Předsběrová analýza 41. týden
Vinobraní letos bylo rychlé a spoustu vinařů už čekají poslední sběry, předsběrová analýza roku 2023 je tedy u konce.
Užíváme si relativně příjemný týden, i když rána už jsou chladnější. S příchodem víkendu dorazí přeháňky. V dalším týdnu teploty spadnou na průměrných 10 °C a noční teploty se budou blížit až k nule.
Vinobraní letos bylo opravdu rychlé a spoustu vinařů už čekají poslední sběry. Jak můžeme vidět v přehledu tabulky sbíraných odrůd, již nám toho moc nezbylo k analýzám. Většina bílých odrůd je posbíraná. Na začátku týdne zůstali ke sběru už jen Veltlínské zelené a Ryzlink rýnský. Modré odrůdy již hodně zasychají a scvrkávají se, dřevnatí stopky. Pokud byly odvedeny dobře agrotechnické práce, byly hrozny ve výborné kvalitě. Vzhledem k tomu, že letos je úroda nižší než minulý rok, dosahovaly mnohdy hrozny i vyšší cukernatosti.
Cukernatost u zbylých sledovaných bílých odrůd, Veltlínského zeleného a Ryzlinku rýnského, se v průměru pohybuje na 20,8 °NM. Oproti minulému týdnu se pouze nepatrně nezvýšila. Titrovatelné kyseliny u ryzlinků se výrazněji nezměnily a u Veltlínského klesly na průměrných 4,6 g/l, což je již opravdu nízká hodnota a připomínáme možnost dokyselování moštů a úpravu pH.
Modré odrůdy dosahují průměrné cukernatosti 21,8 °NM, za týden se zvýšila o 2,1 °NM. Nadále docházelo k poklesu titrovatelných kyselin o 0,6 g/l na průměrných 5,4 g/l. Modré odrůdy mají ideální poměry kyseliny vinné a jablečné.
V grafu níže vidíme vývoj cukernatosti u Cabernetu Sauvignon v průběhu čtyř týdnů ve Velkopavlovické podoblasti.
Hodnoty pH jsou v rozmezí mezi 3,20 – 3,60. Tento parametr je důležité sledovat před kvašením moštů. Vhodná úprava pH může příznivě působit na stabilizaci barviv, harmonizaci taninů a výraznějšímu aroma.
V laboratoři BS vinařské potřeby se u moštů věnujeme i sledování hodnot kyseliny glukonové jako prekurzoru nežádoucí plísně šedé. Bohužel u téměř všech sledovaných odrůd, které jsme měli tento týden možnost ještě analyzovat, se hodnoty kyseliny glukonové blíží k hranici 0,5 g/l. To již indikuje počáteční plísňovou infekci. V moštech se může projevit jako kyselá chuť a má negativní vliv na kvalitu vína. U moštu, kde je koncentrace kyseliny glukonové vyšší, se setkáme se špatnou fermentací v důsledku vyčerpání živin. Její zvýšený obsah mimo jiné ztěžuje i ochranu moštu před oxidací. Včasná detekce zvýšené kyseliny glukonové umožňuje určit nejvhodnější strategii výroby vína. Siřičitany totiž proti aktivitě enzymů z plísní mají snížený účinek, proto je vhodnější aplikace taninů pro ochranu před oxidací. Důležité je mošty co nejdříve odkalit, což zlepší čiřitelnost a následně i filtrovatelnost.
Nejvíce práce před sebou ještě mají ve Znojemské podoblasti. Dle analytik můžeme usoudit, že dozrávání hroznů je na vrcholu. Cukernatosti se zde zvýšily nejvíce, průměrně o 2,3°NM, titrovatelné kyseliny klesly o 0,6 g/l na průměrných 6,9 g/l. Poměry organických kyselin jsou téměř ideální a hodnoty pH se pohybují kolem 3,1.
V následujícím grafu je porovnání vývoje cukernatostí ve všech podoblastech.
Předsběrová analýza roku 2023 je u konce. Přejeme vám úspěšné dokončení sběru hroznů, bezproblémové zpracování ve sklepě a věříme, že výsledek vaší celoroční práce se odrazí na kvalitních vínech nového ročníku.
V tabulce níže najdete kompletní výsledky analýz ze všech podoblastí.
Předsběrová analýza hroznů 41. týden
Odrůda | Oblast sběru | Cukernatost (°NM) | Glu+Fru (g/l) | Potenciální alkohol (% obj.) | Titrovatelné kyseliny (g/l) | pH | Kyselina vinná (g/l) | Kyselina jablečná (g/l) | Ammonia (mg/l) | YAN (mg/l) |
PODOBLAST VELKOPAVLOVICKÁ | ||||||||||
MT | Velké Bílovice | POSBÍRÁNO | ||||||||
MT | Čejkovice | POSBÍRÁNO | ||||||||
VZ | Velké Bílovice | POSBÍRÁNO | ||||||||
VZ | Čejkovice | POSBÍRÁNO | ||||||||
TČ | Velké Bílovice | POSBÍRÁNO | ||||||||
TČ | Čejkovice | POSBÍRÁNO | ||||||||
SG | Velké Bílovice | POSBÍRÁNO | ||||||||
SG | Čejkovice | POSBÍRÁNO | ||||||||
RR | Velké Bílovice | POSBÍRÁNO | ||||||||
RR | Čejkovice | POSBÍRÁNO | ||||||||
CHA | Velké Bílovice | POSBÍRÁNO | ||||||||
CHA | Čejkovice | POSBÍRÁNO | ||||||||
FR | Velké Bílovice | POSBÍRÁNO | ||||||||
FR | Čejkovice | POSBÍRÁNO | ||||||||
FR | Velké Pavlovice | POSBÍRÁNO | ||||||||
RM | Velké Bílovice | 24,0 | 245,7 | 14,6 | 5,4 | 3,33 | 5,3 | 2,3 | 35 | 164 |
RM | Čejkovice | POSBÍRÁNO | ||||||||
RM | Velké Pavlovice | POSBÍRÁNO | ||||||||
ZW | Velké Bílovice | 20,0 | 208,3 | 12,4 | 5,4 | 3,31 | 6,5 | 1,4 | 37 | 163 |
ZW | Velké Pavlovice | 21,0 | 213,2 | 12,7 | 5,3 | 3,28 | 6,5 | 1,2 | 35 | 137 |
CGS | Velké Bílovice | 20,5 | 205,8 | 12,2 | 5,0 | 3,59 | 5,7 | 2,4 | 102 | 265 |
CSG | Čejkovice | POSBÍRÁNO | ||||||||
CSG | Velké Pavlovice | 21,0 | 212,8 | 12,6 | 5,0 | 3,64 | 5,0 | 3,1 | 79 | 242 |
PODOBLAST MIKULOVSKÁ | ||||||||||
MT | Mikulov | POSBÍRÁNO | ||||||||
MT | Lednice | POSBÍRÁNO | ||||||||
VZ | Mikulov | POSBÍRÁNO | ||||||||
VZ | Lednice | 21,5 | 223,2 | 13,3 | 4,6 | 3,25 | 6,5 | 1,0 | 33 | 134 |
TČ | Perná | POSBÍRÁNO | ||||||||
TČ | Lednice | POSBÍRÁNO | ||||||||
SG | Mikulov | POSBÍRÁNO | ||||||||
SG | Lednice | POSBÍRÁNO | ||||||||
RR | Bavory | 21,0 | 218,1 | 13,0 | 7,9 | 3,19 | 8,5 | 2,3 | 47 | 124 |
RR | Lednice | 21,0 | 219,5 | 13,0 | 6,1 | 3,18 | 6,7 | 1,9 | 47 | 153 |
CHA | Perná | POSBÍRÁNO | ||||||||
CHA | Lednice | POSBÍRÁNO | ||||||||
RM | Lednice | POSBÍRÁNO | ||||||||
FR | Mikulov | 24,0 | 248,1 | 14,7 | 4,5 | 3,32 | 5,9 | 1,6 | 32 | 162 |
FR | Lednice | 20,5 | 211,5 | 12,6 | 4,8 | 3,27 | 5,8 | 0,6 | 5 | 80 |
PODOBLAST SLOVÁCKÁ | ||||||||||
VZ | Strážnice | POSBÍRÁNO | ||||||||
PA | Sudoměřice | POSBÍRÁNO | ||||||||
RR | Petrov | 20,5 | 207,3 | 12,3 | 8,7 | 3,16 | 6,6 | 5,7 | 117 | 349 |
SG | Strážnice | POSBÍRÁNO | ||||||||
CHA | Strážnice | POSBÍRÁNO | ||||||||
RM | Sudoměřice | POSBÍRÁNO | ||||||||
FR | Sudoměřice | 21,5 | 217,6 | 12,9 | 8,4 | 3,16 | 6,3 | 4,9 | 85 | 247 |
PODOBLAST MALOKARPATSKÁ (SK) | ||||||||||
MT | Svatý Júr | POSBÍRÁNO | ||||||||
TČ | Svatý Júr | POSBÍRÁNO | ||||||||
SG | Svatý Júr | POSBÍRÁNO | ||||||||
RR | Svatý Júr | POSBÍRÁNO | ||||||||
CHA | Svatý Júr | POSBÍRÁNO | ||||||||
FR | Svatý Júr | POSBÍRÁNO | ||||||||
PODOBLAST ZNOJEMSKÁ | ||||||||||
SG | Dobšice | POSBÍRÁNO | ||||||||
TČ | Dobšice | 23,5 | 236,1 | 14,0 | 5,4 | 3,38 | 4,0 | 2,2 | - | 335 |
NG | Dobšice | POSBÍRÁNO | ||||||||
RŠ | Dobšice | POSBÍRÁNO | ||||||||
RR | Dobšice | 24,0 | 240,0 | 14,3 | 7,5 | 2,97 | 5,0 | 2,4 | - | 165 |
RV | Dobšice | 22,0 | 222,7 | 13,5 | 7,0 | 2,99 | 5,2 | 2,1 | - | 169 |
MT | Dobšice | POSBÍRÁNO | ||||||||
VZ | Dyje | 21,0 | 211,9 | 12,6 | 7,5 | 3,21 | 5,5 | 2,7 | - | 273 |
SV | Dyje | 19,0 | 196,7 | 11,7 | 5,6 | 3,29 | 2,3 | 2,7 | - | 276 |
Pozn. ZOBRAZENÍ grafů a tabulek v plné šířce není možné na většině mobilních zařízeních (různá šířka).
V případě jejich použití doporučujeme kompletní zprávu stáhnout v pdf ZDE.
E-mail: enolog@vinarskepotreby.cz
---------------------------------------------------------------------------------------------
Co je BS předsběrová analýza hroznů?
Stejně jako v předchozích 9 letech jednou týdně až do konce sklizně bezplatně zveřejňujeme výsledky laboratorních rozborů moštu z různých odrůd révy ze čtyř vinařských podoblastí: Mikulovské, Slovácké, Velkopavlovické a na Slovensku v Malokarpatské podoblasti.
Pro určení optimálního termínu sklizně jsou mimo samotné cukernatosti důležité také hodnoty pH, titrovatelných a organických kyselin. Přestože není analýza provedena přímo na vinici každého konkrétního vinaře, poskytuje pěstitelům řadu praktických a užitečných informací.
Analýzy zveřejňujeme každý týden na www.vinarskepotreby.cz.
Předsběrové analýzy jsou pro tuzemské vinaře užitečným pomocníkem při určování vhodného okamžiku pro zahájení sběru hroznů jednotlivých odrůd.