Doprava do výdejních míst již od 59 Kč.

Nabídka produktů
Košík0

V košíku zatím nic není

Nejprodávanější zboží

Způsoby doručení

  • Osobní odběr 17 Kč
  • Česká pošta od 85 Kč
  • Zásilkovna 73 Kč
  • Přepravní služba od 115 Kč
Předsběrová analýza 40. týden

Předsběrová analýza 40. týden

Vinice

Deštivé a chladné počasí v minulém období způsobilo stagnaci zrání.

Následující dny dle předpovědi bude ovlivňovat příliv studeného vzduchu, proto dojde k citelnému ochlazení a noční teploty mohou klesnout o víkendu až pod bod mrazu. Přes den dojde k vyjasnění, denní teploty se budou pohybovat v rozmezí 10-14, postupně až 17 °C. Převládat by mělo polojasno až oblačno s možností minimálních přeháněk.


Deštivé a chladné počasí v minulém období způsobilo stagnaci zrání. Nárust cukernatosti je minimální, někde se zastavil a jsou i případy, kdy dokonce klesl. Předpokládáme, že se již nebude výrazně nezvyšovat. Průměrně se u bílých odrůd pohybuje kolem 18,6 °NM a u modrých kolem 19,7 °NM. Letos sklízí v typických termínech, kdy se například Ryzlinky vlašské a rýnské, nebo také Veltlínské zelené sbírají až v druhé polovině října. Ovšem za předpokladu, že jsou hrozny v dobré kondici, bez výskytu plísně šedé a jiného poškození hroznů. Což u tenkostěnných ryzlinkových odrůd už úplně neplatí.

Vzhledem k tomu, že noční teploty se již dostanou k bodu mrazu, začne se vegetační cyklus uzavírat a není důvod nechávat hrozny delší dobu ve vinicích. Vinobraní je za druhou polovinou a očekáváme, že během tohoto týdne se budou sbírat Veltlínské zelené a modré odrůdy, které někde mají vyšší cukernatosti než bílé odrůdy.

I díky slunečnému počasí naštěstí nedošlo k rapidnímu zhoršení zdravotního stavu hroznů, i když plíseň se již více začíná u některých odrůd objevovat. U modrých odrůd je zapotřebí věnovat pozornost zvýšenému zavadání třapiny a měknutí bobulí, které pak ztrácí cukr.

V grafech níže můžeme sledovat vývoj cukernatosti v letech 2021 – 2025



Obsah asimilovatelného dusíku od minulého týdne klesl na průměrných 173 mg/l u bílých odrůd.
Dusík je nepostradatelnou živinou pro růst kvasinek a může značně ovlivnit rychlost kvašení a styl vína. Je ale také spojen s těkavými sloučeninami síry a jeho vysoké dávky mohou způsobit reduktivní charakter vína. Včasná detekce nedostatku dusíku a následný přídavek výživy ve správný okamžik snižuje riziko pomalého kvašení a může pozitivně ovlivnit nežádoucí senzorické odchylky a upravit styl vína zvýšením ovocného nebo esterového profilu. Velké přídavky anorganického dusíku mohou právě zvýšit riziko tvorby esterů. Proto je vhodné výživu přidávat v rozdělených dávkách, aby se dosáhlo mírnější rychlosti kvašení a nižší produkci tepla.

Níže uvedený graf týdenních teplot je z meteostanice ve Velkých Bílovicích, trať Úlehle

Údaje byly získány z webových stránek firmy AMET-sdružení Litschmann & Suchý http://www.amet.cz/

Hodnota pH zůstává průměrně na 3,1 u bílých a 3,2 u modrých odrůd.  I titrovatelné kyseliny oproti minulému týdnu zůstaly stejné u bílých odrůd na průměrné hodnotě 7,4 g/l a u modrých odrůd na 8,0 g/l. Progres ve směru úbytku obsahu kyseliny jablečné se výrazně snížil, ale stále dochází k poklesu na 2,9 g/l u bílých a 3,7 g/l u modrých odrůd.  Poměry kyseliny vinné a jablečné u bílých odrůd jsou 6,6g/l : 2,9g/l a u modrých je obsah kyseliny jablečné vyšší – 6,4g/l : 3,7 g/l, proto bude vhodná inokulace červeného rmutu bakteriemi Viniflora pro její odbourání.

Bakterie Viniflora zakoupíte na všech BS prodejnách i e-shopu.


Laboratorní hodnoty předsběrové analýzy hroznů pro 40. týden 

(pro zobrazení na mobilním zařízení stáhněte tabulku v pdf)

PODOBLAST VELKOPAVLOVICKÁ
OdrůdaOblast sběruCukernatost (°NM)Glu+Fru (g/l)Potenciální alkohol           (% obj.)Titrovatelné kyseliny
(g/l)
pHKyselina vinná      (g/l)Kyselina jablečná (g/l)Ammonia (mg/l)YAN
(mg/l)
Kyselina glukonová
(g/l)
VZVelké Bílovice19,5201,011,95,23,106,51,2792110,24
VZČejkovice17,0179,910,75,83,117,40,8351190,34
RRČejkovice17,0175,310,410,52,879,74,01212260,11
ZWVelké Bílovice21,0213,212,78,53,096,52,8712331,45
RMVelké Bílovice21,0216,912,97,53,046,43,4962770,14
RMČejkovice20,0209,212,47,93,366,53,91244080,36
FRČejkovice17,5180,510,78,13,138,93,1872720,28
FRVelké Pavlovice18,5191,211,47,93,086,53,1611760,36
CSVelké Bílovice19,5197,111,77,03,337,04,01263020,21
CGČejkovice15,5163,19,79,53,027,54,833920,33
CSVelké Pavovice19,0191,211,48,93,266,25,71102460,31
PODOBLAST MIKULOVSKÁ
OdrůdaOblast sběruCukernatost (°NM)Glu+Fru (g/l)Potenciální alkohol           (% obj.)Titrovatelné kyseliny
(g/l)
pHKyselina vinná      (g/l)Kyselina jablečná (g/l)Ammonia (mg/l)YAN
(mg/l)
Kyselina glukonová
(g/l)
VZLednice21,0217,913,06,03,046,91,7351410,36
RRBavory16,5167,29,911,52,739,44,7801460,04
RRLednice19,0194,911,68,42,977,73,4601820,37
CHALednice19,0198,111,87,53,166,53,6361710,32
FRMikulov22,5230,213,76,73,088,52,39880,2
FRLednice21,5219,713,17,22,988,51,9341340,31
Perná22,5227,613,54,23,463,52,4592200,28
PODOBLAST SLOVÁCKÁ
OdrůdaOblast sběruCukernatost (°NM)Glu+Fru (g/l)Potenciální alkohol           (% obj.)Titrovatelné kyseliny
(g/l)
pHKyselina vinná      (g/l)Kyselina jablečná (g/l)Ammonia (mg/l)YAN
(mg/l)
Kyselina glukonová
(g/l)
PAPetrov21,5221,013,16,53,432,85,41594610,36
VZStrážnice18,5190,511,34,73,473,43,01093230,2
RRPetrov17,0179,910,79,72,986,05,11062460,34
RMSudoměřice17,5183,510,97,73,383,25,31033450,51
FRSudoměřice19,5201,512,07,53,155,43,8541800,41
Petrov19,5199,211,87,13,373,25,01043600,22
PODOBLAST ZNOJEMSKÁ
OdrůdaOblast sběruCukernatost (°NM)Glu+Fru (g/l)Potenciální alkohol           (% obj.)Titrovatelné kyseliny
(g/l)
pHKyselina vinná      (g/l)Kyselina jablečná (g/l)Ammonia (mg/l)YAN
(mg/l)
Kyselina glukonová
(g/l)
SGDobšice18,5185,711,08,32,836,82,4-148-
Dobšice19,0189,111,25,33,145,41,0-201-
RRDobšice19,5199,411,98,62,786,92,0-132-
RVDobšice16,5168,010,07,62,925,62,4-124-
VZDyje16,5167,910,06,52,915,61,6-116-
PODOBLAST MALOKARPATSKÁ (SK)
OdrůdaOblast sběruCukernatost (°NM)Glu+Fru (g/l)Potenciální alkohol           (% obj.)Titrovatelné kyseliny
(g/l)
pHKyselina vinná      (g/l)Kyselina jablečná (g/l)Ammonia (mg/l)YAN
(mg/l)
Kyselina glukonová
(g/l)
VZŠenkvice19,0194,111,54,33,295,01,0531830,29
FRŠenkvice21,5220,113,15,83,213,53,0431910,31
RRŠenkvice19,5204,612,27,22,975,52,916680,26

 
Předsběrová analýza ke stažení ZDE.

------------------------------------------------------------------------------------------

Co je BS předsběrová analýza hroznů?

Stejně jako v předchozích 10 letech jednou týdně až do konce sklizně bezplatně zveřejňujeme výsledky laboratorních rozborů moštu z různých odrůd révy z pěti vinařských podoblastí: Mikulovské, Slovácké, Velkopavlovické, Znojemské a na Slovensku v Malokarpatské podoblasti.

Pro určení optimálního termínu sklizně jsou mimo samotné cukernatosti důležité také hodnoty pH, titrovatelných a organických kyselin. Přestože není analýza provedena přímo na vinici každého konkrétního vinaře, poskytuje pěstitelům řadu praktických a užitečných informací.

Analýzy zveřejňujeme každý týden na www.vinarskepotreby.cz.

Předsběrové analýzy jsou pro tuzemské vinaře užitečným pomocníkem při určování vhodného okamžiku pro zahájení sběru hroznů jednotlivých odrůd.