré odrůdy již hodně zasychají a scvrkávají se, dřevnatí stopky. Pokud byly odvedeny dobře agrotechnické práce, byly hrozny ve výborné kvalitě. Vzhledem k tomu, že letos je úroda nižší než minulý rok, dosahovaly mnohdy hrozny i vyšší cukernatosti.
Cukernatost u zbylých sledovaných bílých odrůd, Veltlínského zeleného a Ryzlinku rýnského, se v průměru pohybuje na 20,8 °NM. Oproti minulému týdnu se pouze nepatrně nezvýšila. Titrovatelné kyseliny u ryzlinků se výrazněji nezměnily a u Veltlínského klesly na průměrných 4,6 g/l, což je již opravdu nízká hodnota a připomínáme možnost dokyselování moštů a úpravu pH.
Modré odrůdy dosahují průměrné cukernatosti 21,8 °NM, za týden se zvýšila o 2,1 °NM. Nadále docházelo k poklesu titrovatelných kyselin o 0,6 g/l na průměrných 5,4 g/l. Modré odrůdy mají ideální poměry kyseliny vinné a jablečné.

V grafu níže vidíme vývoj cukernatosti u Cabernetu Sauvignon v průběhu čtyř týdnů ve Velkopavlovické podoblasti.

Hodnoty pH jsou v rozmezí mezi 3,20 – 3,60. Tento parametr je důležité sledovat před kvašením moštů. Vhodná úprava pH může příznivě působit na stabilizaci barviv, harmonizaci taninů a výraznějšímu aroma.
V laboratoři BS vinařské potřeby se u moštů věnujeme i sledování hodnot kyseliny glukonové jako prekurzoru nežádoucí plísně šedé. Bohužel u téměř všech sledovaných odrůd, které jsme měli tento týden možnost ještě analyzovat, se hodnoty kyseliny glukonové blíží k hranici 0,5 g/l. To již indikuje počáteční plísňovou infekci. V moštech se může projevit jako kyselá chuť a má negativní vliv na kvalitu vína. U moštu, kde je koncentrace kyseliny glukonové vyšší, se setkáme se špatnou fermentací v důsledku vyčerpání živin. Její zvýšený obsah mimo jiné ztěžuje i ochranu moštu před oxidací. Včasná detekce zvýšené kyseliny glukonové umožňuje určit nejvhodnější strategii výroby vína. Siřičitany totiž proti aktivitě enzymů z plísní mají snížený účinek, proto je vhodnější aplikace taninů pro ochranu před oxidací. Důležité je mošty co nejdříve odkalit, což zlepší čiřitelnost a následně i filtrovatelnost.
Nejvíce práce před sebou ještě mají ve Znojemské podoblasti. Dle analytik můžeme usoudit, že dozrávání hroznů je na vrcholu. Cukernatosti se zde zvýšily nejvíce, průměrně o 2,3°NM, titrovatelné kyseliny klesly o 0,6 g/l na průměrných 6,9 g/l. Poměry organických kyselin jsou téměř ideální a hodnoty pH se pohybují kolem 3,1.
V následujícím grafu je porovnání vývoje cukernatostí ve všech podoblastech.

Předsběrová analýza roku 2023 je u konce. Přejeme vám úspěšné dokončení sběru hroznů, bezproblémové zpracování ve sklepě a věříme, že výsledek vaší celoroční práce se odrazí na kvalitních vínech nového ročníku.


V tabulce níže najdete kompletní výsledky analýz ze všech podoblastí. 

Předsběrová analýza hroznů 41. týden

OdrůdaOblast sběruCukernatost (°NM)Glu+Fru (g/l)Potenciální alkohol           (% obj.)Titrovatelné kyseliny
(g/l)
pHKyselina vinná      (g/l)Kyselina jablečná (g/l)Ammonia (mg/l)YAN
(mg/l)
PODOBLAST VELKOPAVLOVICKÁ
MTVelké BílovicePOSBÍRÁNO
MTČejkovicePOSBÍRÁNO
VZVelké BílovicePOSBÍRÁNO
VZČejkovicePOSBÍRÁNO
Velké BílovicePOSBÍRÁNO
ČejkovicePOSBÍRÁNO
SGVelké BílovicePOSBÍRÁNO
SGČejkovicePOSBÍRÁNO
RRVelké BílovicePOSBÍRÁNO
RRČejkovicePOSBÍRÁNO
CHAVelké BílovicePOSBÍRÁNO
CHAČejkovicePOSBÍRÁNO
FRVelké BílovicePOSBÍRÁNO
FRČejkovicePOSBÍRÁNO
FRVelké PavlovicePOSBÍRÁNO
RMVelké Bílovice24,0245,714,65,43,335,32,335164
RMČejkovicePOSBÍRÁNO
RMVelké PavlovicePOSBÍRÁNO
ZWVelké Bílovice20,0208,312,45,43,316,51,437163
ZWVelké Pavlovice21,0213,212,75,33,286,51,235137
CGSVelké Bílovice20,5205,812,25,03,595,72,4102265
CSGČejkovicePOSBÍRÁNO
CSGVelké Pavlovice21,0212,812,65,03,645,03,179242
PODOBLAST MIKULOVSKÁ
MTMikulovPOSBÍRÁNO
MTLednicePOSBÍRÁNO
VZMikulovPOSBÍRÁNO
VZLednice21,5223,213,34,63,256,51,033134
PernáPOSBÍRÁNO
LednicePOSBÍRÁNO
SGMikulovPOSBÍRÁNO
SGLednicePOSBÍRÁNO
RRBavory21,0218,113,07,93,198,52,347124
RRLednice21,0219,513,06,13,186,71,947153
CHAPernáPOSBÍRÁNO
CHALednicePOSBÍRÁNO
RMLednicePOSBÍRÁNO
FRMikulov24,0248,114,74,53,325,91,632162
FRLednice20,5211,512,64,83,275,80,6580
PODOBLAST SLOVÁCKÁ
VZStrážnicePOSBÍRÁNO
PASudoměřicePOSBÍRÁNO
RRPetrov20,5207,312,38,73,166,65,7117349
SGStrážnicePOSBÍRÁNO
CHAStrážnicePOSBÍRÁNO
RMSudoměřicePOSBÍRÁNO
FRSudoměřice21,5217,612,98,43,166,34,985247
PODOBLAST MALOKARPATSKÁ (SK)
MTSvatý JúrPOSBÍRÁNO
Svatý JúrPOSBÍRÁNO
SGSvatý JúrPOSBÍRÁNO
RRSvatý JúrPOSBÍRÁNO
CHASvatý JúrPOSBÍRÁNO
FRSvatý JúrPOSBÍRÁNO
PODOBLAST ZNOJEMSKÁ
SGDobšicePOSBÍRÁNO
Dobšice23,5236,114,05,43,384,02,2-335
NGDobšicePOSBÍRÁNO
DobšicePOSBÍRÁNO
RRDobšice24,0240,014,37,52,975,02,4-165
RVDobšice22,0222,713,57,02,995,22,1-169
MTDobšicePOSBÍRÁNO
VZDyje21,0211,912,67,53,215,52,7-273
SVDyje19,0196,711,75,63,292,32,7-276

Pozn. ZOBRAZENÍ grafů a tabulek v plné šířce není možné na většině mobilních zařízeních (různá šířka).
V případě jejich použití doporučujeme kompletní zprávu stáhnout v pdf 
ZDE.

 
Pro více informací k analýze kontaktuje Ing. et Mgr. Michaela Osičková
E-mail: enolog@vinarskepotreby.cz

---------------------------------------------------------------------------------------------

Co je BS předsběrová analýza hroznů?

Stejně jako v předchozích 9 letech jednou týdně až do konce sklizně bezplatně zveřejňujeme výsledky laboratorních rozborů moštu z různých odrůd révy ze čtyř vinařských podoblastí: Mikulovské, Slovácké, Velkopavlovické a na Slovensku v Malokarpatské podoblasti.

Pro určení optimálního termínu sklizně jsou mimo samotné cukernatosti důležité také hodnoty pH, titrovatelných a organických kyselin. Přestože není analýza provedena přímo na vinici každého konkrétního vinaře, poskytuje pěstitelům řadu praktických a užitečných informací.

Analýzy zveřejňujeme každý týden na www.vinarskepotreby.cz.

Předsběrové analýzy jsou pro tuzemské vinaře užitečným pomocníkem při určování vhodného okamžiku pro zahájení sběru hroznů jednotlivých odrůd.