Předsběrová analýza 39. týden
Vinice
U většiny modrých odrůd, které analyzujeme jsou zvýšené hodnoty kyseliny glukonové, což znamená, že hrozny jsou napadeny botrytidou.
Máme za sebou další krásný slunečný týden. A jaký je výhled počasí? Další týden má být polojasno s teplotami nad 20 °C a o tomto i dalším víkendu je předpovídáno ochlazení a občasné přeháňky. Je nutné sledovat kondici hroznů, protože je možné, že s každým dalším deštěm se může zhoršovat zdravotní stav hroznů visících na vinici.
Níže v grafu je výhled předpovědi počasí dle ČHMÚ na následující týden.
Díky mechanizaci sběru hroznů vinobraní nabralo rychlý spád. Ve spoustě vinic vidíme viset už jen třapiny. Z pohledu zvyšování cukernatosti dochází k výraznějším nárustům především u modrých odrůd. Oproti minulému týdnu se cukernatost u modrých odrůd zvýšila o 1,7 °NM, u bílých to bylo méně, tedy o 0,5°NM. Nejvyšší cukernatosti mají aktuálně Rulandské modré, Chardonnay a Tramíny červené. U většiny modrých odrůd, které analyzujeme jsou zvýšené hodnoty kyseliny glukonové, což znamená, že hrozny jsou napadeny botrytidou. Jedná se především o Rulandské modré, Frankovku a Zweigeltrebe. Také se objevuje scvrkávání, vadnutí až zasychání bobulek. Mošt nebo rmut z takových hroznů můžeme ochránit aplikací přípravku STAB MICRO M. Je to přípravek zabraňující oxidaci, působí proti plísním a kontroluje růst velkého množství nežádoucích divokých kvasinek a bakterií, které jsou přítomny v moštu. Jako antioxidanty doporučujeme použít Enartis Tan Blanc a Enartis Tan Antibotrytis.
Modré odrůdy mají v průměru 19,6 °NM cukernatost. Obsah titrovatelných kyselin je 6,2 g/l a jsou o 0,5 g/l nižší než minulý týden. Kyselina jablečná se také snížila o 0,7 g/l na průměrných 2,8 g/l. U bílých odrůd je průměrná cukernatost 19,3 °NM a obsah kyseliny jablečné je 3,2 g/l. Zajímavé je sledovat rozdíly např. obsahu kyseliny jablečné v jednotlivých podoblastech. Nejnižší obsah kyseliny jablečné pozorujeme v Mikulovské a Velkopavlovické podoblasti. V teplých ročnících je vhodné mít v moštu z bílých odrůd obsah kyseliny jablečné 2-3 g/l.
Zajímavé je, že hodnoty pH jsou na stejných hodnotách v průměru kolem 3,30. pH je závislé na disociačních schopnostech jednotlivých kyselin, poměru kyseliny vinné a jablečné a výskytu draslíku v hroznech. Při nižším obsahu kyselin doporučujeme upravit hodnotu pH dokyselením moštu. Optimálně kyselinou vinnou a jablečnou v poměru 1:1. Tím dojde i ke snížení pH a díky tomu mohou být vína aromatičtější a mohou mít nižší citlivost k oxidaci. U moštů s pH vyšší než 3,4 lze očekávat nežádoucí projevy mikrobiální kontaminace a nečistých tónů při kvašení.
Ve Velkých Bílovicích tento týden zbyly ke sledování pouze 2 odrůdy z 6 sledovaných, protože zbytek je již posbíraný. Ze Znojemské podoblasti zatím byly dodány všechny analytiky, tzn. ze sledovaných odrůd ještě nebyla žádná posbírána. Nejvyšší cukernatost dosahuje Müller Thurgau, Rulandské šedé a Tramín červený. Průměr titrovatelných kyselin u bílých odrůd je 7,7 g/l, tedy o celých 1,5 g/l vyšší než v ostatních podoblastech. Za týden došlo k poklesu titrovatelných kyselin o 1,7 g/l. I hodnoty pH jsou nižší než v ostatních podoblastech, pohybují se průměrně kolem 3,1.
V grafu níže můžeme sledovat pozitivní vývoj odrůdy Sauvignon z Dobšic, je zde znázorněn nárust cukernatosti a zároveň pokles titrovatelných kyselin.
Níže v grafu je výhled předpovědi počasí dle ČHMÚ na následující týden.
Díky mechanizaci sběru hroznů vinobraní nabralo rychlý spád. Ve spoustě vinic vidíme viset už jen třapiny. Z pohledu zvyšování cukernatosti dochází k výraznějším nárustům především u modrých odrůd. Oproti minulému týdnu se cukernatost u modrých odrůd zvýšila o 1,7 °NM, u bílých to bylo méně, tedy o 0,5°NM. Nejvyšší cukernatosti mají aktuálně Rulandské modré, Chardonnay a Tramíny červené. U většiny modrých odrůd, které analyzujeme jsou zvýšené hodnoty kyseliny glukonové, což znamená, že hrozny jsou napadeny botrytidou. Jedná se především o Rulandské modré, Frankovku a Zweigeltrebe. Také se objevuje scvrkávání, vadnutí až zasychání bobulek. Mošt nebo rmut z takových hroznů můžeme ochránit aplikací přípravku STAB MICRO M. Je to přípravek zabraňující oxidaci, působí proti plísním a kontroluje růst velkého množství nežádoucích divokých kvasinek a bakterií, které jsou přítomny v moštu. Jako antioxidanty doporučujeme použít Enartis Tan Blanc a Enartis Tan Antibotrytis.
Modré odrůdy mají v průměru 19,6 °NM cukernatost. Obsah titrovatelných kyselin je 6,2 g/l a jsou o 0,5 g/l nižší než minulý týden. Kyselina jablečná se také snížila o 0,7 g/l na průměrných 2,8 g/l. U bílých odrůd je průměrná cukernatost 19,3 °NM a obsah kyseliny jablečné je 3,2 g/l. Zajímavé je sledovat rozdíly např. obsahu kyseliny jablečné v jednotlivých podoblastech. Nejnižší obsah kyseliny jablečné pozorujeme v Mikulovské a Velkopavlovické podoblasti. V teplých ročnících je vhodné mít v moštu z bílých odrůd obsah kyseliny jablečné 2-3 g/l.
Zajímavé je, že hodnoty pH jsou na stejných hodnotách v průměru kolem 3,30. pH je závislé na disociačních schopnostech jednotlivých kyselin, poměru kyseliny vinné a jablečné a výskytu draslíku v hroznech. Při nižším obsahu kyselin doporučujeme upravit hodnotu pH dokyselením moštu. Optimálně kyselinou vinnou a jablečnou v poměru 1:1. Tím dojde i ke snížení pH a díky tomu mohou být vína aromatičtější a mohou mít nižší citlivost k oxidaci. U moštů s pH vyšší než 3,4 lze očekávat nežádoucí projevy mikrobiální kontaminace a nečistých tónů při kvašení.
Ve Velkých Bílovicích tento týden zbyly ke sledování pouze 2 odrůdy z 6 sledovaných, protože zbytek je již posbíraný. Ze Znojemské podoblasti zatím byly dodány všechny analytiky, tzn. ze sledovaných odrůd ještě nebyla žádná posbírána. Nejvyšší cukernatost dosahuje Müller Thurgau, Rulandské šedé a Tramín červený. Průměr titrovatelných kyselin u bílých odrůd je 7,7 g/l, tedy o celých 1,5 g/l vyšší než v ostatních podoblastech. Za týden došlo k poklesu titrovatelných kyselin o 1,7 g/l. I hodnoty pH jsou nižší než v ostatních podoblastech, pohybují se průměrně kolem 3,1.
V grafu níže můžeme sledovat pozitivní vývoj odrůdy Sauvignon z Dobšic, je zde znázorněn nárust cukernatosti a zároveň pokles titrovatelných kyselin.
V tabulce níže najdete kompletní výsledky analýz ze všech podoblastí.
Předsběrová analýza hroznů 39. týden
Odrůda / naměřená hodnota | Oblast sběru | Cukernatost (°NM) | Glu+Fru (g/l) | Potenciální alkohol (% obj.) | Titrovatelné kyseliny (g/l) | pH | Kyselina vinná (g/l) | Kyselina jablečná (g/l) | Ammonia (mg/l) | YAN (mg/l) |
PODOBLAST VELKOPAVLOVICKÁ | ||||||||||
MT | Velké Bílovice | posbíráno | ||||||||
MT | Čejkovice | posbíráno | ||||||||
VZ | Velké Bílovice | 20,5 | 209,1 | 12,4 | 4,4 | 3,36 | 6,5 | 1,1 | 93 | 258 |
VZ | Čejkovice | 17,0 | 180,0 | 10,7 | 5,4 | 3,19 | 6,9 | 0,8 | 46 | 139 |
TČ | Velké Bílovice | posbíráno | ||||||||
TČ | Čejkovice | 22,0 | 224,9 | 13,4 | 4,3 | 3,48 | 6,2 | 2,0 | 118 | 347 |
SG | Velké Bílovice | posbíráno | ||||||||
SG | Čejkovice | 20,0 | 206,4 | 12,3 | 7,3 | 3,15 | 6,5 | 3,9 | 46 | 168 |
RR | Velké Bílovice | 17,5 | 183,3 | 10,9 | 6,2 | 3,17 | 7,2 | 2,0 | 101 | 232 |
RR | Čejkovice | 17,0 | 178,9 | 10,6 | 8,7 | 2,96 | 9,3 | 2,9 | 108 | 212 |
CHA | Velké Bílovice | posbíráno | ||||||||
CHA | Čejkovice | 19,0 | 195,3 | 11,6 | 8,3 | 3,48 | 6,9 | 5,4 | 134 | 412 |
FR | Velké Bílovice | posbíráno | ||||||||
FR | Čejkovice | 17,5 | 183,4 | 10,9 | 7,6 | 3,31 | 8,4 | 3,1 | 147 | 458 |
RM | Velké Bílovice | 21,0 | 216,6 | 12,9 | 5,6 | 3,23 | 5,6 | 2,3 | 45 | 160 |
RM | Čejkovice | 22,5 | 230,3 | 13,7 | 6,7 | 3,47 | 6,4 | 3,0 | 113 | 337 |
ZW | Velké Bílovice | 19,0 | 198,8 | 11,8 | 5,5 | 3,26 | 6,5 | 1,8 | 56 | 203 |
ZW | Čejkovice | posbíráno | ||||||||
CSG | Velké Bílovice | 17,0 | 176,3 | 10,5 | 5,3 | 3,46 | 5,4 | 2,7 | 118 | 284 |
CSG | Čejkovice | 18,0 | 187,3 | 11,1 | 7,8 | 3,20 | 7,5 | 3,8 | 47 | 137 |
PODOBLAST MIKULOVSKÁ | ||||||||||
MT | Mikulov | posbíráno | ||||||||
MT | Lednice | posbíráno | ||||||||
VZ | Mikulov | posbíráno | ||||||||
VZ | Lednice | 20,0 | 206,3 | 12,3 | 5,3 | 3,26 | 7,0 | 1,2 | 54 | 169 |
PA | Perná | posbíráno | ||||||||
TČ | Lednice | 21,0 | 217,3 | 12,9 | 5,9 | 3,21 | 7,7 | 1,0 | 66 | 185 |
SG | Mikulov | posbíráno | ||||||||
SG | Lednice | 21,5 | 221,0 | 13,1 | 4,8 | 3,32 | 6,4 | 1,0 | 31 | 121 |
RR | Bavory | 19,5 | 200,8 | 11,9 | 8,6 | 3,00 | 9,4 | 3,1 | 63 | 140 |
RR | Lednice | 19,0 | 199,5 | 11,9 | 6,8 | 3,04 | 7,6 | 2,1 | 42 | 115 |
CHA | Perná | 22,0 | 225,6 | 13,4 | 4,5 | 3,56 | 6,0 | 2,4 | 24 | 153 |
CHA | Lednice | 20,5 | 210,4 | 12,5 | 5,6 | 3,28 | 5,7 | 2,4 | 18 | 99 |
FR | Mikulov | 21,0 | 218,8 | 13,0 | 5,9 | 3,33 | 8,9 | 1,8 | 16 | 125 |
FR | Lednice | 19,5 | 202,5 | 12,0 | 5,5 | 3,28 | 7,9 | 1,0 | 24 | 120 |
RM | Lednice | 21,0 | 218,1 | 13,0 | 6,6 | 3,46 | 6,8 | 2,8 | 87 | 307 |
PODOBLAST SLOVÁCKÁ | ||||||||||
VZ | Strážnice | 15,5 | 160,6 | 9,5 | 6,9 | 3,53 | 6,3 | 4,4 | 121 | 342 |
PA | Sudoměřice | 19,0 | 189,6 | 11,3 | 7,13 | 3,40 | 5,9 | 4,5 | 111 | 312 |
RR | Petrov | 16,5 | 169,9 | 10,1 | 10,1 | 3,15 | 7,4 | 5,8 | 114 | 270 |
SG | Strážnice | 17,0 | 171,0 | 10,2 | 12,0 | 3,14 | 6,6 | 8,6 | 110 | 286 |
CHA | Strážnice | 19,5 | 200,2 | 11,9 | 8,8 | 3,32 | 6,3 | 5,6 | 56 | 204 |
FR | Sudoměřice | 19,0 | 196,3 | 11,7 | 8,2 | 3,21 | 7,1 | 4,2 | 63 | 186 |
RM | Sudoměřice | 24,0 | 241,2 | 14,3 | 7,72 | 3,51 | 4,4 | 5,1 | 69 | 268 |
PODOBLAST MALOKARPATSKÁ (SK) | ||||||||||
MT | Svatý Júr | posbíráno | ||||||||
VZ | Svatý Júr | posbíráno | ||||||||
TČ | Svatý Júr | posbíráno | ||||||||
SG | Svatý Júr | posbíráno | ||||||||
RR | Svatý Júr | posbíráno | ||||||||
CHA | Svatý Júr | 20,5 | 211,2 | 12,6 | 5,8 | 3,39 | 6,3 | 3,0 | 39 | 196 |
FR | Svatý Júr | 18,0 | 189,8 | 11,3 | 6,6 | 3,23 | 6,0 | 3,2 | 47 | 206 |
PODOBLAST VELKOPAVLOVICKÁ | ||||||||||
FR | Velké Pavlovice | 19,0 | 198,8 | 11,8 | 6,1 | 3,35 | 4,2 | 3,2 | 81 | 258 |
RM | Velké Pavlovice | posbíráno | ||||||||
ZW | Velké Pavlovice | 19,5 | 200,3 | 11,9 | 5,4 | 3,21 | 5,7 | 1,6 | 51 | 167 |
CSG | Velké Pavlovice | 19,5 | 200,5 | 11,9 | 5,7 | 3,47 | 4,0 | 3,7 | 89 | 243 |
PODOBLAST ZNOJEMSKÁ | ||||||||||
SG | Dobšice | 19,5 | 196,0 | 11,6 | 6,8 | 3,09 | 5,8 | 1,6 | - | 158 |
TČ | Dobšice | 22,0 | 222,6 | 13,2 | 5,8 | 3,23 | 5,2 | 2,1 | - | 262 |
NG | Dobšice | 21,0 | 211,9 | 12,6 | 8,2 | 3,20 | 5,9 | 3,1 | - | 272 |
RŠ | Dobšice | 21,5 | 217,6 | 12,9 | 7,8 | 3,14 | 5,7 | 3,0 | - | 247 |
RR | Dobšice | 21,0 | 209,2 | 12,4 | 10,4 | 2,83 | 8,4 | 3,2 | - | 137 |
RV | Dobšice | 18,5 | 187,3 | 11,1 | 8,5 | 2,99 | 6,4 | 3,0 | - | 179 |
MT | Dobšice | 22,0 | 217,6 | 12,9 | 5,4 | 3,27 | 4,9 | 1,5 | - | 209 |
VZ | Dyje | 16,5 | 165,0 | 9,8 | 8,6 | 3,12 | 7,4 | 2,8 | - | 202 |
SV | Dyje | 18,5 | 188,2 | 11,2 | 7,5 | 3,06 | 5,3 | 2,8 | - | 213 |
Pozn. ZOBRAZENÍ grafů a tabulek v plné šířce není možné na většině mobilních zařízeních (různá šířka).
V případě jejich použití doporučujeme kompletní zprávu stáhnout v pdf ZDE.
Pro více informací k analýze kontaktuje Ing. et Mgr. Michaela Osičková
E-mail: enolog@vinarskepotreby.cz
E-mail: enolog@vinarskepotreby.cz