
PÁLAVA
ReferenceSklepVinice
Pro naše zákazníky vydáváme doporučení na výrobu vína z jednotlivých odrůd révy vinné za použití přípravků z našeho sortimentu.
O odrůdě Pálava (Pa), která je určena k výrobě bílých (popřípadě oranžových) vín, se čím dál častěji mluví, jako o hlavní moravské odrůdě. Nyní se u nás pěstuje na rozloze asi 600 hektarů. Pálava byla vyšlechtěna panem Ing. Josefem Veverkou ve Velkých Pavlovicích a později v Perné. Jedná se o křížence odrůd Müller Thurgau a Tramín červený. V roce 1977 byla zapsána do státní odrůdové knihy. Název odrůdy je odvozen od názvu chráněné krajinné oblasti Pálava, která se nachází v Jihomoravském kraji.
Vhodná půda a poloha pro pěstování: odrůda Pálava má ráda středně těžké, výživné půdy, které jsou dostatečně zásobené vodou. Nejvíc se pěstuje na teplých a bezmrazových polohách.
Hrozen a víno: červenošedá bobule hroznu je středně velká, kulatá až mírně oválná, dužnina je šťavnatá, aromatická, s kořenitou a muškátovou chuti. Vína mají zlatožlutou barvu, ve vůni a chuti bývá mandarinka, sladké kořeni i vanilka. Víno z odrůdy Pálava je vhodné na střednědobou archivaci.

Vhodná půda a poloha pro pěstování: odrůda Pálava má ráda středně těžké, výživné půdy, které jsou dostatečně zásobené vodou. Nejvíc se pěstuje na teplých a bezmrazových polohách.
Hrozen a víno: červenošedá bobule hroznu je středně velká, kulatá až mírně oválná, dužnina je šťavnatá, aromatická, s kořenitou a muškátovou chuti. Vína mají zlatožlutou barvu, ve vůni a chuti bývá mandarinka, sladké kořeni i vanilka. Víno z odrůdy Pálava je vhodné na střednědobou archivaci.

Technologie výroby vína:
Ošetření hroznů
ASSOTAN v dávce 20 g/hl (kombinace SO2, kyseliny askorbové a galického taninu)
ENZYM AROM MP v dávce 2 g/hl (enzym pro výrobu aromatických vín)
ENZYM AROM MP v dávce 2 g/hl (enzym pro výrobu aromatických vín)
Ošetření a číření moštu
MOSTGELATINE CF v dávce 80 ml/hl (odstranění nežádoucích tříslovin v moštu)
nebo jako alternativa rostlinného původu bramborový protein PLANTIS PQ v dávce 5 g/hl.
ENZYM RS v dávce 1 ml/hl (rychlé pročištění moštu a lepší sedimentace moštu)
nebo jako alternativa rostlinného původu bramborový protein PLANTIS PQ v dávce 5 g/hl.
ENZYM RS v dávce 1 ml/hl (rychlé pročištění moštu a lepší sedimentace moštu)
Fermentace
DRŤ OENOFIRST 00 v dávce 100 g/hl (drť z nepáleného francouzského dubu)
PROLIE AROM v dávce 30 g/hl (buněčné stěny kvasinek se zvýšeným obsahem manoproteinů, a aminokyselin)
Kvasinky ES 123 v dávce 20 g/hl
PROLIE AROM v dávce 30 g/hl (buněčné stěny kvasinek se zvýšeným obsahem manoproteinů, a aminokyselin)
Kvasinky ES 123 v dávce 20 g/hl
NAŠE REFERENCE:
„S kvasinkami ES 123 vyrábím již několik sezón odrůdu Pálava a mám s nimi jen ty nejlepší zkušenosti. I díky tomu získává naše Pálava spoustu ocenění jak u nás, tak i v zahraničí“ Ing. Stanislav Málek, enolog vinařství GOTBERG
„S kvasinkami ES 123 vyrábím již několik sezón odrůdu Pálava a mám s nimi jen ty nejlepší zkušenosti. I díky tomu získává naše Pálava spoustu ocenění jak u nás, tak i v zahraničí“ Ing. Stanislav Málek, enolog vinařství GOTBERG
Výživa pro kvasinky: NUTRIFERM AROM PLUS v dávce 20 g/hl před začátkem kvašení (těla kvasinek s vysokým obsahem volných aminokyselin)
Výživa do fermentace: NUTRIFERM ADVANCE v dávce 20 g/hl (buněčné stěny kvasinek a celulóza)
Výživa od druhé poloviny fermentace: NUTRIFERM NO STOP v dávce 20 g/hl (snižuje riziko předčasného zastavení fermentace)
Ležení a zrání vína
Nerezová nádrž o objemu 400 litrů s plovoucím víkem a duší
Výsledná kvalita vína závisí především na zdravotním stavu hroznů. Správném načasování termínu sklizně s ohledem na hodnotu pH a obsahu kyselin. Dodržování přesných technologických postupů a v neposlední řadě, důkladné sanitaci všech výrobních prostor.
Za enologický tým Bronislav Hejl a Ing. Miloš Vidlář
Výsledná kvalita vína závisí především na zdravotním stavu hroznů. Správném načasování termínu sklizně s ohledem na hodnotu pH a obsahu kyselin. Dodržování přesných technologických postupů a v neposlední řadě, důkladné sanitaci všech výrobních prostor.
Za enologický tým Bronislav Hejl a Ing. Miloš Vidlář