
Předsběrová analýza 38. týden
Vinice
Až do neděle bude proudit na naše území teplý vzduch, očekáváme polojasno s letními teplotami kolem 27 °C. V dalším týdnu přijde chladnější vzduch, teploty klesnou, zvýší se oblačnost a přidají se četnější přeháňky. Denní teploty klesnou k 15 °C a noční se budou pohybovat kolem 10 °C.V minulém týdnu jsme zaznamenali vyšší výskyt srážek. V tomto období to není již pro úrodu žádoucí a bude nutné sledovat zdravotní stav hroznů.

Níže uvedený graf týdenních teplot je z meteostanice v trati Zadní hora ve Velkých Bílovicích.

Údaje byly získány z webových stránek firmy AMET-sdružení Litschmann & Suchý http://www.amet.cz/
Srážky mohly působit nižší nárust cukernatosti. Díky přijaté vodě se koncentrace látek v bobulích naředila. Cukernatost se za týden zvýšila napříč všemi bílými odrůdami o 0,9 °NM. U modrých odrůd byla cukernatost jen o 0,2°NM vyšší, než v minulém týdnu. Průměrné hodnoty cukernatosti u modrých odrůd jsou vyrovnané a napříč všemi podoblastmi se pohybují kolem 17,4 °NM, u bílých je to 18,2 °NM.
Titrovatelné kyseliny nadále klesají a pohybují v průměru 7,6 g/l u bílých odrůd a 8,3 g/l u modrých odrůd. Oproti minulému týdnu poklesly o 0,7 g/l. Pokles u kyseliny vinné se již výrazně nekonal, ale v některých případech pozorujeme, že je její obsah velmi nízký, někde dokonce i nižší než obsah kyseliny jablečné. Kyselina jablečná klesla v průměru o 0,5 g/l na 3,5 g/l. Hodnoty pH se průměrně zvýšily na 3,2. Vzhledem k poklesu titrovatelných kyselin a nižším hodnotám kyseliny vinné doporučujeme sledování organických kyselin, a hlavně pH v moštu. Můžete vyžít služeb naší BS laboratoře a nechat si stanovit balíček S0150 Analýza moštů. Pokud je potřeba snížení hodnoty pH, je vhodná jeho úprava přidáním kyseliny vinné do moštu před kvašením. Kyselinu vinnou koupíte zde: KYSELINA VINNÁ 250 g | BS vinařské potřeby.
V grafu je naznačen vývoj kyselin, pH a cukernatosti u odrůdy Veltlínské zelené z Nové hory ve Velkých Bílovicích. Je patrná stagnace nárustu cukernatosti, klesající obsah kyselin a zvyšující se pH. Nižší obsah kyseliny jablečné u bílých odrůd může způsobovat plochá a fádní vína, bez šťavnaté aromatiky.

Laboratorní hodnoty předsběrové analýzy hroznů pro 38. týden
(pro zobrazení na mobilním zařízení stáhněte tabulku v pdf)
PODOBLAST VELKOPAVLOVICKÁ | ||||||||||
Odrůda | Oblast sběru | Cukernatost (°NM) | Glu+Fru (g/l) | Potenciální alkohol (% obj.) | Titrovatelné kyseliny (g/l) | pH | Kyselina vinná (g/l) | Kyselina jablečná (g/l) | Ammonia (mg/l) | YAN (mg/l) |
MT | Velké Bílovice | 16,5 | 170,9 | 10,2 | 5,6 | 3,26 | 5,1 | 2,4 | 44 | 148 |
VZ | Velké Bílovice | 17,5 | 182,6 | 10,9 | 5,9 | 3,16 | 7,6 | 1,2 | 83 | 193 |
VZ | Čejkovice | 17,5 | 179,1 | 10,6 | 6,0 | 3,23 | 7,1 | 1,2 | 45 | 135 |
TČ | Velké Bílovice | 20,0 | 206,4 | 12,3 | 5,6 | 3,39 | 5,1 | 3,3 | 132 | 380 |
TČ | Čejkovice | 16,0 | 169,7 | 10,1 | 6,3 | 3,28 | 7,1 | 2,0 | 127 | 301 |
SG | Velké Bílovice | 19,5 | 197,3 | 11,7 | 6,9 | 3,27 | 5,2 | 4,2 | 117 | 343 |
SG | Čejkovice | 18,0 | 187,8 | 11,2 | 8,3 | 3,09 | 6,7 | 4,3 | 22 | 90 |
CHA | Velké Bílovice | 20,5 | 209,9 | 12,5 | 6,4 | 3,36 | 6,1 | 3,2 | 75 | 244 |
CHA | Čejkovice | 16,5 | 167,4 | 10,0 | 11,9 | 3,20 | 7,2 | 7,4 | 162 | 364 |
RR | Velké Bílovice | 17,5 | 181,5 | 10,8 | 8,7 | 2,99 | 8,3 | 3,6 | 109 | 229 |
RR | Čejkovice | 15,5 | 165,3 | 9,8 | 11,1 | 2,86 | 9,6 | 4,6 | 115 | 206 |
ZW | Velké Bílovice | 18,5 | 192,5 | 11,4 | 7,3 | 3,07 | 6,9 | 2,5 | 68 | 194 |
ZW | Čejkovice | 16,5 | 173,2 | 10,3 | 7,7 | 3,29 | 8,5 | 2,8 | 114 | 338 |
ZW | Velké Pavlovice | 17,5 | 184,1 | 10,9 | 8,3 | 2,98 | 9,7 | 2,3 | 37 | 99 |
RM | Velké Bílovice | 19,0 | 196,7 | 11,7 | 7,4 | 3,12 | 7,1 | 2,9 | 32 | 125 |
RM | Čejkovice | 18,5 | 194,4 | 11,6 | 6,9 | 3,40 | 6,6 | 3,4 | 111 | 342 |
FR | Čejkovice | 15,0 | 156,9 | 9,3 | 8,4 | 3,20 | 9,3 | 2,9 | 94 | 227 |
FR | Velké Pavlovice | 17,5 | 182,5 | 10,8 | 8,5 | 3,08 | 8,3 | 3,2 | 71 | 183 |
CS | Velké Bílovice | 17,0 | 179,3 | 10,7 | 7,9 | 3,29 | 7,1 | 4,5 | 136 | 290 |
CG | Čejkovice | 16,0 | 166,5 | 9,9 | 10,1 | 3,07 | 7,4 | 5,5 | 46 | 107 |
CS | Velké Pavovice | 15,5 | 163,9 | 9,7 | 11,9 | 3,04 | 8,1 | 7,1 | 112 | 204 |
PODOBLAST MIKULOVSKÁ | ||||||||||
Odrůda | Oblast sběru | Cukernatost (°NM) | Glu+Fru (g/l) | Potenciální alkohol (% obj.) | Titrovatelné kyseliny (g/l) | pH | Kyselina vinná (g/l) | Kyselina jablečná (g/l) | Ammonia (mg/l) | YAN (mg/l) |
MT | Lednice | 18,0 | 188,6 | 11,2 | 5,1 | 3,33 | 5,1 | 2,3 | 65 | 260 |
VZ | Lednice | 19,0 | 198,3 | 11,8 | 7,3 | 3,03 | 7,8 | 2,2 | 42 | 136 |
TČ | Perná | 19,5 | 201,3 | 12,0 | 5,1 | 3,35 | 5,7 | 2,8 | 66 | 210 |
TČ | Lednice | 18,5 | 193,6 | 11,5 | 6,0 | 3,28 | 6,3 | 2,9 | 63 | 201 |
SG | Lednice | 18,0 | 185,0 | 11,0 | 7,6 | 2,96 | 6,5 | 3,2 | 21 | 70 |
RR | Bavory | 15,5 | 164,4 | 9,8 | 11,5 | 2,81 | 9,0 | 5,2 | 94 | 168 |
RR | Lednice | 16,0 | 169,0 | 10,0 | 10,4 | 2,88 | 8,8 | 4,6 | 50 | 105 |
CHA | Perná | 19,5 | 201,6 | 12,0 | 6,9 | 3,27 | 6,2 | 3,6 | 49 | 176 |
CHA | Lednice | 21,0 | 219,8 | 13,1 | 7,5 | 3,20 | 6,6 | 3,9 | 31 | 140 |
FR | Mikulov | 19,0 | 196,9 | 11,7 | 7,5 | 3,08 | 8,0 | 3,0 | 26 | 116 |
FR | Lednice | 18,0 | 188,8 | 11,2 | 8,3 | 2,97 | 8,3 | 2,8 | 47 | 130 |
RM | Lednice | 20,0 | 207,6 | 12,3 | 7,7 | 3,38 | 5,1 | 4,4 | 57 | 243 |
PODOBLAST SLOVÁCKÁ | ||||||||||
Odrůda | Oblast sběru | Cukernatost (°NM) | Glu+Fru (g/l) | Potenciální alkohol (% obj.) | Titrovatelné kyseliny (g/l) | pH | Kyselina vinná (g/l) | Kyselina jablečná (g/l) | Ammonia (mg/l) | YAN (mg/l) |
PA | Petrov | 18,5 | 186,4 | 11,1 | 9,6 | 3,22 | 7,5 | 6,2 | 123 | 328 |
VZ | Strážnice | 13,5 | 141,2 | 8,4 | 9,5 | 3,30 | 6,4 | 5,9 | 145 | 340 |
RR | Petrov | 14,5 | 146,4 | 8,7 | 14,5 | 2,91 | 9,7 | 8,4 | 121 | 218 |
RM | Sudoměřice | 18,0 | 185,5 | 11,0 | 7,9 | 3,21 | 6,3 | 4,2 | 41 | 150 |
FR | Sudoměřice | 15,5 | 164,5 | 9,8 | 9,7 | 2,93 | 9,1 | 3,9 | 37 | 97 |
RŠ | Petrov | 18,0 | 182,8 | 10,9 | 7,3 | 3,34 | 6,6 | 3,7 | 77 | 249 |
PODOBLAST ZNOJEMSKÁ | ||||||||||
Odrůda | Oblast sběru | Cukernatost (°NM) | Glu+Fru (g/l) | Potenciální alkohol (% obj.) | Titrovatelné kyseliny (g/l) | pH | Kyselina vinná (g/l) | Kyselina jablečná (g/l) | Ammonia (mg/l) | YAN (mg/l) |
SG | Dobšice | 16,5 | 170,9 | 10,2 | 8,5 | 2,86 | 6,1 | 2,8 | - | 156 |
TČ | Dobšice | 18,0 | 181,9 | 10,8 | 6,3 | 3,09 | 5,9 | 1,7 | - | 155 |
NG | Dobšice | 18,8 | 192,7 | 11,5 | 8,4 | 2,98 | 6,1 | 3,0 | - | 168 |
RŠ | Dobšice | 20,0 | 203,2 | 12,1 | 7,6 | 2,96 | 6,7 | 1,8 | - | 156 |
RR | Dobšice | 18,5 | 186,1 | 11,1 | 9,9 | 2,75 | 8,6 | 2,3 | - | 93 |
RV | Dobšice | 13,5 | 140,1 | 8,3 | 9,7 | 2,74 | 6,0 | 3,4 | - | 85 |
MT | Dobšice | 21,5 | 216,8 | 12,9 | 5,5 | 3,22 | 4,9 | 2,1 | - | 175 |
VZ | Dyje | 14,5 | 152,4 | 9,1 | 7,3 | 2,97 | 5,6 | 2,1 | - | 150 |
PODOBLAST MALOKARPATSKÁ (SK) | ||||||||||
Odrůda | Oblast sběru | Cukernatost (°NM) | Glu+Fru (g/l) | Potenciální alkohol (% obj.) | Titrovatelné kyseliny (g/l) | pH | Kyselina vinná (g/l) | Kyselina jablečná (g/l) | Ammonia (mg/l) | YAN (mg/l) |
TČ | Šenkvice | 20,0 | 208,3 | 12,4 | 4,5 | 3,37 | 2,9 | 2,4 | 50 | 178 |
VZ | Šenkvice | 19,5 | 201,6 | 12,0 | 4,1 | 3,44 | 2,9 | 2,1 | 20 | 126 |
FR | Šenkvice | 18,0 | 185,5 | 11,0 | 6,6 | 3,31 | 3,5 | 3,8 | 49 | 189 |
RM | Šenkvice | 18,5 | 194,9 | 11,6 | 6,2 | 3,49 | 2,2 | 4,3 | 37 | 179 |
RR | Šenkvice | 18,5 | 194,2 | 11,5 | 8,1 | 2,99 | 5,4 | 3,6 | 22 | 75 |
RŠ | Šenkvice | 21,0 | 216,1 | 12,8 | 4,3 | 3,62 | 2,8 | 2,9 | 36 | 188 |