
Dubové alternativy dávají vínu nový rozměr
Dubové alternativy značky SEGUIN MOREAU obsahují výhradně dřevo pocházející ze stejných zdrojů, jako je použito pro výrobu dřevěných sudů.
Proč použít dubové alternativy již ve fázi tvorby vína?
Vinaři již dlouho používají k výrobě vína dřevěné sudy. V posledních letech je ale čím dál větší zájem i o dřevěné alternativy. Na trhu dnes existuje celá řada dubových alternativ, které mohou dodat vínu aromatickou čistotu, stabilizovat barvu, omezit zelené tóny a zlepšit pocit plnosti v ústech.
Dubové alternativy značky SEGUIN MOREAU obsahují výhradně dřevo pocházející ze stejných zdrojů, jako je použito pro výrobu dřevěných sudů.
Zpracovaný dub SEGUIN MOREAU nabízíme v různých formách:
OENOCHIPS
ŒNOCHIPS® R02: tato dubová směs umocňuje ovocné aroma a dodává elegantní náznak dubu a strukturu, což vede k bohaté a hluboké chuti.
ŒNOCHIPS® R03: tato dubová směs posouvá senzorický profi l znatelně směrem k jemným, aromatickým tónům (černé ovoce, čokoláda, sladká koření) a dodává sladkost na patře.
ŒNOCHIPS® Exception: umocňují pocit sladkosti v ústech a zajišťují dobře vyvážený aromatický účinek: poskytují intenzivní ovocné tóny.
Doba aplikace: proměnlivá na základě dalších faktorů, obvykle 1 až 4 měsíců.
Více o produktech Oenochips ZDE
Řada pěti produktů sestavených z vybraných dubových desek (francouzský dub, americký dub) tak, aby bylo dosaženo přesných a reprodukovatelných senzorických vlastností vína. Desky spojené plastovou stahovací páskou je možné ponořit přímo do vína nebo volně vložit. Zpočátku budou plavat a poté postupně klesat na dno nádrže. Zakoupit je možné desky od 1 ks každého pálení.
Doba aplikace: proměnlivá na základě dalších faktorů, obvykle 2 až 6 měsíců.
| ČERVENÁ I BÍLÁ VÍNA | tloušťka desky | DÁVKOVÁNÍ | Délka kontaktu |
| Francouzský dub nepálený | 7 mm | 2 - 6 g/l | 2 měsíce |
| Francouzský dub pálení medium | 7 mm | 2 - 6 g/l | 2 měsíce |
| Francouzský dub pálení medium plus | 7 mm | 2 - 6 g/l | 2 měsíce |
| Americký dub pálení medium | 7 mm | 2 - 6 g/l | 2 měsíce |
| Fracnouzský dub - Exception | 18 mm | 2 - 8 g/l | 4 - 10 měsíců |
Deska: 7 mm = váha 200 g, 18 mm = váha 500 g
Více k produktu OENOSTAVE ZDE.
OENOSTAVE COLLECTION
Jedná se o řadu 6 produktů sestavených z vybraných dubových desek tak, aby bylo dosaženo přesných a reprodukovatelných senzorických vlastností vína. Lze zakoupit pouze jako celou kolekci, ne jednotlivé desky.
Doba aplikace: proměnlivá na základě dalších faktorů, obvykle 2 až 6 měsíců.
| BÍLÁ VÍNA | tloušťka desky | DÁVKOVÁNÍ | Balení v krabici |
| Minéral – mladá bílá vína | 7 mm | 2-4 g/l | 40 desek |
| Equilibre – vyzrálá bílá vína | 18 mm | 4-8 g/l | 16 desek |
| Grains Nobles – dezertní vína | 7 mm | 4-8 g/l | 40 desek |
| ČERVENÁ VÍNA | deska tloušťka | DÁVKOVÁNÍ | Balení v krabici |
| Fruits – odrůdová červená vína | 7 mm | 2-4 g/l | 40 desek |
| Altitude – plná červená vína | 18 mm | 2-4 g/l | 16 desek |
| Elegance – koncentrovaná červená vína | 18 mm | 4-8 g/l | 16 desek |
Deska: 7 mm = váha 200 g, 18 mm = váha 500 g
Více k produktům OENOSTAVE COLLECTION ZDE.
A proč použít dubové alternativy již ve fázi výroby vína?
Otevřenost a aromatická čistota – dubové taniny pomáhají potlačovat sirné aroma, takže zajistí čistější vyjádření ovocnosti v souladu s očekáváným senzorickým profilem.
Vliv na charakter vůně – ať už aromatické sloučeniny pochází ze syrového dřeva (laktony, těkavé fenoly a fenolové aldehydy) nebo vznikají během opalování dřeva (těkavé fenoly, furany), výrazný vliv na aromatický profil vína.
Lepší vlastnosti vína v ústech – výzkum prokázal roli určitých sloučenin na chuťový profil vín. Konkrétně ovlivňují sladkost vína, objem a délku chuti na patře v ústech.
Zdroj: Miloš Vidlář, Bronislav Hejl
