Nabídka produktů
Košík0

V košíku zatím nic není

Nejprodávanější zboží

Způsoby doručení

  • Osobní odběr 17 Kč
  • Česká pošta od 85 Kč
  • Zásilkovna 73 Kč
  • Přepravní služba od 115 Kč
Vady a nemoci vín

Vady a nemoci vín

Sklep

Jaké jsou nejčastější vady a choroby ve víně, které negativně ovlivňující jeho vzhled, vůni i chuť?

Jednou za čas se asi každý z nás setkal s různými vadami a chorobami, které dokážou negativním způsobem ovlivnit kvalitu našeho vína.
Vady vín jsou nepřirozené poruchy, které negativně ovlivňují vzhled, vůni i chuť vína. Mohou být způsobeny zhoršenou kvalitou hroznů, špatnou manipulací a nesprávným ošetřením vín.
Nemoci vín vznikají v průběhu vinifikace, kdy se ve víně vytvářejí různé fyzikální, chemické i mikrobiologické procesy, které mohou víno nenávratným způsobem poškodit, případně znehodnotit.

Shrnutí těch nejznámějších, možná prevence a způsob jejich (mnohdy jen částečné) nápravy:

SIRKA 
  • nepříjemný zápach po zkažených vejcích, spálené gumě, kapustě, česneku případně cibuli
Prevence: dostatečná výživa moštu v době fermentace, opatrné dávkování SO2 před kvašením
Ošetření: provzdušnění a přidání oxidu siřičitého
                   WINY – Disiřičitan draselný
                  REVELAROM 
                  KUPZIT 

OXIDACE 
  • tmavší barva, zvětralé až jablečné aroma, v chuti prázdné a ploché
Prevence: pravidelné ošetření oxidem siřičitým, nádoby vždy plné nebo ošetřené inertním plynem
Ošetření: WINY – Disiřičitan draselný
                  ANTICASSE 

PACHUŤ PO PLÍSNI 
  • ostrý zatuchlý pach po plísní, chuť vína také zatuchlá
Prevence: selekce hroznů napadených plísní, čistota provozu
Ošetření: FENOL FREE 
                 CLARIL HM

HOŘČINY VE VÍNĚ
  • svíravá až nahořklá příchuť ve víně
Prevence: zkrácení času ležení rmutu před lisováním, řádné odkalení moštu, správný managment listové plochy ve vinici
Ošetření: STABYL G 
                  CLARIL HM 
                 HAUSENPASTE 

ANIMÁLNÍ TÓNY (Brettanomyces) 
  • vůně připomínající koňský pot, chuť vína živočišná až slaninová
Prevence: sklepní hygiena, pravidelné ošetření vína oxidem siřičitým
Ošetření: sterilní filtrace, vyšší hladina SO2, důkladná sanitace všech nádob
                   FENOL FREE
                   STABYL G 

MYŠINA
  • zatuchlá až oxidativní vůně, dochuť připomínající myší moč
Prevence: síření rmutu nebo moštu, snížení hodnoty pH
Ošetření: přidáním vyššího obsahu SO2, dokyselení vína kyselinou vinnou, případně ošetření čerstvými vinnými kvasnicemi
                  WINY – Disiřičitan draselný 
                  KYSELINA VINNÁ 


OCTOVATĚNÍ (těkavé kyseliny) 
  • vůně i chuť připomínající ocet, acetonová a těkavá
Prevence: zpracování pouze zdravých hroznů, pravidelná dezinfekce, síření rmutu
Ošetření: octovatění vína patří k nejtěžším chorobám. Její odstranění je možné jen v lehčích případech scelením se zdravým vínem. Možností je i reverzní osmóza, která avšak mění i původní strukturu vína.


Mohou být různé příčiny a důvody kdy se u vína projeví určité vady nebo nemoci. Vždy by mělo být na první místě především zpracování zdravých hroznů, brzké ošetření, sanitace a hygiena všech výrobních nádob a prostor.   

Za BS enologický tým – Bronislav Hejl a Ing. Miloš Vidlář