
Předsběrová analýza 39. týden
Vinice
Předpověď počasí na nadcházející dny není příznivá, na 3 dny je hlášen déšť.
Srážky jsou právě v tomto období pro vinohradníky a vinaře nežádoucí. Dojde nejen k naředění látek v bobulích. Hrozny, které jsou narušené např. krupobitím nebo začínající hnilobou, budou velice náchylné na rychlý rozvoj hniloby. Každá odrůda, navíc v odlišných lokalitách dozrává jinak. Je důležité sběr naplánovat tak, aby byly hrozny sklizeny v co nejlepší kvalitě. Doufejme, že tato nepřízeň počasí se negativně nepodepíše na sklizni pozdějších odrůd.
Výhledově by ale od víkendu mělo být zase polojasno s denními teplotami mezi 15-18°C. Noční teploty už budou klesat až k 5 °C s tím, že v ranních hodinách se mohou vyskytovat mlhy a bude větší vzdušná vlhkost.

V minulém roce v tomto týdnu již např. v Malokarpatské podoblasti bylo posbíráno všechno, v Mikulovské podoblasti, kromě Ryzlinku rýnského, také. Letos nám ještě 70 % odrůd v tomto týdnu visí na vinici. Tento týden bohužel nebyly dodány hrozny z Malokarpatské podoblasti, takže nebudou zahrnuty do vyhodnocení.
Hrozny sklizené v ročnících s vyššími srážkami a nižšími průměrnými teplotami mají pomalejší fenolické i technologické dozrávání. Kompaktnější hrozny mohou později být napadeny plísněmi, kvasinkami a octovými bakteriemi za vzniku kyselé hniloby. Botrytis cinerea za příznivých podmínek na hroznech vytváří žádoucí ušlechtilou plíseň neboli botrytidu. Ale při vysoké vlhkosti, deštivém počasí a ve spojení s chladnějšími teplotami přechází napadení hroznů v nežádoucí infekci a rozvoj plísně šedé. V moštech je nízká koncentrace zkvasitelných cukrů, nízká koncentrace dusíku a přítomnost toxinů. Mohou se vyskytnout aromatické odchylky v důsledku metabolitu plísní, vyšší koncentrace kyseliny octové, obtížnost čiření a následné filtrovatelnosti vína z důvodu zvýšené viskozity.
Při předsběrové analýze sledujeme i obsah kyseliny glukonové. Ta je běžně přítomna v nízkých hladinách, nepřesahujících 0,2–0,3 g/l, v moštech ze zdravých hroznů. Kyselina glukonová je ukazatelem začínajícího napadení hniloby hroznů a u některých odrůd už můžeme pozorovat její nárust. Obsah nad 0,5 g/l již indikuje počáteční plísňovou infekci, může přispět ke kyselé chuti moštů nebo vína a má negativní vliv na kvalitu vína. U moštu, kde je koncentrace kyseliny glukonové vyšší než 0,3 g/l, může dojít ke špatné fermentaci v důsledku vyčerpání živin. Její zvýšený obsah ztíží mimo jiné i ochranu moštu před oxidací.
Je poprvé uvedena i v tabulce přesběrových hodnot.
O ošetření napadených hroznů se můžete dočíst na aktuálním článku zde: Ošetření hroznů napadených hnilobou
Níže uvedený graf týdenních teplot je z meteostanice v Lednici.

Údaje byly získány z webových stránek firmy AMET-sdružení Litschmann & Suchý http://www.amet.cz/
Co se týká aktuálních srážek, rozdíly jsou v jednotlivých lokalitách minimální. Například v Lednici za sledované období spadlo 6mm srážek, ve Velkých Bílovicích 13mm a Mikulově 10mm.
Údaje byly získány z webových stránek firmy AMET-sdružení Litschmann & Suchý http://www.amet.cz/
Cukernatost se za týden zvýšila napříč všemi bílými odrůdami o 0,9 °NM. Modré odrůdy začínají dohánět svoji ztrátu, oproti minulému týdnu jejich cukernatost průměrně vzrostla o 1,9°NM. Průměrné hodnoty cukernatosti u bílých i modrých odrůd jsou vyrovnané na 19,3 °NM.
V grafu vidíme vývoj cukernatosti u odrůdy Chardonnay z Čejkovic, Lednice a Perné.

Titrovatelné kyseliny zůstaly stejné u bílých odrůd na průměrné hodnotě 7,6 g/l. O 0,4 g/l průměrně klesly u modrých odrůd na 7,9 g/l. Hodnota pH se stále průměrně pohybuje kolem optimálních 3,1 – 3,2. Ovšem u Tramínu červeného a Rulandského modrého se hodnoty pH pohybují nad 3,3. Nižší pH příznivě působí na stabilizaci barviv a harmonizaci taninů. Progres ve směru úbytku obsahu kyseliny jablečné se snížil, ale stále dochází k poklesu na 3,2 g/l u bílých a 3,6 g/l u modrých odrůd. S hrozny, které mají nižší obsah kyseliny jablečné, může finální víno získat jemnější a ovocnější výraz. Nebudou v něm dominovat hrubé nebo a nezralé tóny.
Výhledově by ale od víkendu mělo být zase polojasno s denními teplotami mezi 15-18°C. Noční teploty už budou klesat až k 5 °C s tím, že v ranních hodinách se mohou vyskytovat mlhy a bude větší vzdušná vlhkost.

V minulém roce v tomto týdnu již např. v Malokarpatské podoblasti bylo posbíráno všechno, v Mikulovské podoblasti, kromě Ryzlinku rýnského, také. Letos nám ještě 70 % odrůd v tomto týdnu visí na vinici. Tento týden bohužel nebyly dodány hrozny z Malokarpatské podoblasti, takže nebudou zahrnuty do vyhodnocení.
Hrozny sklizené v ročnících s vyššími srážkami a nižšími průměrnými teplotami mají pomalejší fenolické i technologické dozrávání. Kompaktnější hrozny mohou později být napadeny plísněmi, kvasinkami a octovými bakteriemi za vzniku kyselé hniloby. Botrytis cinerea za příznivých podmínek na hroznech vytváří žádoucí ušlechtilou plíseň neboli botrytidu. Ale při vysoké vlhkosti, deštivém počasí a ve spojení s chladnějšími teplotami přechází napadení hroznů v nežádoucí infekci a rozvoj plísně šedé. V moštech je nízká koncentrace zkvasitelných cukrů, nízká koncentrace dusíku a přítomnost toxinů. Mohou se vyskytnout aromatické odchylky v důsledku metabolitu plísní, vyšší koncentrace kyseliny octové, obtížnost čiření a následné filtrovatelnosti vína z důvodu zvýšené viskozity.
Při předsběrové analýze sledujeme i obsah kyseliny glukonové. Ta je běžně přítomna v nízkých hladinách, nepřesahujících 0,2–0,3 g/l, v moštech ze zdravých hroznů. Kyselina glukonová je ukazatelem začínajícího napadení hniloby hroznů a u některých odrůd už můžeme pozorovat její nárust. Obsah nad 0,5 g/l již indikuje počáteční plísňovou infekci, může přispět ke kyselé chuti moštů nebo vína a má negativní vliv na kvalitu vína. U moštu, kde je koncentrace kyseliny glukonové vyšší než 0,3 g/l, může dojít ke špatné fermentaci v důsledku vyčerpání živin. Její zvýšený obsah ztíží mimo jiné i ochranu moštu před oxidací.
Je poprvé uvedena i v tabulce přesběrových hodnot.
O ošetření napadených hroznů se můžete dočíst na aktuálním článku zde: Ošetření hroznů napadených hnilobou
Níže uvedený graf týdenních teplot je z meteostanice v Lednici.

Údaje byly získány z webových stránek firmy AMET-sdružení Litschmann & Suchý http://www.amet.cz/
Co se týká aktuálních srážek, rozdíly jsou v jednotlivých lokalitách minimální. Například v Lednici za sledované období spadlo 6mm srážek, ve Velkých Bílovicích 13mm a Mikulově 10mm.
Údaje byly získány z webových stránek firmy AMET-sdružení Litschmann & Suchý http://www.amet.cz/
Cukernatost se za týden zvýšila napříč všemi bílými odrůdami o 0,9 °NM. Modré odrůdy začínají dohánět svoji ztrátu, oproti minulému týdnu jejich cukernatost průměrně vzrostla o 1,9°NM. Průměrné hodnoty cukernatosti u bílých i modrých odrůd jsou vyrovnané na 19,3 °NM.
V grafu vidíme vývoj cukernatosti u odrůdy Chardonnay z Čejkovic, Lednice a Perné.

Titrovatelné kyseliny zůstaly stejné u bílých odrůd na průměrné hodnotě 7,6 g/l. O 0,4 g/l průměrně klesly u modrých odrůd na 7,9 g/l. Hodnota pH se stále průměrně pohybuje kolem optimálních 3,1 – 3,2. Ovšem u Tramínu červeného a Rulandského modrého se hodnoty pH pohybují nad 3,3. Nižší pH příznivě působí na stabilizaci barviv a harmonizaci taninů. Progres ve směru úbytku obsahu kyseliny jablečné se snížil, ale stále dochází k poklesu na 3,2 g/l u bílých a 3,6 g/l u modrých odrůd. S hrozny, které mají nižší obsah kyseliny jablečné, může finální víno získat jemnější a ovocnější výraz. Nebudou v něm dominovat hrubé nebo a nezralé tóny.
Laboratorní hodnoty předsběrové analýzy hroznů pro 39. týden
(pro zobrazení na mobilním zařízení stáhněte komentář + tabulku v pdf)
PODOBLAST VELKOPAVLOVICKÁ | |||||||||||
Odrůda | Oblast sběru | Cukernatost (°NM) | Glu+Fru (g/l) | Potenciální alkohol (% obj.) | Titrovatelné kyseliny (g/l) | pH | Kyselina vinná (g/l) | Kyselina jablečná (g/l) | Ammonia (mg/l) | YAN (mg/l) | Kyselina glukonová (g/l) |
VZ | Velké Bílovice | 19,5 | 201,4 | 12,0 | 5,6 | 3,20 | 7,4 | 1,0 | 78 | 190 | 0,17 |
VZ | Čejkovice | 17,0 | 176,9 | 10,5 | 6,1 | 3,09 | 7,2 | 1,1 | 44 | 122 | 0,45 |
TČ | Velké Bílovice | 22,0 | 226,9 | 13,5 | 4,6 | 3,50 | 4,1 | 2,7 | 119 | 374 | 0,19 |
TČ | Čejkovice | 21,0 | 215,6 | 12,8 | 6,0 | 3,34 | 6,7 | 2,8 | 121 | 347 | 0,01 |
SG | Čejkovice | 17,0 | 176,4 | 10,5 | 8,2 | 2,92 | 6,4 | 3,7 | 24 | 82 | 0,15 |
CHA | Velké Bílovice | 23,0 | 236,5 | 14,1 | 6,2 | 3,37 | 5,6 | 2,7 | 75 | 238 | 0,34 |
CHA | Čejkovice | 18,0 | 186,0 | 11,1 | 11,7 | 3,09 | 7,0 | 7,0 | 154 | 348 | 0,13 |
RR | Čejkovice | 17,5 | 184,0 | 10,9 | 9,7 | 2,91 | 9,4 | 3,8 | 126 | 261 | 0,06 |
ZW | Velké Bílovice | 20,5 | 212,9 | 12,7 | 7,3 | 3,04 | 6,6 | 2,6 | 56 | 176 | 0,5 |
ZW | Čejkovice | 19,5 | 203,5 | 12,1 | 6,9 | 3,11 | 6,8 | 2,2 | 63 | 204 | 0,37 |
RM | Velké Bílovice | 19,0 | 195,3 | 11,6 | 9,9 | 3,00 | 7,3 | 4,9 | 102 | 255 | 0,15 |
RM | Čejkovice | 21,5 | 220,4 | 13,1 | 7,2 | 3,25 | 7,2 | 3,1 | 91 | 289 | 0,28 |
FR | Čejkovice | 17,5 | 183,0 | 10,9 | 8,3 | 3,15 | 8,6 | 3,2 | 102 | 297 | 0,29 |
FR | Velké Pavlovice | 17,0 | 175,4 | 10,4 | 8,4 | 3,03 | 7,0 | 3,4 | 58 | 152 | 0,27 |
CS | Velké Bílovice | 18,5 | 189,6 | 11,3 | 8,0 | 3,25 | 6,6 | 4,3 | 137 | 281 | 0,18 |
CG | Čejkovice | 17,0 | 178,0 | 10,6 | 9,5 | 2,97 | 7,2 | 4,9 | 44 | 105 | 0,19 |
CS | Velké Pavovice | 17,5 | 179,0 | 10,6 | 10,3 | 3,12 | 7,4 | 6,2 | 118 | 237 | 0,22 |
PODOBLAST MIKULOVSKÁ | |||||||||||
Odrůda | Oblast sběru | Cukernatost (°NM) | Glu+Fru (g/l) | Potenciální alkohol (% obj.) | Titrovatelné kyseliny (g/l) | pH | Kyselina vinná (g/l) | Kyselina jablečná (g/l) | Ammonia (mg/l) | YAN (mg/l) | Kyselina glukonová (g/l) |
VZ | Lednice | 16,0 | 165,6 | 9,8 | 7,6 | 2,98 | 8,7 | 1,8 | 37 | 110 | 0,32 |
TČ | Perná | 22,5 | 230,5 | 13,7 | 3,8 | 3,45 | 2,7 | 2,5 | 41 | 169 | 0,32 |
TČ | Lednice | 22,0 | 225,1 | 13,4 | 5,7 | 3,25 | 5,1 | 3,0 | 60 | 196 | 0,26 |
SG | Lednice | 19,0 | 195,8 | 11,6 | 7,5 | 3,01 | 6,9 | 3,2 | 34 | 120 | 0,24 |
RR | Bavory | 19,0 | 200,7 | 11,9 | 9,7 | 2,83 | 6,6 | 4,5 | 68 | 150 | 0,28 |
RR | Lednice | 18,5 | 192,8 | 11,5 | 9,0 | 2,91 | 8,6 | 3,6 | 64 | 161 | 0,16 |
CHA | Perná | 20,5 | 210,5 | 12,5 | 5,5 | 3,35 | 3,8 | 3,3 | 39 | 167 | 0,39 |
CHA | Lednice | 23,0 | 237,4 | 14,1 | 7,4 | 3,13 | 6,3 | 3,6 | 20 | 110 | 0,31 |
FR | Mikulov | 22,5 | 234,3 | 13,9 | 5,5 | 3,23 | 5,0 | 1,9 | 13 | 94 | 0,56 |
FR | Lednice | 20,0 | 207,2 | 12,3 | 8,4 | 2,92 | 8,1 | 2,9 | 48 | 140 | 0,47 |
RM | Bavory | 23,0 | 235,6 | 14,0 | 4,2 | 3,78 | 3,7 | 2,9 | 93 | 351 | 0,33 |
RM | Lednice | 20,0 | 205,6 | 12,2 | 8,5 | 3,34 | 5,1 | 5,1 | 106 | 344 | 0,64 |
PODOBLAST SLOVÁCKÁ | |||||||||||
Odrůda | Oblast sběru | Cukernatost (°NM) | Glu+Fru (g/l) | Potenciální alkohol (% obj.) | Titrovatelné kyseliny (g/l) | pH | Kyselina vinná (g/l) | Kyselina jablečná (g/l) | Ammonia (mg/l) | YAN (mg/l) | Kyselina glukonová (g/l) |
PA | Petrov | 20,0 | 207,2 | 12,3 | 6,5 | 3,31 | 4,4 | 4,1 | 141 | 391 | 0,26 |
VZ | Strážnice | 16,5 | 170,8 | 10,2 | 7,4 | 3,24 | 4,7 | 4,7 | 119 | 316 | 0,23 |
RR | Petrov | 16,5 | 170,6 | 10,1 | 10,1 | 2,97 | 6,4 | 5,3 | 112 | 229 | 0,29 |
RM | Sudoměřice | 19,0 | 196,5 | 11,7 | 7,6 | 3,21 | 3,7 | 4,2 | 48 | 174 | 0,59 |
FR | Sudoměřice | 19,0 | 196,3 | 11,7 | 8,1 | 2,91 | 5,9 | 3,3 | 40 | 113 | 0,34 |
RŠ | Petrov | 19,0 | 200,3 | 11,9 | 6,3 | 3,29 | 4,1 | 3,1 | 64 | 221 | 0,39 |
PODOBLAST ZNOJEMSKÁ | |||||||||||
Odrůda | Oblast sběru | Cukernatost (°NM) | Glu+Fru (g/l) | Potenciální alkohol (% obj.) | Titrovatelné kyseliny (g/l) | pH | Kyselina vinná (g/l) | Kyselina jablečná (g/l) | Ammonia (mg/l) | YAN (mg/l) | Kyselina glukonová (g/l) |
SG | Dobšice | 19,2 | 193,6 | 11,5 | 8,6 | 2,95 | 6,3 | 1,8 | - | 152 | - |
TČ | Dobšice | 19,1 | 193,8 | 11,5 | 6,8 | 3,19 | 6,0 | 2,0 | - | 296 | - |
RŠ | Dobšice | 21,6 | 217,9 | 13,0 | 7,8 | 3,05 | 6,7 | 1,9 | - | 184 | - |
RR | Dobšice | 21,2 | 211,0 | 12,5 | 10,2 | 2,75 | 8,4 | 2,6 | - | 108 | - |
RV | Dobšice | 20,9 | 214,9 | 12,8 | 6,5 | 3,03 | 5,8 | 1,3 | - | 94 | - |
VZ | Dyje | 15,0 | 159,5 | 9,5 | 7,3 | 2,91 | 6,1 | 1,9 | - | 136 | - |