
Předsběrová analýza 37. týden
Vinice
Nyní jsou již sledovány všechny odrůdy, které máme do předsběrové analýzy zahrnuty.
V dalším týdnu předpokládáme spíše oblačné, místy polojasné počasí. Výhledově očekáváme přes den teploty mezi 20 a 24 °C. V noci v rozmezí 8 až 13 °C. Hlášeny jsou i ranní mlhy a četnější přeháňky.

Níže uvedený graf týdenních teplot je z meteostanice v trati Zadní hora ve Velkých Bílovicích.

Údaje byly získány z webových stránek firmy AMET-sdružení Litschmann & Suchý http://www.amet.cz/.
Nyní jsou již sledovány všechny odrůdy, které máme do předsběrové analýzy zahrnuty. Srovnání modrých odrůd bude až příští týden, kdy budeme mít u všech alespoň 2 měření. Jejich vývoj je zatím pomalejší a se sběrem si ještě počkáme.
V tomto týdnu průměrně vzrostla cukernatost u bílých odrůd na 17,3 °NM. Průměrný nárust je 1,3 °NM oproti minulému týdnu. Nejvyšší cukernatosti v rozmezí 16,5 – 21 °NM byly naměřeny u Mülleru Thurgau, Chardonnay, Tramínu červeného a Rulandského šedého. Titrovatelné kyseliny se pohybují v průměru 8,7 g/l. Oproti minulému týdnu poklesly o 1,5 g/l. Pokles byl i u kyseliny vinné o 0,7 g/l na průměrných 6,7g/l. Kyselina jablečná klesla dokonce v průměru o 1 g/l na 4,1 g/l. U některých odrůd napříč podoblastmi ale můžeme pozorovat, že obsah kyseliny jablečné je vyšší než obsah kyseliny vinné. Hodnoty pH se drží v průměru kolem 3,10.
Zpozornět by již mohli v Malokarpatské podoblasti, kde u všech sledovaných bílých odrůd je pH 3,3 a vyšší. Naopak titrovatelné kyseliny klesly na průměrné hodnoty kolem 5,5 g/l. Tady by již při sběru bylo na zvážení dokyselení moštu kyselinou vinnou kvůli snížení pH pro bezproblémové a zdravé kvašení. Pro mošty na výrobu bílých vín doporučujeme hodnoty titrovatelných kyseliny v rozmení 6,5 až 9,0 g/l a pH 3,0 až 3,35.
Naopak ve Znojemské podoblasti jsou téměř všechna pH pod hodnotou 3 s průměrem titrovatelných kyselin 9,6 g/l.
Pro ukázku vývoje kyselin jsme vybrali Tramín červený z trati Přední hora ve Velkých Bílovicích.

Asimilovatelný dusík je podíl dusíkatých látek v bobulích révy vinné, které mohou kvasinky využívat v průběhu alkoholového kvašení. Nejvýznamnější zastoupení asimilovatelného dusíku se nachází v dužnině (60-65 %), pak ve slupce a semenech. Problémy s nedostatkem asimilovatelného dusíku jsou proto závažnější u bílých odrůd s ohledem na zpracování hroznů.
Minimální hodnota asimilovatelného dusíku pro úspěšné kvašení moštů je 140 mg/l. Zatím je stále obsah asimilovatelného dusíku optimální, průměrné hodnoty jsou kolem 200 mg/l.
Již se začaly sbírat Müller Thurgau. Dále se sbírají suroviny na sekty, především Chardonnay, Sauvignon nebo Rulandské šedé či modré.

Níže uvedený graf týdenních teplot je z meteostanice v trati Zadní hora ve Velkých Bílovicích.

Údaje byly získány z webových stránek firmy AMET-sdružení Litschmann & Suchý http://www.amet.cz/.
Nyní jsou již sledovány všechny odrůdy, které máme do předsběrové analýzy zahrnuty. Srovnání modrých odrůd bude až příští týden, kdy budeme mít u všech alespoň 2 měření. Jejich vývoj je zatím pomalejší a se sběrem si ještě počkáme.
V tomto týdnu průměrně vzrostla cukernatost u bílých odrůd na 17,3 °NM. Průměrný nárust je 1,3 °NM oproti minulému týdnu. Nejvyšší cukernatosti v rozmezí 16,5 – 21 °NM byly naměřeny u Mülleru Thurgau, Chardonnay, Tramínu červeného a Rulandského šedého. Titrovatelné kyseliny se pohybují v průměru 8,7 g/l. Oproti minulému týdnu poklesly o 1,5 g/l. Pokles byl i u kyseliny vinné o 0,7 g/l na průměrných 6,7g/l. Kyselina jablečná klesla dokonce v průměru o 1 g/l na 4,1 g/l. U některých odrůd napříč podoblastmi ale můžeme pozorovat, že obsah kyseliny jablečné je vyšší než obsah kyseliny vinné. Hodnoty pH se drží v průměru kolem 3,10.
Zpozornět by již mohli v Malokarpatské podoblasti, kde u všech sledovaných bílých odrůd je pH 3,3 a vyšší. Naopak titrovatelné kyseliny klesly na průměrné hodnoty kolem 5,5 g/l. Tady by již při sběru bylo na zvážení dokyselení moštu kyselinou vinnou kvůli snížení pH pro bezproblémové a zdravé kvašení. Pro mošty na výrobu bílých vín doporučujeme hodnoty titrovatelných kyseliny v rozmení 6,5 až 9,0 g/l a pH 3,0 až 3,35.
Naopak ve Znojemské podoblasti jsou téměř všechna pH pod hodnotou 3 s průměrem titrovatelných kyselin 9,6 g/l.
Pro ukázku vývoje kyselin jsme vybrali Tramín červený z trati Přední hora ve Velkých Bílovicích.

Asimilovatelný dusík je podíl dusíkatých látek v bobulích révy vinné, které mohou kvasinky využívat v průběhu alkoholového kvašení. Nejvýznamnější zastoupení asimilovatelného dusíku se nachází v dužnině (60-65 %), pak ve slupce a semenech. Problémy s nedostatkem asimilovatelného dusíku jsou proto závažnější u bílých odrůd s ohledem na zpracování hroznů.
Minimální hodnota asimilovatelného dusíku pro úspěšné kvašení moštů je 140 mg/l. Zatím je stále obsah asimilovatelného dusíku optimální, průměrné hodnoty jsou kolem 200 mg/l.
Již se začaly sbírat Müller Thurgau. Dále se sbírají suroviny na sekty, především Chardonnay, Sauvignon nebo Rulandské šedé či modré.
(pro zobrazení na mobilním zařízení stáhněte tabulku v pdf)
| PODOBLAST VELKOPAVLOVICKÁ | ||||||||||
| Odrůda | Oblast sběru | Cukernatost (°NM) | Glu+Fru (g/l) | Potenciální alkohol (% obj.) | Titrovatelné kyseliny (g/l) | pH | Kyselina vinná (g/l) | Kyselina jablečná (g/l) | Ammonia (mg/l) | YAN (mg/l) |
| MT | Velké Bílovice | 16,5 | 174,5 | 10,4 | 5,9 | 3,23 | 5,7 | 2,5 | 54 | 171 |
| VZ | Velké Bílovice | 18,0 | 189,5 | 11,3 | 6,2 | 3,17 | 7,4 | 1,8 | 101 | 232 |
| VZ | Čejkovice | 17,0 | 177,3 | 10,5 | 7,2 | 3,01 | 7,3 | 2,1 | 39 | 114 |
| TČ | Velké Bílovice | 20,0 | 207,7 | 12,3 | 5,6 | 3,37 | 4,5 | 3,3 | 134 | 368 |
| TČ | Čejkovice | 15,5 | 163,6 | 9,7 | 7,5 | 3,15 | 7,5 | 2,9 | 143 | 311 |
| SG | Velké Bílovice | 20,5 | 214,7 | 12,8 | 7,1 | 3,16 | 4,7 | 4,2 | 115 | 352 |
| SG | Čejkovice | 14,5 | 155,6 | 9,3 | 9,2 | 2,92 | 7,3 | 4,2 | 30 | 81 |
| CHA | Velké Bílovice | 20,0 | 206,2 | 12,3 | 6,6 | 3,33 | 5,2 | 3,5 | 95 | 281 |
| CHA | Čejkovice | 16,0 | 163,4 | 9,7 | 12,2 | 3,13 | 7,9 | 7,3 | 161 | 341 |
| RR | Velké Bílovice | 16,5 | 171,2 | 10,2 | 9,6 | 2,94 | 8,2 | 4,2 | 128 | 248 |
| RR | Čejkovice | 14,0 | 146,3 | 8,7 | 13,3 | 2,79 | 10,7 | 5,9 | 159 | 254 |
| ZW | Velké Bílovice | 18,0 | 181,2 | 10,8 | 8,0 | 3,06 | 7,4 | 3,1 | 76 | 211 |
| ZW | Čejkovice | 16,5 | 172,7 | 10,3 | 7,6 | 3,13 | 8,1 | 2,5 | 95 | 247 |
| ZW | Velké Pavlovice | 18,5 | 192,1 | 11,4 | 8,3 | 2,90 | 8,8 | 2,7 | 43 | 117 |
| RM | Velké Bílovice | 19,0 | 199,3 | 11,8 | 8,8 | 3,10 | 7,2 | 4,3 | 110 | 276 |
| RM | Čejkovice | 17,5 | 183,4 | 10,9 | 7,4 | 3,31 | 7,7 | 3,1 | 119 | 332 |
| FR | Čejkovice | 16,0 | 168,6 | 10,0 | 9,4 | 3,09 | 10,3 | 3,6 | 111 | 263 |
| FR | Velké Pavlovice | 16,0 | 168,6 | 10,0 | 9,2 | 2,99 | 7,4 | 4,2 | 87 | 207 |
| CS | Velké Bílovice | 16,0 | 168,2 | 10,0 | 9,8 | 3,16 | 7,0 | 5,8 | 158 | 306 |
| CS | Velké Pavovice | 14,0 | 148,8 | 8,8 | 12,8 | 2,99 | 8,0 | 8,0 | 138 | 237 |
| PODOBLAST MIKULOVSKÁ | ||||||||||
| Odrůda | Oblast sběru | Cukernatost (°NM) | Glu+Fru (g/l) | Potenciální alkohol (% obj.) | Titrovatelné kyseliny (g/l) | pH | Kyselina vinná (g/l) | Kyselina jablečná (g/l) | Ammonia (mg/l) | YAN (mg/l) |
| MT | Lednice | 17,0 | 178,1 | 10,6 | 8,2 | 3,12 | 6,1 | 4,3 | 53 | 177 |
| VZ | Mikulov | 15,0 | 156,6 | 9,3 | 8,2 | 3,07 | 7,3 | 2,9 | 41 | 106 |
| VZ | Lednice | 17,0 | 177,3 | 10,5 | 8,9 | 2,92 | 9,5 | 2,9 | 54 | 133 |
| TČ | Perná | 19,5 | 205,0 | 12,2 | 5,0 | 3,36 | 4,0 | 2,7 | 54 | 177 |
| TČ | Lednice | 21,0 | 216,5 | 12,9 | 5,9 | 3,20 | 6,3 | 2,4 | 68 | 202 |
| SG | Mikulov | 15,5 | 162,3 | 9,6 | 9,2 | 3,13 | 4,6 | 6,2 | 110 | 278 |
| SG | Lednice | 14,0 | 147,4 | 8,8 | 10,0 | 2,86 | 8,6 | 4,2 | 45 | 98 |
| RR | Bavory | 13,0 | 136,8 | 8,1 | 13,8 | 2,73 | 10,0 | 6,1 | 78 | 112 |
| RR | Lednice | 15,5 | 163,9 | 9,7 | 11,1 | 2,84 | 9,1 | 5,1 | 87 | 158 |
| CHA | Perná | 19,5 | 205,4 | 12,2 | 6,1 | 3,28 | 4,7 | 3,1 | 40 | 149 |
| CHA | Lednice | 21,5 | 221,5 | 13,2 | 7,6 | 3,13 | 6,3 | 3,6 | 26 | 130 |
| FR | Mikulov | 19,5 | 205,9 | 12,2 | 7,2 | 3,06 | 7,4 | 2,5 | 29 | 105 |
| FR | Lednice | 18,5 | 192,1 | 11,4 | 8,5 | 3,00 | 9,3 | 3,0 | 59 | 160 |
| RM | Bavory | 19,5 | 199,9 | 11,9 | 4,9 | 3,76 | 4,6 | 3,0 | 116 | 388 |
| RM | Lednice | 18,0 | 188,7 | 11,2 | 7,7 | 3,18 | 6,2 | 3,8 | 52 | 174 |
| PODOBLAST SLOVÁCKÁ | ||||||||||
| Odrůda | Oblast sběru | Cukernatost (°NM) | Glu+Fru (g/l) | Potenciální alkohol (% obj.) | Titrovatelné kyseliny (g/l) | pH | Kyselina vinná (g/l) | Kyselina jablečná (g/l) | Ammonia (mg/l) | YAN (mg/l) |
| PA | Petrov | 18,0 | 188,1 | 11,2 | 8,2 | 3,22 | 4,4 | 5,8 | 144 | 365 |
| VZ | Strážnice | 15,0 | 158,3 | 9,4 | 10,1 | 3,13 | 6,3 | 6,4 | 170 | 371 |
| RR | Petrov | 15,0 | 157,5 | 9,4 | 13,8 | 2,78 | 9,7 | 7,0 | 159 | 286 |
| RM | Sudoměřice | 18,5 | 192,8 | 11,5 | 7,4 | 3,22 | 4,3 | 4,5 | 57 | 187 |
| FR | Sudoměřice | 16,0 | 166,3 | 9,9 | 10,8 | 2,87 | 8,8 | 4,9 | 52 | 118 |
| RŠ | Petrov | 18,0 | 190,2 | 11,3 | 8,0 | 3,20 | 4,9 | 5,0 | 95 | 271 |
| PODOBLAST ZNOJEMSKÁ | ||||||||||
| Odrůda | Oblast sběru | Cukernatost (°NM) | Glu+Fru (g/l) | Potenciální alkohol (% obj.) | Titrovatelné kyseliny (g/l) | pH | Kyselina vinná (g/l) | Kyselina jablečná (g/l) | Ammonia (mg/l) | YAN (mg/l) |
| SG | Dobšice | 16,2 | 166,9 | 9,9 | 10,0 | 2,82 | 6,8 | 3,6 | - | 183 |
| TČ | Dobšice | 18,0 | 179,5 | 10,7 | 8,5 | 3,08 | 6,4 | 3,4 | - | 268 |
| NG | Dobšice | 16,8 | 171,2 | 10,2 | 8,2 | 2,94 | 6,5 | 2,3 | - | 154 |
| RŠ | Dobšice | 18,0 | 185,2 | 11,0 | 8,8 | 2,91 | 6,1 | 2,9 | - | 151 |
| RR | Dobšice | 14,8 | 152,7 | 9,1 | 12,9 | 2,63 | 9,1 | 4,3 | - | 65 |
| RV | Dobšice | 15,4 | 161,0 | 9,6 | 10,4 | 2,77 | 6,6 | 3,8 | - | 84 |
| MT | Dobšice | 18,2 | 186,4 | 11,1 | 6,3 | 3,10 | 4,9 | 2,0 | - | 186 |
| VZ | Dyje | 15,0 | 152,9 | 9,1 | 10,2 | 2,82 | 7,3 | 3,6 | - | 170 |
| SV | Dyje | 16,3 | 163,2 | 9,7 | 10,7 | 2,81 | 7,1 | 3,9 | - | 137 |
| PODOBLAST MALOKARPATSKÁ (SK) | ||||||||||
| Odrůda | Oblast sběru | Cukernatost (°NM) | Glu+Fru (g/l) | Potenciální alkohol (% obj.) | Titrovatelné kyseliny (g/l) | pH | Kyselina vinná (g/l) | Kyselina jablečná (g/l) | Ammonia (mg/l) | YAN (mg/l) |
| MT | Šenkvice | 18,5 | 192,8 | 11,5 | 4,6 | 3,37 | 3,3 | 2,5 | 10 | 109 |
| TČ | Šenkvice | 21,5 | 223,9 | 13,3 | 4,2 | 3,47 | 2,7 | 2,7 | 51 | 219 |
| MM | Šenkvice | 16,5 | 173,2 | 10,3 | 7,6 | 3,16 | 5,5 | 3,8 | 83 | 213 |
| SG | Šenkvice | 20,0 | 207,9 | 12,4 | 5,7 | 3,27 | 2,4 | 4,0 | 37 | 171 |
| VZ | Šenkvice | 18,0 | 187,3 | 11,1 | 5,0 | 3,29 | 3,9 | 1,8 | 11 | 93 |
| FR | Šenkvice | 19,0 | 199,5 | 11,9 | 8,0 | 3,12 | 5,3 | 4,3 | 72 | 219 |
| RM | Šenkvice | 20,0 | 206,8 | 12,3 | 6,6 | 3,34 | 2,4 | 4,5 | 42 | 177 |