Doprava do výdejních míst již od 59 Kč.

Nabídka produktů
Košík0

V košíku zatím nic není

Nejprodávanější zboží

Způsoby doručení

  • Osobní odběr 17 Kč
  • Česká pošta od 85 Kč
  • Zásilkovna 73 Kč
  • Přepravní služba od 115 Kč
Technologie výroby vína pro Merlot

Technologie výroby vína pro Merlot

Sklep

Pro naše zákazníky budeme postupně vydávat doporučení na výrobu vín, z jednotlivých odrůd révy vinné, s produkty, které máme v našem sortimentu.

Merlot je tradiční francouzská odrůda révy vinné, která patří k nejrozšířenějším na světě. Původ má v Bordeaux, odkud se rozšířila téměř do všech významných vinařských oblastí. V České republice byla do Státní odrůdové knihy zapsána v roce 2001 a nejlépe se jí daří na jižní Moravě, zejména v teplejších polohách.


Vhodná půda a poloha pro pěstování: Merlot vyžaduje teplé polohy s dostatečným osluněním, dobře mu vyhovují svahy s jižní až jihozápadní orientací. Na půdu není příliš náročný, nejlépe prosperuje v půdách hlubších, hlinitých až jílovitých, které udržují vláhu. V suchých a písčitých půdách může trpět nedostatkem vody, naopak těžké, zamokřené půdy nejsou vhodné.

Hrozen a víno: hrozen je středně velký, středně hustý, s kulatými bobulemi tmavomodré až černomodré barvy. Dužnina je šťavnatá, bezbarvá. Merlot dává vína jemnější, s nižší kyselinou a měkčí tříslovinou než například Cabernet Sauvignon. Typická je ovocná vůně s tóny třešní, švestek, ostružin, někdy i jemně čokoládovými či kořenitými nuancemi. Vína jsou harmonická, kulatá, s potenciálem k archivaci a výborně se hodí i do cuvée.

Technologie výroby vína:

Ošetření hroznů

ASSOTAN v dávce 10 g/hl (kombinace SO2, kyseliny askorbové a galického taninu) 

Ošetření rmutu

ENZYM COLOR PLUS v dávce 3 g/hl (enzym pro maceraci modrých hroznů)

Dřevěná alternativa do kvasu 

Pro lepší strukturu vína je možné do kvasu použít OENOFIRST 01 v dávce 2 g/l (kombinace páleného a nepáleného dubu) 

Fermentace 

Kvasinky VINTAGE RED v dávce 20 g/hl (elegantní a harmonická červená vína s typickým odrůdovým aroma) 
Výživa pro kvasinky NUTRIFERM AROM PLUS v dávce 20 g/hl před začátkem kvašení (těla kvasinek s vysokým obsahem volných aminokyselin) 
Výživa do fermentace NUTRIFERM ADVANCE v dávce 20 g/hl (buněčné stěny kvasinek a celulóza) 
Tanenol Red Fruit v dávce 5 g/hl (pomáhá stabilizovat barvu a svým antioxidačním účinkem chrání před oxidací primárního aroma)

Jablečno – mléčná fermentace

Po začátku fermentace můžete do rmutu přidat Bakterie VINIFLORA OENOS  

Ošetření po fermentaci

TANENOL FRUITAN v dávce 3 g/hl (zvyšuje plnost a ovocné znaky vína) 

Možnost zrání vína

Sud barikový ICONE ELEGANCE 225l BDX, francouzský dub, ML
 
Výsledná kvalita vína závisí především na zdravotním stavu hroznů. Správném načasování termínu sklizně s ohledem na hodnotu pH a obsahu kyselin. Dodržování přesných technologických postupů a v neposlední řadě, důkladné sanitaci všech výrobních prostor.


Za enologický tým Bronislav Hejl a Ing. Miloš Vidlář