Doprava do výdejních míst již od 59 Kč.

Nabídka produktů
Košík0

V košíku zatím nic není

Nejprodávanější zboží

Způsoby doručení

  • Osobní odběr 17 Kč
  • Česká pošta od 85 Kč
  • Zásilkovna 73 Kč
  • Přepravní služba od 115 Kč
Předsběrová analýza 37. týden

Předsběrová analýza 37. týden

Vinice

Nyní jsou již sledovány všechny odrůdy, které máme do předsběrové analýzy zahrnuty.

V dalším týdnu předpokládáme spíše oblačné, místy polojasné počasí. Výhledově očekáváme přes den teploty mezi 20 a 24 °C. V noci v rozmezí 8 až 13 °C. Hlášeny jsou i ranní mlhy a četnější přeháňky.


Níže uvedený graf týdenních teplot je z meteostanice v trati Zadní hora ve Velkých Bílovicích.



Údaje byly získány z webových stránek firmy AMET-sdružení Litschmann & Suchý http://www.amet.cz/.

Nyní jsou již sledovány všechny odrůdy, které máme do předsběrové analýzy zahrnuty.  Srovnání modrých odrůd bude až příští týden, kdy budeme mít u všech alespoň 2 měření. Jejich vývoj je zatím pomalejší a se sběrem si ještě počkáme.
V tomto týdnu průměrně vzrostla cukernatost u bílých odrůd na 17,3 °NM. Průměrný nárust je 1,3 °NM oproti minulému týdnu. Nejvyšší cukernatosti v rozmezí 16,5 – 21 °NM byly naměřeny u Mülleru Thurgau, Chardonnay, Tramínu červeného a Rulandského šedého. Titrovatelné kyseliny se pohybují v průměru 8,7 g/l. Oproti minulému týdnu poklesly o 1,5 g/l. Pokles byl i u kyseliny vinné o 0,7 g/l na průměrných 6,7g/l. Kyselina jablečná klesla dokonce v průměru o 1 g/l na 4,1 g/l. U některých odrůd napříč podoblastmi ale můžeme pozorovat, že obsah kyseliny jablečné je vyšší než obsah kyseliny vinné. Hodnoty pH se drží v průměru kolem 3,10.
Zpozornět by již mohli v Malokarpatské podoblasti, kde u všech sledovaných bílých odrůd je pH 3,3 a vyšší. Naopak titrovatelné kyseliny klesly na průměrné hodnoty kolem 5,5 g/l. Tady by již při sběru bylo na zvážení dokyselení moštu kyselinou vinnou kvůli snížení pH pro bezproblémové a zdravé kvašení. Pro mošty na výrobu bílých vín doporučujeme hodnoty titrovatelných kyseliny v rozmení 6,5 až 9,0 g/l a pH 3,0 až 3,35.
Naopak ve Znojemské podoblasti jsou téměř všechna pH pod hodnotou 3 s průměrem titrovatelných kyselin 9,6 g/l.
Pro ukázku vývoje kyselin jsme vybrali Tramín červený z trati Přední hora ve Velkých Bílovicích.


Asimilovatelný dusík je podíl dusíkatých látek v bobulích révy vinné, které mohou kvasinky využívat v průběhu alkoholového kvašení. Nejvýznamnější zastoupení asimilovatelného dusíku se nachází v dužnině (60-65 %), pak ve slupce a semenech. Problémy s nedostatkem asimilovatelného dusíku jsou proto závažnější u bílých odrůd s ohledem na zpracování hroznů.
Minimální hodnota asimilovatelného dusíku pro úspěšné kvašení moštů je 140 mg/l. Zatím je stále obsah asimilovatelného dusíku optimální, průměrné hodnoty jsou kolem 200 mg/l.

Již se začaly sbírat Müller Thurgau. Dále se sbírají suroviny na sekty, především Chardonnay, Sauvignon nebo Rulandské šedé či modré.

(pro zobrazení na mobilním zařízení stáhněte tabulku v pdf)

PODOBLAST VELKOPAVLOVICKÁ
OdrůdaOblast sběruCukernatost (°NM)Glu+Fru (g/l)Potenciální alkohol           (% obj.)Titrovatelné kyseliny
(g/l)
pHKyselina vinná      (g/l)Kyselina jablečná (g/l)Ammonia (mg/l)YAN
(mg/l)
MTVelké Bílovice16,5174,510,45,93,235,72,554171
VZVelké Bílovice18,0189,511,36,23,177,41,8101232
VZČejkovice17,0177,310,57,23,017,32,139114
Velké Bílovice20,0207,712,35,63,374,53,3134368
Čejkovice15,5163,69,77,53,157,52,9143311
SGVelké Bílovice20,5214,712,87,13,164,74,2115352
SGČejkovice14,5155,69,39,22,927,34,23081
CHAVelké Bílovice20,0206,212,36,63,335,23,595281
CHAČejkovice16,0163,49,712,23,137,97,3161341
RRVelké Bílovice16,5171,210,29,62,948,24,2128248
RRČejkovice14,0146,38,713,32,7910,75,9159254
ZWVelké Bílovice18,0181,210,88,03,067,43,176211
ZWČejkovice16,5172,710,37,63,138,12,595247
ZWVelké Pavlovice18,5192,111,48,32,908,82,743117
RMVelké Bílovice19,0199,311,88,83,107,24,3110276
RMČejkovice17,5183,410,97,43,317,73,1119332
FRČejkovice16,0168,610,09,43,0910,33,6111263
FRVelké Pavlovice16,0168,610,09,22,997,44,287207
CSVelké Bílovice16,0168,210,09,83,167,05,8158306
CSVelké Pavovice14,0148,88,812,82,998,08,0138237
PODOBLAST MIKULOVSKÁ
OdrůdaOblast sběruCukernatost (°NM)Glu+Fru (g/l)Potenciální alkohol           (% obj.)Titrovatelné kyseliny
(g/l)
pHKyselina vinná      (g/l)Kyselina jablečná (g/l)Ammonia (mg/l)YAN
(mg/l)
MTLednice17,0178,110,68,23,126,14,353177
VZMikulov15,0156,69,38,23,077,32,941106
VZLednice17,0177,310,58,92,929,52,954133
Perná19,5205,012,25,03,364,02,754177
Lednice21,0216,512,95,93,206,32,468202
SGMikulov15,5162,39,69,23,134,66,2110278
SGLednice14,0147,48,810,02,868,64,24598
RRBavory13,0136,88,113,82,7310,06,178112
RRLednice15,5163,99,711,12,849,15,187158
CHAPerná19,5205,412,26,13,284,73,140149
CHALednice21,5221,513,27,63,136,33,626130
FRMikulov19,5205,912,27,23,067,42,529105
FRLednice18,5192,111,48,53,009,33,059160
RMBavory19,5199,911,94,93,764,63,0116388
RMLednice18,0188,711,27,73,186,23,852174
PODOBLAST SLOVÁCKÁ
OdrůdaOblast sběruCukernatost (°NM)Glu+Fru (g/l)Potenciální alkohol           (% obj.)Titrovatelné kyseliny
(g/l)
pHKyselina vinná      (g/l)Kyselina jablečná (g/l)Ammonia (mg/l)YAN
(mg/l)
PAPetrov18,0188,111,28,23,224,45,8144365
VZStrážnice15,0158,39,410,13,136,36,4170371
RRPetrov15,0157,59,413,82,789,77,0159286
RMSudoměřice18,5192,811,57,43,224,34,557187
FRSudoměřice16,0166,39,910,82,878,84,952118
Petrov18,0190,211,38,03,204,95,095271
PODOBLAST ZNOJEMSKÁ
OdrůdaOblast sběruCukernatost (°NM)Glu+Fru (g/l)Potenciální alkohol           (% obj.)Titrovatelné kyseliny
(g/l)
pHKyselina vinná      (g/l)Kyselina jablečná (g/l)Ammonia (mg/l)YAN
(mg/l)
SGDobšice16,2166,99,910,02,826,83,6-183
Dobšice18,0179,510,78,53,086,43,4-268
NGDobšice16,8171,210,28,22,946,52,3-154
Dobšice18,0185,211,08,82,916,12,9-151
RRDobšice14,8152,79,112,92,639,14,3-65
RVDobšice15,4161,09,610,42,776,63,8-84
MTDobšice18,2186,411,16,33,104,92,0-186
VZDyje15,0152,99,110,22,827,33,6-170
SVDyje16,3163,29,710,72,817,13,9-137
PODOBLAST MALOKARPATSKÁ (SK)
OdrůdaOblast sběruCukernatost (°NM)Glu+Fru (g/l)Potenciální alkohol           (% obj.)Titrovatelné kyseliny
(g/l)
pHKyselina vinná      (g/l)Kyselina jablečná (g/l)Ammonia (mg/l)YAN
(mg/l)
MTŠenkvice18,5192,811,54,63,373,32,510109
Šenkvice21,5223,913,34,23,472,72,751219
MMŠenkvice16,5173,210,37,63,165,53,883213
SGŠenkvice20,0207,912,45,73,272,44,037171
VZŠenkvice18,0187,311,15,03,293,91,81193
FRŠenkvice19,0199,511,98,03,125,34,372219
RMŠenkvice20,0206,812,36,63,342,44,542177

Předsběrová analýza ke stažení ZDE.

------------------------------------------------------------------------------------------

Co je BS předsběrová analýza hroznů?

Stejně jako v předchozích 10 letech jednou týdně až do konce sklizně bezplatně zveřejňujeme výsledky laboratorních rozborů moštu z různých odrůd révy z pěti vinařských podoblastí: Mikulovské, Slovácké, Velkopavlovické, Znojemské a na Slovensku v Malokarpatské podoblasti.

Pro určení optimálního termínu sklizně jsou mimo samotné cukernatosti důležité také hodnoty pH, titrovatelných a organických kyselin. Přestože není analýza provedena přímo na vinici každého konkrétního vinaře, poskytuje pěstitelům řadu praktických a užitečných informací.

Analýzy zveřejňujeme každý týden na www.vinarskepotreby.cz.

Předsběrové analýzy jsou pro tuzemské vinaře užitečným pomocníkem při určování vhodného okamžiku pro zahájení sběru hroznů jednotlivých odrůd.