Doprava do výdejních míst již od 59 Kč.

Nabídka produktů
Košík0

V košíku zatím nic není

Nejprodávanější zboží

Způsoby doručení

  • Osobní odběr 17 Kč
  • Česká pošta od 85 Kč
  • Zásilkovna 73 Kč
  • Přepravní služba od 115 Kč
Předsběrová analýza 38. týden

Předsběrová analýza 38. týden

Vinice

V minulém týdnu jsme zaznamenali vyšší výskyt srážek. V tomto období to není již pro úrodu žádoucí a bude nutné sledovat zdravotní stav hroznů.

Až do neděle bude proudit na naše území teplý vzduch, očekáváme polojasno s letními teplotami kolem 27 °C. V dalším týdnu přijde chladnější vzduch, teploty klesnou, zvýší se oblačnost a přidají se četnější přeháňky. Denní teploty klesnou k 15 °C a noční se budou pohybovat kolem 10 °C.


Níže uvedený graf týdenních teplot je z meteostanice v trati Zadní hora ve Velkých Bílovicích.

Údaje byly získány z webových stránek firmy AMET-sdružení Litschmann & Suchý http://www.amet.cz/

Srážky mohly působit nižší nárust cukernatosti. Díky přijaté vodě se koncentrace látek v bobulích naředila. Cukernatost se za týden zvýšila napříč všemi bílými odrůdami o 0,9 °NM. U modrých odrůd byla cukernatost jen o 0,2°NM vyšší, než v minulém týdnu. Průměrné hodnoty cukernatosti u modrých odrůd jsou vyrovnané a napříč všemi podoblastmi se pohybují kolem 17,4 °NM, u bílých je to 18,2 °NM.
Titrovatelné kyseliny nadále klesají a pohybují v průměru 7,6 g/l u bílých odrůd a 8,3 g/l u modrých odrůd. Oproti minulému týdnu poklesly o 0,7 g/l. Pokles u kyseliny vinné se již výrazně nekonal, ale v některých případech pozorujeme, že je její obsah velmi nízký, někde dokonce i nižší než obsah kyseliny jablečné.  Kyselina jablečná klesla v průměru o 0,5 g/l na 3,5 g/l. Hodnoty pH se průměrně zvýšily na 3,2. Vzhledem k poklesu titrovatelných kyselin a nižším hodnotám kyseliny vinné doporučujeme sledování organických kyselin, a hlavně pH v moštu. Můžete vyžít služeb naší BS laboratoře a nechat si stanovit balíček S0150 Analýza moštů. Pokud je potřeba snížení hodnoty pH, je vhodná jeho úprava přidáním kyseliny vinné do moštu před kvašením.  Kyselinu vinnou koupíte zde: KYSELINA VINNÁ 250 g | BS vinařské potřeby.
V grafu je naznačen vývoj kyselin, pH a cukernatosti u odrůdy Veltlínské zelené z Nové hory ve Velkých Bílovicích. Je patrná stagnace nárustu cukernatosti, klesající obsah kyselin a zvyšující se pH. Nižší obsah kyseliny jablečné u bílých odrůd může způsobovat plochá a fádní vína, bez šťavnaté aromatiky.

Laboratorní hodnoty předsběrové analýzy hroznů pro 38. týden 

(pro zobrazení na mobilním zařízení stáhněte tabulku v pdf)

PODOBLAST VELKOPAVLOVICKÁ
OdrůdaOblast sběruCukernatost (°NM)Glu+Fru (g/l)Potenciální alkohol           (% obj.)Titrovatelné kyseliny
(g/l)
pHKyselina vinná      (g/l)Kyselina jablečná (g/l)Ammonia (mg/l)YAN
(mg/l)
MTVelké Bílovice16,5170,910,25,63,265,12,444148
VZVelké Bílovice17,5182,610,95,93,167,61,283193
VZČejkovice17,5179,110,66,03,237,11,245135
Velké Bílovice20,0206,412,35,63,395,13,3132380
Čejkovice16,0169,710,16,33,287,12,0127301
SGVelké Bílovice19,5197,311,76,93,275,24,2117343
SGČejkovice18,0187,811,28,33,096,74,32290
CHAVelké Bílovice20,5209,912,56,43,366,13,275244
CHAČejkovice16,5167,410,011,93,207,27,4162364
RRVelké Bílovice17,5181,510,88,72,998,33,6109229
RRČejkovice15,5165,39,811,12,869,64,6115206
ZWVelké Bílovice18,5192,511,47,33,076,92,568194
ZWČejkovice16,5173,210,37,73,298,52,8114338
ZWVelké Pavlovice17,5184,110,98,32,989,72,33799
RMVelké Bílovice19,0196,711,77,43,127,12,932125
RMČejkovice18,5194,411,66,93,406,63,4111342
FRČejkovice15,0156,99,38,43,209,32,994227
FRVelké Pavlovice17,5182,510,88,53,088,33,271183
CSVelké Bílovice17,0179,310,77,93,297,14,5136290
CGČejkovice16,0166,59,910,13,077,45,546107
CSVelké Pavovice15,5163,99,711,93,048,17,1112204
PODOBLAST MIKULOVSKÁ
OdrůdaOblast sběruCukernatost (°NM)Glu+Fru (g/l)Potenciální alkohol           (% obj.)Titrovatelné kyseliny
(g/l)
pHKyselina vinná      (g/l)Kyselina jablečná (g/l)Ammonia (mg/l)YAN
(mg/l)
MTLednice18,0188,611,25,13,335,12,365260
VZLednice19,0198,311,87,33,037,82,242136
Perná19,5201,312,05,13,355,72,866210
Lednice18,5193,611,56,03,286,32,963201
SGLednice18,0185,011,07,62,966,53,22170
RRBavory15,5164,49,811,52,819,05,294168
RRLednice16,0169,010,010,42,888,84,650105
CHAPerná19,5201,612,06,93,276,23,649176
CHALednice21,0219,813,17,53,206,63,931140
FRMikulov19,0196,911,77,53,088,03,026116
FRLednice18,0188,811,28,32,978,32,847130
RMLednice20,0207,612,37,73,385,14,457243
PODOBLAST SLOVÁCKÁ
OdrůdaOblast sběruCukernatost (°NM)Glu+Fru (g/l)Potenciální alkohol           (% obj.)Titrovatelné kyseliny
(g/l)
pHKyselina vinná      (g/l)Kyselina jablečná (g/l)Ammonia (mg/l)YAN
(mg/l)
PAPetrov18,5186,411,19,63,227,56,2123328
VZStrážnice13,5141,28,49,53,306,45,9145340
RRPetrov14,5146,48,714,52,919,78,4121218
RMSudoměřice18,0185,511,07,93,216,34,241150
FRSudoměřice15,5164,59,89,72,939,13,93797
Petrov18,0182,810,97,33,346,63,777249
PODOBLAST ZNOJEMSKÁ
OdrůdaOblast sběruCukernatost (°NM)Glu+Fru (g/l)Potenciální alkohol           (% obj.)Titrovatelné kyseliny
(g/l)
pHKyselina vinná      (g/l)Kyselina jablečná (g/l)Ammonia (mg/l)YAN
(mg/l)
SGDobšice16,5170,910,28,52,866,12,8-156
Dobšice18,0181,910,86,33,095,91,7-155
NGDobšice18,8192,711,58,42,986,13,0-168
Dobšice20,0203,212,17,62,966,71,8-156
RRDobšice18,5186,111,19,92,758,62,3-93
RVDobšice13,5140,18,39,72,746,03,4-85
MTDobšice21,5216,812,95,53,224,92,1-175
VZDyje14,5152,49,17,32,975,62,1-150
PODOBLAST MALOKARPATSKÁ (SK)
OdrůdaOblast sběruCukernatost (°NM)Glu+Fru (g/l)Potenciální alkohol           (% obj.)Titrovatelné kyseliny
(g/l)
pHKyselina vinná      (g/l)Kyselina jablečná (g/l)Ammonia (mg/l)YAN
(mg/l)
Šenkvice20,0208,312,44,53,372,92,450178
VZŠenkvice19,5201,612,04,13,442,92,120126
FRŠenkvice18,0185,511,06,63,313,53,849189
RMŠenkvice18,5194,911,66,23,492,24,337179
RRŠenkvice18,5194,211,58,12,995,43,62275
Šenkvice21,0216,112,84,33,622,82,936188

 
Předsběrová analýza ke stažení ZDE.

------------------------------------------------------------------------------------------

Co je BS předsběrová analýza hroznů?

Stejně jako v předchozích 10 letech jednou týdně až do konce sklizně bezplatně zveřejňujeme výsledky laboratorních rozborů moštu z různých odrůd révy z pěti vinařských podoblastí: Mikulovské, Slovácké, Velkopavlovické, Znojemské a na Slovensku v Malokarpatské podoblasti.

Pro určení optimálního termínu sklizně jsou mimo samotné cukernatosti důležité také hodnoty pH, titrovatelných a organických kyselin. Přestože není analýza provedena přímo na vinici každého konkrétního vinaře, poskytuje pěstitelům řadu praktických a užitečných informací.

Analýzy zveřejňujeme každý týden na www.vinarskepotreby.cz.

Předsběrové analýzy jsou pro tuzemské vinaře užitečným pomocníkem při určování vhodného okamžiku pro zahájení sběru hroznů jednotlivých odrůd.