Nabídka produktů
Košík0

V košíku zatím nic není

Nejprodávanější zboží

Způsoby doručení

  • Osobní odběr 17 Kč
  • Česká pošta od 85 Kč
  • Zásilkovna 73 Kč
  • Přepravní služba od 115 Kč
Doporučení BS enologa před vinobraním

Doporučení BS enologa před vinobraním

SklepVinice

Blíží se kampaň a v souvislosti s aktuálním stavem hroznů ve vinicích doporučujeme praktické produkty.

Spintor proti octomilkám

I v letošním roce je možný nežádoucí výskyt octomilky Drosophila suzukii. Tento druh octomilky na rozdíl od našich tuzemských (Drosophila melanogaster) napadá zdravé a dozrávající plody a tím způsobuje hnilobu a octovatění. Poškozené hrozny proto mohou znehodnotit celou sklizeň. Napadá hlavně červené odrůdy s tenkou slupkou, nebo s hustším uspořádáním bobulí. Samička klade vajíčka do plodu, který se začíná vybarvovat. Larvy se živí dužninou, k ideálním podmínkám patří vysoká vzdušná vlhkost a teploty 20 až 25 °C. Vylíhnuté larvy svým požerem přivodí zničení plodu a dojde k následné hnilobě a octovatění.

Proto doporučujeme postřik SPINTOR, který má mimořádně krátkou ochranou lhůtu. Je vhodný do ekologického zemědělství i do integrované produkce. Insekticidní ochrana je účinná, pokud je ošetření provedeno před začátkem kladení vajíček, tj. nyní, v době vybarvování plodů a tvorby cukrů. Ke snížení množství octomilek je možné provést i posklizňové ošetření napadených porostů, nebo ošetření v dřívějších fázích vegetace, pokud je monitoringem zjištěna silná populace octomilky.

 

Doporučené kvasinky

2B Ferm

S kvasinkami od firmy 2B Ferm mají mnohá vinařství výborné zkušenosti z loňského prvního ročníku, kdy se značka zařadila do našeho portfolia, a i letos mají v plánu je používat. Velmi se osvědčily hlavně kvasinky PINOT ALBA pro kvašení bílých vín s výrazným odrůdovým charakterem, vína jsou krémovitá, plná a mohutná.

Oblíbená kvasinka VULCANO je směsí divokých kvasinek a způsobuje vyšší rozmanitost chutí, s širokým spektrem exotických, ovocných a sladkých vjemů. Netvoří reduktivní charakter. Jejich přidaná hodnota je v tom, že jsou vyráběny bez alergenů, chemických a konzervačních látek. Podporují přirozený odrůdový charakter, zachovávají odrůdové aroma a respektují vliv terroir.

Úprava moštů

KELLER MOSTGELATINA CF redukuje celkové polyfenoly, trpké látky a podporuje sedimentaci. Používá se na předčiření a přirozené odkalení, vytváří kompaktní sediment. Aplikuje se do rmutu nebo do moštu. Je vhodná pro použití při vyšší mechanické zátěži suroviny, delší maceraci rmutu. Hlavní složkou je kapalná želatina, vyzina a polyvinylpolypyrrolidon. Neobsahuje kaseinové sloučeniny, které se musí uvádět jako alergen. Doporučené dávkování je 50-200 ml/100 l moštu nebo 100 kg rmutu.

FermoBent® PORE-TEC je bentonit vhodný k přímému dávkování přímo do moštu, což je časově úsporné. Aplikuje se do kvasné nádoby před samotným přidáním kvasinek a kvasinkové výživy.  Mimo bílkovin odstraní i látky brzdící kvašení. Vytváří vnitřní povrch, který vede k rovnoměrné tvorbě CO2 během kvašení a tím k optimalizaci kvasného průběhu. Zůstává v moštu během kvašení a oddělí se až po ukončení kvašení. Ušetří se tedy stočení z kalů, kdy bentonitový kal může být oddělen společně s kvasinkami až po skončení kvašení.

Dávkování je 100-200 g/100 l moštu. V případě moštů s vyšším pH, nebo u odrůd s přirozeným vyšším obsahem bílkovin může být dávkování zvýšeno podle potřeby.

ENZYM EZFILTER je kapalný přípravek založený na aktivitě betaglukanázy. Urychluje odkalení moštů, zvyšuje extrakci manoproteinů (dodává plnost a sladší výraz vín), částečně stabilizuje bílkoviny a zlepšuje filtrovatelnost. U červených vín navíc extrahuje a stabilizuje barviva. Dávkování: 1-4 ml/hl.

Pro výrobu Blanc de Noir - bílých vín z modrých odrůd doporučujeme použití ENOBLACK PERLAGE. Jedná se o peletky z čistého aktivního rostlinného uhlí, které mají vysokou schopnost na sebe navázat barviva z moštů a bílých vín vyrobených z modrých hroznů. Také je účinný při ošetření oxidázy a redukuje houbové toxiny. Proto jej doporučujeme aplikovat i do moštů, které pocházejí z hroznů poškozených padlím révovým nebo plísní šedou. Doporučené dávkování je 5-100 g/hl. Přídavek 1-2 g/hl želatiny urychlí sedimentaci.

Pro více informací k enologickému poradenství kontaktujte  BS laboratoř Velké Bílovice:
Ing. Mgr. Michaela Osičková - enologický poradce
+420 702 265 643
E-mailenolog@vinarskepotreby.cz