Enolog doporučuje přípravky pro sezónu - BS vinařské potřeby
Vinice
Novinky ze světa přípravků pro zvýšení jakosti vina: STAB MICRO M a kvasinky U42.
Enolog Ing. Miloš Vidlář aktuálně vinařům doporučuje tyto nové přípravky:
ENARTIS STAB MICRO M
- prostředek pro antimikrobiální ochranu redukuje v moštu množství nežádoucích kvasinek (mimo rod Saccharomyces) a bakterií
- při doporučeném dávkování je jeho účinek na kvasinky zanedbatelný a neovlivňuje alkoholové kvašení
- v průběhu jablečno-mléčného kvašení může být použit k redukci růstu mléčných bakterií
- zabraňuje růstu mikroorganismů produkujících těkavé kyseliny nebo jiné sloučeniny ovlivňující aroma vína
- usnadňuje flokulaci, odstraňuje zmíněné mikroby
- zlepšuje čiření a má synergický antimikrobiální účinek s SO2 .
KVASINKY ENARTIS U42 ES
- kryofilní kmen kvasinek druhu Saccharomyces bayanus ex uvarum
- použití i pro fermentaci při nízkých teplotách
- nízký výnos alkoholu, nízkou produkci těkavých kyselin a vysokou produkci glycerinu
- vína fermentovaná s U42 si zachovávají odrůdové vlastnosti hroznů, vytvářejí komplexní květinové tóny růže, červeného ovoce a koření.