
HIBERNAL
Opět po roce přinášíme doporučení k výrobě vín z různých odrůd, a to s použitím našich produktů.Pro naše zákazníky vydáváme doporučení na výrobu vín, z jednotlivých odrůd révy vinné, s produkty, které máme v našem sortimentu.
Odrůda Hibernal je moderní moštová odrůda určená k výrobě kvalitních bílých vín. Byla vyšlechtěna v Německu křížením odrůd Seibel 7053 a Ryzlink rýnský. Vyznačuje se vysokou odolností proti houbovým chorobám, což ji činí vhodnou pro ekologické vinohradnictví. Zkrácené označení HI.
Vhodná půda a poloha pro pěstování: Hibernal je odrůda s nižšími nároky na klimatické podmínky, zvládá i chladnější oblasti. Doporučuje se pěstovat na středně těžkých, výživných a dostatečně provzdušněných půdách. Ideální jsou slunné svahy s dobrou cirkulací vzduchu. V České republice se dobře uplatňuje v různých vinařských podoblastech.
Hrozen a víno: Hrozen je středně velký až velký, volnější, s kulatými bobulemi zelenožluté barvy. Slupka je pevná, s jemným ojíněním. Víno z Hibernalu se vyznačuje svěží, aromatickou vůní, často s výraznými tóny citrusového ovoce, angreštu či černého bezu. V chuti bývá plné, pikantní, s vyšší, živou kyselinou a delší perzistencí. Díky své aromatice se hodí jak k mladým svěžím vínům, tak i k výrobě vín s vyšším zbytkovým cukrem.
Technologie výroby vína:
Ošetření hroznů
ASSOTAN v dávce 20 g/hl (kombinace SO2, kyseliny askorbové a galického taninu)
ENZYM AROM MP v dávce 2 g/hl (enzym pro výrobu aromatických vín)
Ošetření a číření moštu
Hrachový protein rostlinného původu PLANTIS L v dávce 70 ml/hl
ENZYM EZ FILTER v dávce 2 ml/hl (rychlé pročištění moštu a lepší sedimentace moštu)
Fermentace
Tanin: TANENOL CITRUS v dávce 2 g/hl pro zvýšení ovocného aroma vína
Kvasinky: Kvasinky ES 181 v dávce 20 g/hl
Výživa pro kvasinky: NUTRIFERM AROM PLUS v dávce 20 g/hl před začátkem kvašení (těla kvasinek s vysokým obsahem volných aminokyselin)
Výživa od druhé poloviny fermentace: NUTRIFERM ADVANCE v dávce 20 g/hl - buněčné stěny kvasinek a celulóza
Výživa do třetí třetiny fermentace: NUTRIFERM NO STOP v dávce 20 g/hl - snižuje riziko předčasného zastavení fermentace
Ležení a zrání vína: nerezová nádrž o různém objemu Nádrž nerez s plovoucím víkem 200 l s duší Ghidi
Výsledná kvalita vína závisí především na zdravotním stavu hroznů. Správném načasování termínu sklizně s ohledem na hodnotu pH a obsahu kyselin. Dodržování přesných technologických postupů a v neposlední řadě, důkladné sanitaci všech výrobních prostor.
Za enologický tým Bronislav Hejl a Ing. Miloš Vidlář
Pro více informací pište na hejl@vinarskepotreby.cz nebo kontaktujte BS obchodní zástupce.