Nabídka produktů
Košík0

V košíku zatím nic není

Nejprodávanější zboží

Způsoby doručení

  • Osobní odběr 17 Kč
  • Česká pošta od 85 Kč
  • Zásilkovna 73 Kč
  • Přepravní služba od 115 Kč
Předsběrová analýza 40. týden

Předsběrová analýza 40. týden

Vinice

Nárust cukernatosti oproti minulému týdnu není nijak výrazný. Cukernatost se v průměru u bílých odrůd zvýšila o 1 °NM. U modrých odrůd je průměrná cukernatost 19,8°NM.

Letošní vinobraní se může z pohledu sběračů jevit jako nejlepší za poslední léta. Ráno nejsou mlhy, přes den svítí slunce, které má na tohle období docela sílu. Z pohledu vinařů už to tak nevidíme. Hrozny je potřeba sbírat brzy ráno, aby nebyly příliš teplé. Réva je „stresovaná“, protože je dlouho teplé a suché počasí. Hrozny začínají být „uvařené“. Pozorujeme časté zavadání třapin, scvrkávání a měknutí bobulí, v některých lokalitách rychle postupující hniloby. Díky tomu mohou bobule dokonce i ztrácet cukernatost.
Hojně dochází k spontálnímu rozkvašení, mošty jsou hůře odkalitelné. Kvašení může probíhat rychle a bouřlivě, pokud není mošt dostatečně zchlazen.
Výhled na další dny předpokládá stále polojasno, s teplotami přes 20°C přes den a ochlazení v noci, kdy by častěji teploty mohly padat pod 10°C. Může se ojediněle objevit přeháňka.


Vinobraní pokračuje rychle a troufáme si říct, že sběr bílých odrůd je za větší polovinou.
Nárust cukernatosti oproti minulému týdnu není nijak výrazný. Cukernatost se v průměru u bílých odrůd zvýšila o 1 °NM. U modrých odrůd je průměrná cukernatost 19,8°NM a začíná stagnace nárustu zkvasitelných cukrů. Nejnižší cukernatosti mají odrůdy Veltlínského zeleného, které jsou na tom stejně jako Ryzlinky rýnské. Na těchto odrůdách se již bohužel často začíná objevovat i nežádoucí hniloba.
Nejvyšší cukernatosti z analyzovaných odrůd mají odrůdy Chardonnay a Tramíny, modrým odrůdám dominuje Rulandské modré s průměrnou cukernatostí 21,3°NM. Níže v grafu je znázorněn letošní průběh zvyšování cukernatosti právě u Rulandského modrého napříč podoblastmi.

V dalším grafu je naznačen vývoj cukernatosti v letech 2021 a 2023 u modrých odrůd. Vidíme, že se zvyšující se teplotou se může modrým odrůdám do budoucna dařit kvalitněji vyzrávat, dosahovat fenolické zralosti. To může působit také na stabilizaci červených barviv a harmonizaci přirozeně obsažených taninů.

Teplé počasí sice pomohlo dohnat 14denní zpoždění, které réva měla díky chladnějšímu jaru, ale zároveň přispělo k rychlému prodýchávání kyselin. U mnoha odrůd je potřeba mošty před kvašením dokyselit a tím upravit pH. Důležité je si uvědomit, že pH sníží pouze kyselina vinná. Pro podporu ovocného aroma je vhodné dokyselování kyselinou vinnou kombinovat i s kyselinou jablečnou v poměru 1:1.
Neustále tedy dochází k snižování titrovatelných kyselin. U bílých odrůd se průměrně jejich obsah snížil o 0,8 g/l na průměrných 6,1 g/l. U červených odrůd došlo k poklesu titrovatelných kyselin o 0,4 g/l na průměrných 6,0 g/l. Kyselina jablečná během týdne v průměru klesla o 0,4 g/l, bílé odrůdy mají průměrně 2,8 a modré 2,3 g/l.
Hodnoty pH se téměř nezměnily, průměrná hodnota je kolem 3,40 u bílých i u modrých odrůd.
Obsah asimilovatelného dusíku (YAN) zůstává na přibližně stejných hodnotách, kolem 200 mg/l. Minimální požadavek YAN pro dobrou fermentaci u bílých moštů je od 150 mg/l a u červených od 100 mg/l. Pro čistou a ovocnou chuť doporučujeme u bílých odrůd 250 až 350 mg/l v závislosti na cukernatosti, odkalení a zdravotním stavu hroznů.
Přídavek výživy ve správný okamžik snižuje riziko pomalého kvašení. Může pozitivně ovlivnit nežádoucí senzorické odchylky a upravit styl vína zvýšením ovocného nebo esterového profilu. Je vhodné výživu přidávat v menších dávkách, aby se dosáhlo mírnější rychlosti kvašení a nižší produkci tepla.

Stejný charakter dozrávání bobulí je i ve Znojemské podoblasti. I zde u některých odrůd dochází ke stagnaci nárustu cukernatosti. Za týden byl největší přírůstek cukernatosti u Veltlínského zeleného a u Svatovavřineckého, obě odrůdy mají shodně 20°NM. Průměr titrovatelných kyselin u bílých odrůd je 7,6 g/l, ale zde se pokles kyselin neprojevuje tolik, jako např. ve Velkopavlovické podoblasti. Za týden došlo k poklesu titrovatelných kyselin pouze o 0,2 g/l.

V tabulce níže najdete kompletní výsledky analýz ze všech podoblastí. 

Předsběrová analýza hroznů 40. týden

OdrůdaOblast sběruCukernatost (°NM)Glu+Fru (g/l)Potenciální alkohol           (% obj.)Titrovatelné kyseliny
(g/l)
pHKyselina vinná      (g/l)Kyselina jablečná (g/l)Ammonia (mg/l)YAN
(mg/l)
PODOBLAST VELKOPAVLOVICKÁ
VZVelké Bílovice21,5222,413,24,53,376,61,185244
VZČejkovice17,0179,910,75,13,196,90,544139
Velké BílovicePOSBÍRÁNO
ČejkovicePOSBÍRÁNO
SGČejkovicePOSBÍRÁNO
RRVelké Bílovice19,0197,411,75,73,297,41,594234
RRČejkovice20,0204,212,17,93,038,43,049144
CHAVelké BílovicePOSBÍRÁNO
CHAČejkovice19,5202,912,17,93,277,24,282251
FRVelké BílovicePOSBÍRÁNO
FRČejkovice17,0175,910,57,03,237,42,584267
FRVelké Pavlovice19,5202,212,06,23,405,12,969243
RMVelké Bílovice22,5233,613,95,53,326,41,835155
RMČejkovice20,5211,412,65,43,556,81,982290
RMVelké PavlovicePOSBÍRÁNO
ZWVelké Bílovice19,0198,811,85,53,266,51,856203
ZWVelké Pavlovice20,0208,612,45,53,227,01,238143
CGSVelké Bílovice17,0180,810,75,73,426,32,6102238
CSGČejkovice18,5192,111,47,73,257,74,154161
CSGVelké Pavlovice19,5201,812,05,53,505,03,481241
PODOBLAST MIKULOVSKÁ
MTLednicePOSBÍRÁNO
VZLednice19,5198,611,85,23,256,80,449135
PernáPOSBÍRÁNO
LednicePOSBÍRÁNO
SGMikulovPOSBÍRÁNO
SGLednicePOSBÍRÁNO
RRBavory20,0205,812,27,53,097,92,850137
RRLednice19,5201,312,05,73,217,21,537115
CHAPernáPOSBÍRÁNO
CHALednice21,0216,412,94,93,415,01,916104
RMLednice21,5222,013,26,63,535,91,761223
FRMikulov22,0226,813,54,73,395,32,137196
FRLednice19,0199,911,95,43,267,80,6876
PODOBLAST SLOVÁCKÁ
VZStrážnice19,0192,611,46,63,426,73,176219
PASudoměřice22,5227,813,55,43,564,63,993330
RRPetrov18,0186,211,18,93,385,65,9139369
SGStrážnicePOSBÍRÁNO
CHAStrážnicePOSBÍRÁNO
RMSudoměřice20,5210,212,56,43,474,93,849211
FRSudoměřice21,0212,812,67,63,237,33,442137
PODOBLAST MALOKARPATSKÁ (SK)
Svatý JúrPOSBÍRÁNO
CHASvatý JúrPOSBÍRÁNO
FRSvatý JúrPOSBÍRÁNO
PODOBLAST ZNOJEMSKÁ
SGDobšicePOSBÍRÁNO
Dobšice21,8218,813,07,13,157,32,2-261
NGDobšicePOSBÍRÁNO
DobšicePOSBÍRÁNO
RRDobšice20,8208,112,49,72,958,32,7-156
RVDobšice19,3193,211,57,93,097,32,0-135
MTDobšice19,8196,411,75,23,224,61,0-178
VZDyje20,0201,412,07,93,177,32,5-211
SVDyje20,0204,012,16,63,136,41,5-153
Pozn. ZOBRAZENÍ grafů a tabulek v plné šířce není možné na většině mobilních zařízeních (různá šířka).
V případě jejich použití doporučujeme kompletní zprávu stáhnout v pdf ZDE.

 
Pro více informací k analýze kontaktuje Ing. et Mgr. Michaela Osičková
E-mail: enolog@vinarskepotreby.cz

---------------------------------------------------------------------------------------------

Co je BS předsběrová analýza hroznů?

Stejně jako v předchozích 9 letech jednou týdně až do konce sklizně bezplatně zveřejňujeme výsledky laboratorních rozborů moštu z různých odrůd révy ze čtyř vinařských podoblastí: Mikulovské, Slovácké, Velkopavlovické a na Slovensku v Malokarpatské podoblasti.

Pro určení optimálního termínu sklizně jsou mimo samotné cukernatosti důležité také hodnoty pH, titrovatelných a organických kyselin. Přestože není analýza provedena přímo na vinici každého konkrétního vinaře, poskytuje pěstitelům řadu praktických a užitečných informací.

Analýzy zveřejňujeme každý týden na www.vinarskepotreby.cz.

Předsběrové analýzy jsou pro tuzemské vinaře užitečným pomocníkem při určování vhodného okamžiku pro zahájení sběru hroznů jednotlivých odrůd.