
RYZLINK RÝNSKÝ
Opět po roce přinášíme doporučení k výrobě vín z různých odrůd, a to s použitím našich produktů.Pro naše zákazníky vydáváme doporučení na výrobu vín, z jednotlivých odrůd révy vinné, s produkty, které máme v našem sortimentu.
Odrůda Ryzlink rýnský (RR) patří k nejvýznamnějším bílým odrůdám pěstovaným po celém světě. Vyznačuje se schopností dlouhodobého zrání a odráží půdní i klimatické podmínky lokality, kde se pěstuje. Vína z této odrůdy patří k nejdéle žijícím bílým vínům a vynikají elegancí i komplexností.
Vhodná půda a poloha pro pěstování: Ryzlink rýnský vyžaduje chladnější polohy s delší vegetační dobou, dobře se mu daří na jižních svazích s kamenitými či štěrkovitými půdami. Tyto podmínky podporují vznik typické aromatiky a vysokého obsahu kyselin, které jsou pro tuto odrůdu klíčové.
Hrozen a víno: Hrozen je malý až středně velký, hustší, s drobnými kulatými bobulemi zelenožluté barvy, někdy s jemným nádechem do zlata. Slupka je pevná a tenká. Vína z Ryzlinku rýnského se vyznačují jemným květinovým buketem, tóny limetky, meruňky a broskve, často s minerálním podtónem. Chuť je elegantní, s pevnou kyselinou, dlouhou dochutí a vysokým potenciálem ke zrání.
Technologie výroby vína:
Ošetření hroznů
ASSOTAN v dávce 15 g/hl (kombinace SO2, kyseliny askorbové a galického taninu)
ENZYM AROM MP v dávce 2 g/hl (enzym pro výrobu aromatických vín)
Ošetření a číření moštu
Hrachový protein rostlinného původu PLANTIS L v dávce 60 ml/hl
ENZYM EZ FILTER v dávce 2 ml/hl (rychlé pročištění moštu a lepší sedimentace moštu)
Fermentace: TANENOL CITRUS v dávce 3 g/hl (zvýšení ovocného aroma vína)
Kvasinky: Kvasinky ES 181 v dávce 20 g/hl
Výživa pro kvasinky: NUTRIFERM AROM PLUS v dávce 20 g/hl před začátkem kvašení (těla kvasinek s vysokým obsahem volných aminokyselin)
Výživa od druhé poloviny fermentace: NUTRIFERM ADVANCE v dávce 20 g/hl - buněčné stěny kvasinek a celulóza
Výživa do třetí třetiny fermentace: NUTRIFERM NO STOP v dávce 20 g/hl - snižuje riziko předčasného zastavení fermentace
Ležení a zrání vína
Zrání v nerezu: nerezová nádrž o objemu 400 l s plovoucím víkem a duší
Zrání v sudu: vhodné pro plnější a extraktivnější vína, zejména z vyzrálejších hroznů (např. výběr z hroznů) Barikový sud ICONE BLANC 225 l
Výsledná kvalita vína z Ryzlinku rýnského závisí především na zdravotním stavu hroznů, správném termínu sklizně s ohledem na poměr cukru a kyselin, na správné fermentaci a důsledné sanitaci sklepního hospodářství. Ryzlink rýnský se vyplatí ponechat na jemných kalech, což mu dodá plnost, komplexnost a schopnost dlouhodobého zrání.
Možností vinifikace je také fermentace a zrání ve větším sudu ze slavonského dubu, který máme v nabídce od firmy BAČVARIJA SRNEC.
Za enologický tým Bronislav Hejl a Ing. Miloš Vidlář
Pro více informací pište na hejl@vinarskepotreby.cz nebo kontaktujte BS obchodní zástupce.