Doprava do výdejních míst již od 59 Kč.

Nabídka produktů
Košík0

V košíku zatím nic není

Nejprodávanější zboží

Způsoby doručení

  • Osobní odběr 17 Kč
  • Česká pošta od 85 Kč
  • Zásilkovna 73 Kč
  • Přepravní služba od 115 Kč
Předsběrová analýza 41. týden

Předsběrová analýza 41. týden

Vinice

Vinobraní se blíží ke konci. Přinášíme poslední letošní předsběrovou analýzu hroznů.

Předpokládaný vývoj počasí v následujících dnech je bez přeháněk s polojasnou až oblačnou oblohou. Už během pondělí dojde k dalšímu ochlazení, kdy denní teploty klesnou z 15 °C na 9 °C. I v noci budou postupně teploty klesat až ke 2 °C.



Mrazivá rána o uplynulém víkendu znatelně poničily vegetaci a místo jasných barevných listů jsou na vinicích hnědé listy, které již nemohou vyživovat hrozny.

Níže uvedený graf týdenních teplot je z meteostanice Strážnice - Žerotín


Údaje byly získány z webových stránek firmy AMET-sdružení Litschmann & Suchý http://www.amet.cz/

Počasí tedy ovlivnilo nejen začínající nárust výskytu plísně šedé, ale také způsobilo stagnaci zrání. Letos Ministerstvo zemědělství 26.9. 2025 vydalo „Opatření obecné povahy“ a povoluje doslazování moštů v důsledku nepříznivých klimatických podmínek:
Zvýšení mezní hodnoty přirozeného obsahu alkoholu se předkládá z důvodu umožnění dřívější sklizně za účelem zajištění možnosti zpracování hroznů. Mezní hodnoty přirozeného obsahu alkoholu nesmí překročit:
a) 3,5 % objemových ve vinařské zóně A – vinařská oblast Čechy,
b) 2,5 % objemových ve vinařské zóně B – vinařská oblast Morava.

Zdroj: https://mze.gov.cz/public/portal/mze/-a81980---QcKGirT7/mze-68365-2025-18124.pdf?_linka=a681786

Vinobraní se blíží ke konci. Například Malokarpatská oblast má již všechny sledované odrůdy posbírané. Nejvíce odrůd zůstalo ještě ve Slovácké podoblasti. V dalších oblastech ze sledovaných odrůd zbývají především Ryzlinky rýnské, Veltlínské zelené, Frankovky, Cabernety Sauvignon. Odrůdy Zweigeltrebe a Rulandské modré mají vyšší obsahy kyseliny glukonové. To znamená počáteční či již zvýšenou plísňovou infekci. V moštech se může projevit jako kyselá chuť a má negativní vliv na kvalitu vína. Může se také vyskytnout špatná fermentace v důsledku vyčerpání živin. Její zvýšený obsah mimo jiné ztěžuje i ochranu moštu před oxidací. Siřičitany totiž proti aktivitě enzymů z plísní mají snížený účinek, proto je vhodnější aplikace taninů pro ochranu před oxidací. Důležité je mošty co nejdříve odkalit, což zlepší čiřitelnost a následně i filtrovatelnost.
Průměrná hodnota cukernatosti u bílých odrůd je 20,9°NM a 20,1°NM u modrých odrůd. Hodnota pH zůstává pořád na průměrných na 3,1. Titrovatelné kyseliny se oproti minulému týdnu nepatrně snížily u bílých odrůd na průměrných 7,1 g/l. U modrých odrůd se téměř nezměnily a zůstávají kolem 8,0 g/l.

V grafu níže je přehled jednotlivých sledovaných podoblastí a vývoj průměrných cukernatostí.

 

Laboratorní hodnoty předsběrové analýzy hroznů pro 41. týden 

(pro zobrazení na mobilním zařízení stáhněte tabulku v pdf)

PODOBLAST VELKOPAVLOVICKÁ
OdrůdaOblast sběruCukernatost (°NM)Glu+Fru (g/l)Potenciální alkohol           (% obj.)Titrovatelné kyseliny
(g/l)
pHKyselina vinná      (g/l)Kyselina jablečná (g/l)Ammonia (mg/l)YAN
(mg/l)
Kyselina glukonová
(g/l)
RRČejkovice16,0163,79,710,02,939,73,61272310,21
ZWVelké Bílovice20,0208,212,48,33,097,12,9551830,96
RMVelké Bílovice21,5220,713,19,43,086,94,8982740,25
FRČejkovice18,0188,011,29,43,116,95,8381250,35
CSVelké Bílovice20,0208,812,46,83,406,13,91182890,33
CGČejkovice20,0206,812,38,73,158,63,7872670,57
CSVelké Pavovice19,0196,611,78,03,206,74,3982150,26
PODOBLAST MIKULOVSKÁ
OdrůdaOblast sběruCukernatost (°NM)Glu+Fru (g/l)Potenciální alkohol           (% obj.)Titrovatelné kyseliny
(g/l)
pHKyselina vinná      (g/l)Kyselina jablečná (g/l)Ammonia (mg/l)YAN
(mg/l)
Kyselina glukonová
(g/l)
VZLednice22,0227,113,56,13,206,81,7401550,34
RRLednice19,5202,312,08,43,037,83,3671910,29
FRLednice21,5224,413,36,93,107,42,0331370,47
PODOBLAST SLOVÁCKÁ
OdrůdaOblast sběruCukernatost (°NM)Glu+Fru (g/l)Potenciální alkohol           (% obj.)Titrovatelné kyseliny
(g/l)
pHKyselina vinná      (g/l)Kyselina jablečná (g/l)Ammonia (mg/l)YAN
(mg/l)
Kyselina glukonová
(g/l)
PAPetrov21,5221,113,16,83,244,04,41093250,38
VZStrážnice19,0196,411,75,53,364,03,61013070,22
RRPetrov17,0179,910,79,72,984,85,11262320,33
RMSudoměřice21,0220,013,16,93,243,44,6451790,43
FRSudoměřice19,0195,611,68,12,976,23,6311090,25
PODOBLAST ZNOJEMSKÁ
OdrůdaOblast sběruCukernatost (°NM)Glu+Fru (g/l)Potenciální alkohol           (% obj.)Titrovatelné kyseliny
(g/l)
pHKyselina vinná      (g/l)Kyselina jablečná (g/l)Ammonia (mg/l)YAN
(mg/l)
Kyselina glukonová
(g/l)
SGDobšice23,0239,014,26,92,996,01,5-176-
Dobšice21,0215,612,86,43,185,31,4-213-
VZDyje24,0243,514,54,63,253,41,5-169-


Předsběrová analýza ke stažení ZDE.

------------------------------------------------------------------------------------------

Co je BS předsběrová analýza hroznů?

Stejně jako v předchozích 10 letech jednou týdně až do konce sklizně bezplatně zveřejňujeme výsledky laboratorních rozborů moštu z různých odrůd révy z pěti vinařských podoblastí: Mikulovské, Slovácké, Velkopavlovické, Znojemské a na Slovensku v Malokarpatské podoblasti.

Pro určení optimálního termínu sklizně jsou mimo samotné cukernatosti důležité také hodnoty pH, titrovatelných a organických kyselin. Přestože není analýza provedena přímo na vinici každého konkrétního vinaře, poskytuje pěstitelům řadu praktických a užitečných informací.

Analýzy zveřejňujeme každý týden na www.vinarskepotreby.cz.

Předsběrové analýzy jsou pro tuzemské vinaře užitečným pomocníkem při určování vhodného okamžiku pro zahájení sběru hroznů jednotlivých odrůd.