
Předsběrová analýza 40. týden
Následující dny dle předpovědi bude ovlivňovat příliv studeného vzduchu, proto dojde k citelnému ochlazení a noční teploty mohou klesnout o víkendu až pod bod mrazu. Přes den dojde k vyjasnění, denní teploty se budou pohybovat v rozmezí 10-14, postupně až 17 °C. Převládat by mělo polojasno až oblačno s možností minimálních přeháněk.Deštivé a chladné počasí v minulém období způsobilo stagnaci zrání.

Deštivé a chladné počasí v minulém období způsobilo stagnaci zrání. Nárust cukernatosti je minimální, někde se zastavil a jsou i případy, kdy dokonce klesl. Předpokládáme, že se již nebude výrazně nezvyšovat. Průměrně se u bílých odrůd pohybuje kolem 18,6 °NM a u modrých kolem 19,7 °NM. Letos sklízí v typických termínech, kdy se například Ryzlinky vlašské a rýnské, nebo také Veltlínské zelené sbírají až v druhé polovině října. Ovšem za předpokladu, že jsou hrozny v dobré kondici, bez výskytu plísně šedé a jiného poškození hroznů. Což u tenkostěnných ryzlinkových odrůd už úplně neplatí.
Vzhledem k tomu, že noční teploty se již dostanou k bodu mrazu, začne se vegetační cyklus uzavírat a není důvod nechávat hrozny delší dobu ve vinicích. Vinobraní je za druhou polovinou a očekáváme, že během tohoto týdne se budou sbírat Veltlínské zelené a modré odrůdy, které někde mají vyšší cukernatosti než bílé odrůdy.
I díky slunečnému počasí naštěstí nedošlo k rapidnímu zhoršení zdravotního stavu hroznů, i když plíseň se již více začíná u některých odrůd objevovat. U modrých odrůd je zapotřebí věnovat pozornost zvýšenému zavadání třapiny a měknutí bobulí, které pak ztrácí cukr.
V grafech níže můžeme sledovat vývoj cukernatosti v letech 2021 – 2025

Obsah asimilovatelného dusíku od minulého týdne klesl na průměrných 173 mg/l u bílých odrůd.
Dusík je nepostradatelnou živinou pro růst kvasinek a může značně ovlivnit rychlost kvašení a styl vína. Je ale také spojen s těkavými sloučeninami síry a jeho vysoké dávky mohou způsobit reduktivní charakter vína. Včasná detekce nedostatku dusíku a následný přídavek výživy ve správný okamžik snižuje riziko pomalého kvašení a může pozitivně ovlivnit nežádoucí senzorické odchylky a upravit styl vína zvýšením ovocného nebo esterového profilu. Velké přídavky anorganického dusíku mohou právě zvýšit riziko tvorby esterů. Proto je vhodné výživu přidávat v rozdělených dávkách, aby se dosáhlo mírnější rychlosti kvašení a nižší produkci tepla.
Níže uvedený graf týdenních teplot je z meteostanice ve Velkých Bílovicích, trať Úlehle
Údaje byly získány z webových stránek firmy AMET-sdružení Litschmann & Suchý http://www.amet.cz/
Hodnota pH zůstává průměrně na 3,1 u bílých a 3,2 u modrých odrůd. I titrovatelné kyseliny oproti minulému týdnu zůstaly stejné u bílých odrůd na průměrné hodnotě 7,4 g/l a u modrých odrůd na 8,0 g/l. Progres ve směru úbytku obsahu kyseliny jablečné se výrazně snížil, ale stále dochází k poklesu na 2,9 g/l u bílých a 3,7 g/l u modrých odrůd. Poměry kyseliny vinné a jablečné u bílých odrůd jsou 6,6g/l : 2,9g/l a u modrých je obsah kyseliny jablečné vyšší – 6,4g/l : 3,7 g/l, proto bude vhodná inokulace červeného rmutu bakteriemi Viniflora pro její odbourání.
Laboratorní hodnoty předsběrové analýzy hroznů pro 40. týden
(pro zobrazení na mobilním zařízení stáhněte tabulku v pdf)
PODOBLAST VELKOPAVLOVICKÁ | |||||||||||
Odrůda | Oblast sběru | Cukernatost (°NM) | Glu+Fru (g/l) | Potenciální alkohol (% obj.) | Titrovatelné kyseliny (g/l) | pH | Kyselina vinná (g/l) | Kyselina jablečná (g/l) | Ammonia (mg/l) | YAN (mg/l) | Kyselina glukonová (g/l) |
VZ | Velké Bílovice | 19,5 | 201,0 | 11,9 | 5,2 | 3,10 | 6,5 | 1,2 | 79 | 211 | 0,24 |
VZ | Čejkovice | 17,0 | 179,9 | 10,7 | 5,8 | 3,11 | 7,4 | 0,8 | 35 | 119 | 0,34 |
RR | Čejkovice | 17,0 | 175,3 | 10,4 | 10,5 | 2,87 | 9,7 | 4,0 | 121 | 226 | 0,11 |
ZW | Velké Bílovice | 21,0 | 213,2 | 12,7 | 8,5 | 3,09 | 6,5 | 2,8 | 71 | 233 | 1,45 |
RM | Velké Bílovice | 21,0 | 216,9 | 12,9 | 7,5 | 3,04 | 6,4 | 3,4 | 96 | 277 | 0,14 |
RM | Čejkovice | 20,0 | 209,2 | 12,4 | 7,9 | 3,36 | 6,5 | 3,9 | 124 | 408 | 0,36 |
FR | Čejkovice | 17,5 | 180,5 | 10,7 | 8,1 | 3,13 | 8,9 | 3,1 | 87 | 272 | 0,28 |
FR | Velké Pavlovice | 18,5 | 191,2 | 11,4 | 7,9 | 3,08 | 6,5 | 3,1 | 61 | 176 | 0,36 |
CS | Velké Bílovice | 19,5 | 197,1 | 11,7 | 7,0 | 3,33 | 7,0 | 4,0 | 126 | 302 | 0,21 |
CG | Čejkovice | 15,5 | 163,1 | 9,7 | 9,5 | 3,02 | 7,5 | 4,8 | 33 | 92 | 0,33 |
CS | Velké Pavovice | 19,0 | 191,2 | 11,4 | 8,9 | 3,26 | 6,2 | 5,7 | 110 | 246 | 0,31 |
PODOBLAST MIKULOVSKÁ | |||||||||||
Odrůda | Oblast sběru | Cukernatost (°NM) | Glu+Fru (g/l) | Potenciální alkohol (% obj.) | Titrovatelné kyseliny (g/l) | pH | Kyselina vinná (g/l) | Kyselina jablečná (g/l) | Ammonia (mg/l) | YAN (mg/l) | Kyselina glukonová (g/l) |
VZ | Lednice | 21,0 | 217,9 | 13,0 | 6,0 | 3,04 | 6,9 | 1,7 | 35 | 141 | 0,36 |
RR | Bavory | 16,5 | 167,2 | 9,9 | 11,5 | 2,73 | 9,4 | 4,7 | 80 | 146 | 0,04 |
RR | Lednice | 19,0 | 194,9 | 11,6 | 8,4 | 2,97 | 7,7 | 3,4 | 60 | 182 | 0,37 |
CHA | Lednice | 19,0 | 198,1 | 11,8 | 7,5 | 3,16 | 6,5 | 3,6 | 36 | 171 | 0,32 |
FR | Mikulov | 22,5 | 230,2 | 13,7 | 6,7 | 3,08 | 8,5 | 2,3 | 9 | 88 | 0,2 |
FR | Lednice | 21,5 | 219,7 | 13,1 | 7,2 | 2,98 | 8,5 | 1,9 | 34 | 134 | 0,31 |
TČ | Perná | 22,5 | 227,6 | 13,5 | 4,2 | 3,46 | 3,5 | 2,4 | 59 | 220 | 0,28 |
PODOBLAST SLOVÁCKÁ | |||||||||||
Odrůda | Oblast sběru | Cukernatost (°NM) | Glu+Fru (g/l) | Potenciální alkohol (% obj.) | Titrovatelné kyseliny (g/l) | pH | Kyselina vinná (g/l) | Kyselina jablečná (g/l) | Ammonia (mg/l) | YAN (mg/l) | Kyselina glukonová (g/l) |
PA | Petrov | 21,5 | 221,0 | 13,1 | 6,5 | 3,43 | 2,8 | 5,4 | 159 | 461 | 0,36 |
VZ | Strážnice | 18,5 | 190,5 | 11,3 | 4,7 | 3,47 | 3,4 | 3,0 | 109 | 323 | 0,2 |
RR | Petrov | 17,0 | 179,9 | 10,7 | 9,7 | 2,98 | 6,0 | 5,1 | 106 | 246 | 0,34 |
RM | Sudoměřice | 17,5 | 183,5 | 10,9 | 7,7 | 3,38 | 3,2 | 5,3 | 103 | 345 | 0,51 |
FR | Sudoměřice | 19,5 | 201,5 | 12,0 | 7,5 | 3,15 | 5,4 | 3,8 | 54 | 180 | 0,41 |
RŠ | Petrov | 19,5 | 199,2 | 11,8 | 7,1 | 3,37 | 3,2 | 5,0 | 104 | 360 | 0,22 |
PODOBLAST ZNOJEMSKÁ | |||||||||||
Odrůda | Oblast sběru | Cukernatost (°NM) | Glu+Fru (g/l) | Potenciální alkohol (% obj.) | Titrovatelné kyseliny (g/l) | pH | Kyselina vinná (g/l) | Kyselina jablečná (g/l) | Ammonia (mg/l) | YAN (mg/l) | Kyselina glukonová (g/l) |
SG | Dobšice | 18,5 | 185,7 | 11,0 | 8,3 | 2,83 | 6,8 | 2,4 | - | 148 | - |
TČ | Dobšice | 19,0 | 189,1 | 11,2 | 5,3 | 3,14 | 5,4 | 1,0 | - | 201 | - |
RR | Dobšice | 19,5 | 199,4 | 11,9 | 8,6 | 2,78 | 6,9 | 2,0 | - | 132 | - |
RV | Dobšice | 16,5 | 168,0 | 10,0 | 7,6 | 2,92 | 5,6 | 2,4 | - | 124 | - |
VZ | Dyje | 16,5 | 167,9 | 10,0 | 6,5 | 2,91 | 5,6 | 1,6 | - | 116 | - |
PODOBLAST MALOKARPATSKÁ (SK) | |||||||||||
Odrůda | Oblast sběru | Cukernatost (°NM) | Glu+Fru (g/l) | Potenciální alkohol (% obj.) | Titrovatelné kyseliny (g/l) | pH | Kyselina vinná (g/l) | Kyselina jablečná (g/l) | Ammonia (mg/l) | YAN (mg/l) | Kyselina glukonová (g/l) |
VZ | Šenkvice | 19,0 | 194,1 | 11,5 | 4,3 | 3,29 | 5,0 | 1,0 | 53 | 183 | 0,29 |
FR | Šenkvice | 21,5 | 220,1 | 13,1 | 5,8 | 3,21 | 3,5 | 3,0 | 43 | 191 | 0,31 |
RR | Šenkvice | 19,5 | 204,6 | 12,2 | 7,2 | 2,97 | 5,5 | 2,9 | 16 | 68 | 0,26 |
Předsběrová analýza ke stažení ZDE.
------------------------------------------------------------------------------------------
Co je BS předsběrová analýza hroznů?
Stejně jako v předchozích 10 letech jednou týdně až do konce sklizně bezplatně zveřejňujeme výsledky laboratorních rozborů moštu z různých odrůd révy z pěti vinařských podoblastí: Mikulovské, Slovácké, Velkopavlovické, Znojemské a na Slovensku v Malokarpatské podoblasti.
Pro určení optimálního termínu sklizně jsou mimo samotné cukernatosti důležité také hodnoty pH, titrovatelných a organických kyselin. Přestože není analýza provedena přímo na vinici každého konkrétního vinaře, poskytuje pěstitelům řadu praktických a užitečných informací.
Analýzy zveřejňujeme každý týden na www.vinarskepotreby.cz.
Předsběrové analýzy jsou pro tuzemské vinaře užitečným pomocníkem při určování vhodného okamžiku pro zahájení sběru hroznů jednotlivých odrůd.