Zkušenosti vinařů s bio kvasinkami 2B Ferm
Kvasinky 2B Ferm rozšířují na českém trhu nabídku čistě přírodních preparátů.
Specifický sortiment zaměřený na výrobu a vývoj aktivních kvasinek, derivátů kvasinek a startovacích kultur bakterií pro BOK v certifikované bio kvalitě přináší na český trh společnost 2B Ferm Control. Pro vysoce kvalitní vína, bio vína ale nejen pro ně nabízí zajímavou alternativu. Při jejich použití je zaručena řada kvalitativních výhod, které ocení výrobci upřednostňující kvalitu před kvantitou.
Vína vznikající za použití těchto bio kvasinek a preparátů získávají přidanou hodnotu díky výrobě bez pomocných chemických látek, emulgátorů, konzervačních látek, GMO a alergenů. Což v současnosti představuje vyhledávaný a pro koncové zákazníky důležitý směr v celém procesu výroby.
Mezi produkty 2B Ferm Control patří kvasinky, výživa kvasinek, deriváty kvasinek a startovací bakterie pro biologické odbourávání kyselin. Jedná se o čistě kultivované kvasinky, které jsou produkovány pomocí šetrných postupů. Společnost se úmyslně vyhýbá procesům hybridizace nebo jiných metod genetického inženýrství vytvářející zvláštní vlastnosti kvasinek. Místo toho využívá na výrobu kvasinek potenciál přírody.
Odrůdové kvasinky se vyznačují především těmito vlastnostmi:
- Přirozený odrůdový charakter
- Zachovávají odrůdové aroma a respektují vliv terroir.
- Optimální podmínky kvašení pro ideální vývoj aromatických látek
- Nejlepší dostupnost aminokyselin, vitamínů a minerálů.
- Skutečně přírodní produkt, všechny suroviny pocházejí z ekologicky certifikovaného zemědělství bez petrochemických a jiných syntetických látek.
- Zdravá konzumace vína 100% vegetariánský a veganský produkt, bez alergenů a skrytých konzervačních látek.
Společnost 2B Ferm Control je na českém trhu stále ještě nováčkem, avšak její historie sahá až do roku 1996. Od té doby nabízí produkty pouze z vlastního výzkumu a vývoje a to jí jasně odlišuje od konvekčních produktů pro výrobu vína. Stavební kameny společnosti tvořily 4 základní kvasinky, později výrobu rozšířili o nesacharomycetní kvasinky (Sauvage, Vulcano). Exkluzivním zástupcem pro Českou republiku a Slovensko se v roce 2020 stala firma BS vinařské potřeby, kde lze tyto produkty zakoupit přes e-shop i v rámci sítě vlastních BS prodejen.
Nejoblíbenější kvasinky 2B Ferm:
ZE ZKUŠENOSTÍ ENOLOGŮ A VINAŘŮ
BS enolog Ing. Ondřej Horák o zkušenostech se zákazníky:
Základní rozdíl oproti běžně používaným kvasinkám na trhu přináší kvasinka VitiFerm ™ BIO Vulcano. Obvykle jsou na trhu běžně dostupné kvasinky nesacharomycetní, ale v polovině procesu je nutné přidat sachoromycetní kvasinku, aby dokončila průběh kvašení. Problematické je tedy přidání další kvasinky. Kvasinky 2B Ferm jsou z tohoto pohledu unikátní, neboť představují celosvětově jediné sušené kvasinky obsahující nesacharomycetní i sacharomycetní kvasinku v jednom balení.
Kvasinka VitiFerm ™ BIO Vulcano uvedená na trh před 3 lety představuje revoluční kvasinku, která má velmi aktivní až bouřlivé účinky. Chuťové spektrum se výrazně liší od standardních kvasinek a připomíná čistý spontánní profil. U zákazníků skvěle zafungovala na odrůdy Sauvignon a Tramín červený.
Z celého sortimentu jsou naši zákazníci nejvíce spokojeni s kvasinkou Pinot Alba, která naplňuje očekávání v oblasti krémovitosti, plnosti, mohutnosti. To se plně projevilo v ročníku 2020, protože vína byla lehčí (někdy vyráběná z nevyzrálé suroviny). Finální vína byla plnější, díky rychlému uvolňování polysacharidů.
U zákazníků jsme zaznamenali překvapení typu, že se s takovou kvasinkou ještě nesetkali. Dle jejich názorů se chovala jinak (což pramení z odlišného způsobu výroby) a začala působit víceméně okamžitě. To se projevilo kvašením o den dřív než obvykle.
Otázkou byla pěnivost kvasinek. U některých vinařů nepěnily, u jiných pěnily nadprůměrně, jedná se tedy o individuální záležitost související se vstupní surovinou. Na spolehlivé fungování to však vliv nikdy nemělo.
3 otázky pro vinařství, která mají vlastní zkušenosti s přípravky s přípravky 2B FERM CONTROL
1. Co vás zaujalo na novém dodavateli kvasinek a kvasinkových derivátů 2B Ferm Control?
2. Je něco, co vás na preparátech překvapilo?
3. S kterou kvasinkou jste byli nejvíce spokojeni?
1. Zaujal nás jiný způsob výroby kvasinek a BIO certifikace produktů, která může být do budoucna zajímavá pro naše zákazníky. Líbí se nám také úzké portfolio kvasinek a kvasinkových derivátů, tedy že se nejedná o žádný velký korporát.
2. Ano, při aktivaci kvasinek se jednalo o okamžitý rozkvas moštu, s tak rychlým nástupem kvašení jsem se ještě nesetkal. Bylo nám řečeno, že kvasinky vůbec nepění, ale po přidání kvasinek Vulcano byl tank jeden velký vulkán.
3. Za nás jednoznačně kvasinka Vulcano a Pinot Alba. Kvasinka Pinot Alba má za nás pěkný projev při ležení na jemných kalech a Vulcano produkuje vyšší alkoholy a zvyšuje tělnatost. Obě kvasinky respektují odrůdu, což je pro nás velké plus.
1. Zaujalo nás úzké portfolio nabízených produktů, které naprosto dostačuje našim potřebám.
2. Bojujeme s nízkým obsahem asimilovatelného dusíku a občas nás dokáže pozlobit reduktivní aroma. Kvasinky nás přesvědčili, že jsou nenáročné na výživu a v průběhu vinifikace nebylo potřeba mošty nijak zvlášť vyživovat a provzdušňovat. Pěnivost se v průběhu kvašení objevila, ale nijak nás neomezovala. Kvasinky startují okamžitě.
3. Nejvíce se nám líbila kvasinka Pinot Alba. Do vína přinesla krémovitost a plnost.
1. Hned na začátku nás zaujala specifická nabídka a nenáročnost kvasinek na výživu.
2. Překvapila nás délka a pomalejší kinetika kvašení. V průměru kvašení trvalo 16 dní. Průběh kvašení byl velmi stabilní.
3. Jednoznačně Pinot Alba a kvasinka Vulcano. Vulcano jsme vyzkoušeli na Tramín červený a Pinot Alba na Chardonnay, v obou případech jsme byli s výsledkem velmi spokojení.
Produkty 2B Ferm zakoupíte na BS prodejnách i eshopu.
Ing. Ondřej Horák +420 775 299 362, horak@vinarskepotreby.cz