Doprava do výdejních míst již od 59 Kč.

Nabídka produktů
Košík0

V košíku zatím nic není

Nejprodávanější zboží

Způsoby doručení

  • Osobní odběr 17 Kč
  • Česká pošta od 85 Kč
  • Zásilkovna 73 Kč
  • Přepravní služba od 115 Kč
Předsběrová analýza 39. týden

Předsběrová analýza 39. týden

Vinice

Předpověď počasí na nadcházející dny není příznivá, na 3 dny je hlášen déšť.

Srážky jsou právě v tomto období pro vinohradníky a vinaře nežádoucí. Dojde nejen k naředění látek v bobulích. Hrozny, které jsou narušené např. krupobitím nebo začínající hnilobou, budou velice náchylné na rychlý rozvoj hniloby. Každá odrůda, navíc v odlišných lokalitách dozrává jinak. Je důležité sběr naplánovat tak, aby byly hrozny sklizeny v co nejlepší kvalitě. Doufejme, že tato nepřízeň počasí se negativně nepodepíše na sklizni pozdějších odrůd.
Výhledově by ale od víkendu mělo být zase polojasno s denními teplotami mezi 15-18°C. Noční teploty už budou klesat až k 5 °C s tím, že v ranních hodinách se mohou vyskytovat mlhy a bude větší vzdušná vlhkost.




V minulém roce v tomto týdnu již např. v Malokarpatské podoblasti bylo posbíráno všechno, v Mikulovské podoblasti, kromě Ryzlinku rýnského, také. Letos nám ještě 70 % odrůd v tomto týdnu visí na vinici. Tento týden bohužel nebyly dodány hrozny z Malokarpatské podoblasti, takže nebudou zahrnuty do vyhodnocení.

Hrozny sklizené v ročnících s vyššími srážkami a nižšími průměrnými teplotami mají pomalejší fenolické i technologické dozrávání. Kompaktnější hrozny mohou později být napadeny plísněmi, kvasinkami a octovými bakteriemi za vzniku kyselé hniloby. Botrytis cinerea za příznivých podmínek na hroznech vytváří žádoucí ušlechtilou plíseň neboli botrytidu. Ale při vysoké vlhkosti, deštivém počasí a ve spojení s chladnějšími teplotami přechází napadení hroznů v nežádoucí infekci a rozvoj plísně šedé. V moštech je nízká koncentrace zkvasitelných cukrů, nízká koncentrace dusíku a přítomnost toxinů. Mohou se vyskytnout aromatické odchylky v důsledku metabolitu plísní, vyšší koncentrace kyseliny octové, obtížnost čiření a následné filtrovatelnosti vína z důvodu zvýšené viskozity.

Při předsběrové analýze sledujeme i obsah kyseliny glukonové. Ta je běžně přítomna v nízkých hladinách, nepřesahujících 0,2–0,3 g/l, v moštech ze zdravých hroznů. Kyselina glukonová je ukazatelem začínajícího napadení hniloby hroznů a u některých odrůd už můžeme pozorovat její nárust. Obsah nad 0,5 g/l již indikuje počáteční plísňovou infekci, může přispět ke kyselé chuti moštů nebo vína a má negativní vliv na kvalitu vína. U moštu, kde je koncentrace kyseliny glukonové vyšší než 0,3 g/l, může dojít ke špatné fermentaci v důsledku vyčerpání živin. Její zvýšený obsah ztíží mimo jiné i ochranu moštu před oxidací.
Je poprvé uvedena i v tabulce přesběrových hodnot.

O ošetření napadených hroznů se můžete dočíst na aktuálním článku zde: Ošetření hroznů napadených hnilobou

Níže uvedený graf týdenních teplot je z meteostanice v Lednici.

Údaje byly získány z webových stránek firmy AMET-sdružení Litschmann & Suchý http://www.amet.cz/


Co se týká aktuálních srážek, rozdíly jsou v jednotlivých lokalitách minimální. Například v Lednici za sledované období spadlo 6mm srážek, ve Velkých Bílovicích 13mm a Mikulově 10mm.
Údaje byly získány z webových stránek firmy AMET-sdružení Litschmann & Suchý http://www.amet.cz/

Cukernatost se za týden zvýšila napříč všemi bílými odrůdami o 0,9 °NM. Modré odrůdy začínají dohánět svoji ztrátu, oproti minulému týdnu jejich cukernatost průměrně vzrostla o 1,9°NM. Průměrné hodnoty cukernatosti u bílých i modrých odrůd jsou vyrovnané na 19,3 °NM.
V grafu vidíme vývoj cukernatosti u odrůdy Chardonnay z Čejkovic, Lednice a Perné.



Titrovatelné kyseliny zůstaly stejné u bílých odrůd na průměrné hodnotě 7,6 g/l. O 0,4 g/l průměrně klesly u modrých odrůd na 7,9 g/l. Hodnota pH se stále průměrně pohybuje kolem optimálních 3,1 – 3,2. Ovšem u Tramínu červeného a Rulandského modrého se hodnoty pH pohybují nad 3,3. Nižší pH příznivě působí na stabilizaci barviv a harmonizaci taninů. Progres ve směru úbytku obsahu kyseliny jablečné se snížil, ale stále dochází k poklesu na 3,2 g/l u bílých a 3,6 g/l u modrých odrůd. S hrozny, které mají nižší obsah kyseliny jablečné, může finální víno získat jemnější a ovocnější výraz. Nebudou v něm dominovat hrubé nebo a nezralé tóny.

 

Laboratorní hodnoty předsběrové analýzy hroznů pro 39. týden 

(pro zobrazení na mobilním zařízení stáhněte komentář + tabulku v pdf)

PODOBLAST VELKOPAVLOVICKÁ
OdrůdaOblast sběruCukernatost (°NM)Glu+Fru (g/l)Potenciální alkohol           (% obj.)Titrovatelné kyseliny
(g/l)
pHKyselina vinná      (g/l)Kyselina jablečná (g/l)Ammonia (mg/l)YAN
(mg/l)
Kyselina glukonová
(g/l)
VZVelké Bílovice19,5201,412,05,63,207,41,0781900,17
VZČejkovice17,0176,910,56,13,097,21,1441220,45
Velké Bílovice22,0226,913,54,63,504,12,71193740,19
Čejkovice21,0215,612,86,03,346,72,81213470,01
SGČejkovice17,0176,410,58,22,926,43,724820,15
CHAVelké Bílovice23,0236,514,16,23,375,62,7752380,34
CHAČejkovice18,0186,011,111,73,097,07,01543480,13
RRČejkovice17,5184,010,99,72,919,43,81262610,06
ZWVelké Bílovice20,5212,912,77,33,046,62,6561760,5
ZWČejkovice19,5203,512,16,93,116,82,2632040,37
RMVelké Bílovice19,0195,311,69,93,007,34,91022550,15
RMČejkovice21,5220,413,17,23,257,23,1912890,28
FRČejkovice17,5183,010,98,33,158,63,21022970,29
FRVelké Pavlovice17,0175,410,48,43,037,03,4581520,27
CSVelké Bílovice18,5189,611,38,03,256,64,31372810,18
CGČejkovice17,0178,010,69,52,977,24,9441050,19
CSVelké Pavovice17,5179,010,610,33,127,46,21182370,22
PODOBLAST MIKULOVSKÁ
OdrůdaOblast sběruCukernatost (°NM)Glu+Fru (g/l)Potenciální alkohol           (% obj.)Titrovatelné kyseliny
(g/l)
pHKyselina vinná      (g/l)Kyselina jablečná (g/l)Ammonia (mg/l)YAN
(mg/l)
Kyselina glukonová
(g/l)
VZLednice16,0165,69,87,62,988,71,8371100,32
Perná22,5230,513,73,83,452,72,5411690,32
Lednice22,0225,113,45,73,255,13,0601960,26
SGLednice19,0195,811,67,53,016,93,2341200,24
RRBavory19,0200,711,99,72,836,64,5681500,28
RRLednice18,5192,811,59,02,918,63,6641610,16
CHAPerná20,5210,512,55,53,353,83,3391670,39
CHALednice23,0237,414,17,43,136,33,6201100,31
FRMikulov22,5234,313,95,53,235,01,913940,56
FRLednice20,0207,212,38,42,928,12,9481400,47
RMBavory23,0235,614,04,23,783,72,9933510,33
RMLednice20,0205,612,28,53,345,15,11063440,64
PODOBLAST SLOVÁCKÁ
OdrůdaOblast sběruCukernatost (°NM)Glu+Fru (g/l)Potenciální alkohol           (% obj.)Titrovatelné kyseliny
(g/l)
pHKyselina vinná      (g/l)Kyselina jablečná (g/l)Ammonia (mg/l)YAN
(mg/l)
Kyselina glukonová
(g/l)
PAPetrov20,0207,212,36,53,314,44,11413910,26
VZStrážnice16,5170,810,27,43,244,74,71193160,23
RRPetrov16,5170,610,110,12,976,45,31122290,29
RMSudoměřice19,0196,511,77,63,213,74,2481740,59
FRSudoměřice19,0196,311,78,12,915,93,3401130,34
Petrov19,0200,311,96,33,294,13,1642210,39
PODOBLAST ZNOJEMSKÁ
OdrůdaOblast sběruCukernatost (°NM)Glu+Fru (g/l)Potenciální alkohol           (% obj.)Titrovatelné kyseliny
(g/l)
pHKyselina vinná      (g/l)Kyselina jablečná (g/l)Ammonia (mg/l)YAN
(mg/l)
Kyselina glukonová
(g/l)
SGDobšice19,2193,611,58,62,956,31,8-152-
Dobšice19,1193,811,56,83,196,02,0-296-
Dobšice21,6217,913,07,83,056,71,9-184-
RRDobšice21,2211,012,510,22,758,42,6-108-
RVDobšice20,9214,912,86,53,035,81,3-94-
VZDyje15,0159,59,57,32,916,11,9-136-
Předsběrová analýza ke stažení ZDE.

------------------------------------------------------------------------------------------

Co je BS předsběrová analýza hroznů?

Stejně jako v předchozích 10 letech jednou týdně až do konce sklizně bezplatně zveřejňujeme výsledky laboratorních rozborů moštu z různých odrůd révy z pěti vinařských podoblastí: Mikulovské, Slovácké, Velkopavlovické, Znojemské a na Slovensku v Malokarpatské podoblasti.

Pro určení optimálního termínu sklizně jsou mimo samotné cukernatosti důležité také hodnoty pH, titrovatelných a organických kyselin. Přestože není analýza provedena přímo na vinici každého konkrétního vinaře, poskytuje pěstitelům řadu praktických a užitečných informací.

Analýzy zveřejňujeme každý týden na www.vinarskepotreby.cz.

Předsběrové analýzy jsou pro tuzemské vinaře užitečným pomocníkem při určování vhodného okamžiku pro zahájení sběru hroznů jednotlivých odrůd.