
Finalizace mladého vína ročníku 2023
Sklep
Jakým způsobem ošetřit a připravit mladé víno nebo Svatomartinské na lahvování?
Pokud víno senzoricky vyhovuje vaší představě a jsou zde ukončeny všechny mikrobiologické procesy, můžete se řídit následným doporučením:
1. Ochrana vína před oxidací
- oxidem siřičitým, přípravkem WINY nebo pomocí taninů TAN HIDEKI a pro červené víno tanin TANENOL FRUITAN
- hodnota SO2 by ve víně měla být konstantní
2. Číření vína
- neboli odstranění termolabilních bílkovin z vína, na tento proces se používají bentonity. Zde jsou dva naši nejoblíbenější zástupci BENTOLIT SUPER a PLUXCOMPACT
- zda je víno stabilní na bílkoviny vám vždy určí naše laboratoř
3. Filtrace
- zachycení pevných částic z vína za pomocí deskové filtrace FILTRAČNÍ DESKY 20x20 S40 HOBRAFILT a poté FILTRAČNÍ DESKY 20x20 S10 HOBRAFILT, je nutné dostat víno do jiskrného stavu
4. Stabilita
- proti vypadávání vinného kamene a zároveň vinanu vápenatého, můžete na mladé víno použít KYSELINU METAVINNOU, ale jedná se pouze o krátkodobé řešení (6–9 měsíců)
5. Lahvování
- zabezpečení co nejmenšího přístupu kyslíku do vína, sterilní filtrace a prostředí při samotném procesu plnění lahvovací linkou
Zdroj: BS enologický tým -Ing. Miloš Vidlář a Bronislav Hejl
Přípravky zakoupíte na BS prodejnách nebo e-shopu.
Pro více informací pište na hejl@vinarskepotreby.cz nebo kontaktujte BS obchodní zástupce.
Pro více informací pište na hejl@vinarskepotreby.cz nebo kontaktujte BS obchodní zástupce.